Aktualności

Znamy laureatów konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

Znamy laureatów konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

Za nami wielki finał konkursu “Chefs en Or – Polska Edycja”, organizowanego przez Transgourmet i Selgros. W finałowej bitwie, która odbyła się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wzięło udział 10 najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju. Zwyciężczynią okazała się Maria Lech, z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie. Na jej talerzu znalazła się roladka z polędwicy wieprzowej z musem z pieczarek, trufli i szpinaku.

Tematem tegorocznego wielkiego finału było danie z polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów. Wyzwaniem dla uczestników była nie tylko kreatywność, ale także precyzja w przygotowaniu 6 porcji o maksymalnej gramaturze 180 gramów, w czasie nieprzekraczającym 90 minut.

W skład jury weszli eksperci o uznanej renomie: Tomasz Ziółkowski – członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Łukasz Wódz – trener i doradca Instytutu Kulinarnego Transgourmet,   Weronika Gurynow – zdobywczyni pierwszego w historii złotego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie 2024, Bartosz Peter – przewodniczący jury, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Wszystkie zaprezentowane przed jury dania stały na bardzo wysokim poziomie, a najwyższą ocenę uzyskała Maria Lech z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie.

– Jestem bardzo szczęśliwa i dumna z siebie. To mój pierwszy start w takim konkursie, więc dla mnie jest to niesamowite osiągnięcie. Nie mogę się doczekać kolejnych konkursów – mówiła tuż po finale Maria Lech, która przygotowała roladkę z polędwicy wieprzowej z musem z pieczarek, trufli i szpinaku. Do tego, na talerzu znalazł się krokiecik ziemniaczany z farszem pieczarkowo-truflowym, purée z marchewki i szparagów grillowane na winie z sosem demi glace.

Na podium stanął także Michał Świątkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie, który inspirował się smakami ze wschodu. Na jego talerzu znajdował się pierożek gyoza z farszem polędwiczki wieprzowej, udekorowany cebulą dymką. Do tego pojawiła się polędwica z aromatyzowanym ziołami czosnkiem, pieczarki w glazurze i babka szparagowa z podkwaszanym serem kozim, orzechami nerkowca i sosem wieprzowym.

Trzecie miejsce zajęła Jadwiga Gan z Publicznej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarska we Wrocławiu. Przygotowała ona danie na bazie polędwicy wieprzowej w glazurze jabłkowej. Do tego były blanszowane szparagi z pesto z czosnku niedźwiedziego oraz młode ziemniaki z palonym masłem, tymiankiem, czosnkiem i pieczarkami.

– Praca zawodników była zróżnicowana, ale stała na bardzo wysokim poziomie, co mnie bardzo cieszy. Część finalistów poszła w prostotę i użyła obowiązkowych składników, jako główny element dania. Bardzo nam się to podobało, bo jako jury, właśnie na te składniki zwracamy największą uwagę. Tworząc danie konkursowe należy pamiętać, że obowiązkowe produkty są najważniejsze i musza odgrywać najważniejsza rolę na talerzu. Warto podkreślić, że zastosowane przez uczniów techniki stały na bardzo dobrym poziomie. Było czystko, schludnie i bez większych błędów technicznych. Mogliśmy też obserwować naprawdę ciekawe połączenia smakowe. Zaskoczyło nas np. połączenie zimnego sorbetu pomarańczowego z polędwiczką i puree z pieczarek. Jako kucharz, zaobserwowałem też, że z roku na rok poziom konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych wzrasta – mówi Bartosz Peter, przewodniczący jury, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Młodzi kucharze byli bardzo zadowoleni z przebiegu konkursu i zdobytego doświadczenia. Niektórzy z nich po raz pierwszy mieli okazję wziąć udział w zawodach na taką skalę, ale wszyscy zapowiadają, że już teraz przygotowują się do kolejnych startów.

Zwycięzcy i ich szkoły otrzymali wyjątkowe nagrody. Laureatka I miejsca, Maria Lech otrzymała nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Jej szkoła otrzymała pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym oraz bon o wartości 5000 zł, do wykorzystania na zakupy w Selgros. Dla pozostałych finalistów oraz szkół z których się wywodzą również przewidziano atrakcyjne nagrody.

Transgourmet i Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii, inwestując w przyszłe pokolenie szefów kuchni m.in. poprzez nawiązywanie współpracy ze szkołami gastronomicznymi, profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski. Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem, więc w finale wzięli udział zawodnicy prezentujący bardzo wysoki poziom.

Źródło: Selgros

Znamy laureatów konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

Znamy laureatów konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

Za nami wielki finał konkursu “Chefs en Or – Polska Edycja”, organizowanego przez Transgourmet i Selgros. W finałowej bitwie, która odbyła się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wzięło udział 10 najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju. Zwyciężczynią okazała się Maria Lech, z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie. Na jej talerzu znalazła się roladka z polędwicy wieprzowej z musem z pieczarek, trufli i szpinaku.

Tematem tegorocznego wielkiego finału było danie z polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów. Wyzwaniem dla uczestników była nie tylko kreatywność, ale także precyzja w przygotowaniu 6 porcji o maksymalnej gramaturze 180 gramów, w czasie nieprzekraczającym 90 minut.

W skład jury weszli eksperci o uznanej renomie: Tomasz Ziółkowski – członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Łukasz Wódz – trener i doradca Instytutu Kulinarnego Transgourmet,   Weronika Gurynow – zdobywczyni pierwszego w historii złotego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie 2024, Bartosz Peter – przewodniczący jury, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Wszystkie zaprezentowane przed jury dania stały na bardzo wysokim poziomie, a najwyższą ocenę uzyskała Maria Lech z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie.

– Jestem bardzo szczęśliwa i dumna z siebie. To mój pierwszy start w takim konkursie, więc dla mnie jest to niesamowite osiągnięcie. Nie mogę się doczekać kolejnych konkursów – mówiła tuż po finale Maria Lech, która przygotowała roladkę z polędwicy wieprzowej z musem z pieczarek, trufli i szpinaku. Do tego, na talerzu znalazł się krokiecik ziemniaczany z farszem pieczarkowo-truflowym, purée z marchewki i szparagów grillowane na winie z sosem demi glace.

Na podium stanął także Michał Świątkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie, który inspirował się smakami ze wschodu. Na jego talerzu znajdował się pierożek gyoza z farszem polędwiczki wieprzowej, udekorowany cebulą dymką. Do tego pojawiła się polędwica z aromatyzowanym ziołami czosnkiem, pieczarki w glazurze i babka szparagowa z podkwaszanym serem kozim, orzechami nerkowca i sosem wieprzowym.

Trzecie miejsce zajęła Jadwiga Gan z Publicznej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarska we Wrocławiu. Przygotowała ona danie na bazie polędwicy wieprzowej w glazurze jabłkowej. Do tego były blanszowane szparagi z pesto z czosnku niedźwiedziego oraz młode ziemniaki z palonym masłem, tymiankiem, czosnkiem i pieczarkami.

– Praca zawodników była zróżnicowana, ale stała na bardzo wysokim poziomie, co mnie bardzo cieszy. Część finalistów poszła w prostotę i użyła obowiązkowych składników, jako główny element dania. Bardzo nam się to podobało, bo jako jury, właśnie na te składniki zwracamy największą uwagę. Tworząc danie konkursowe należy pamiętać, że obowiązkowe produkty są najważniejsze i musza odgrywać najważniejsza rolę na talerzu. Warto podkreślić, że zastosowane przez uczniów techniki stały na bardzo dobrym poziomie. Było czystko, schludnie i bez większych błędów technicznych. Mogliśmy też obserwować naprawdę ciekawe połączenia smakowe. Zaskoczyło nas np. połączenie zimnego sorbetu pomarańczowego z polędwiczką i puree z pieczarek. Jako kucharz, zaobserwowałem też, że z roku na rok poziom konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych wzrasta – mówi Bartosz Peter, przewodniczący jury, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Młodzi kucharze byli bardzo zadowoleni z przebiegu konkursu i zdobytego doświadczenia. Niektórzy z nich po raz pierwszy mieli okazję wziąć udział w zawodach na taką skalę, ale wszyscy zapowiadają, że już teraz przygotowują się do kolejnych startów.

Zwycięzcy i ich szkoły otrzymali wyjątkowe nagrody. Laureatka I miejsca, Maria Lech otrzymała nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Jej szkoła otrzymała pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym oraz bon o wartości 5000 zł, do wykorzystania na zakupy w Selgros. Dla pozostałych finalistów oraz szkół z których się wywodzą również przewidziano atrakcyjne nagrody.

Transgourmet i Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii, inwestując w przyszłe pokolenie szefów kuchni m.in. poprzez nawiązywanie współpracy ze szkołami gastronomicznymi, profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski. Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem, więc w finale wzięli udział zawodnicy prezentujący bardzo wysoki poziom.

Źródło: Selgros

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

ConnectedCooking od Rational: W ten sposób możesz w pełni wykorzystać potencjał swojej kuchni

Lidl Polska partnerem strategicznym Targów Polskich Win i Winnic WINO 2024

Kulinarny Rajd Mistrzów 2022

#makeitplant – globalna kampania Upfield Professional zachęca szefów kuchni do wprowadzania dań roślinnych

Wielkopolski Kucharz Roku 2024. Ostatnia szansa na zgłoszenie!

Poznaj historię mrożonej herbaty