27 listopada odbyła się trzecia edycja sztandarowego dla hotelu Skipper wydarzenia. Podczas niedzielnego spotkania w hotelowej restauracji Bukszpryt oprócz cotygodniowych bufetów obiadowych goście mieli okazję posmakować kilku odsłon śledzia.
Na gości czekał żur z tradycyjnym jajkiem i nieoczywistym dodatkiem w postaci właśnie śledzia. Z dań głównych, w bufecie, #dziensledzia reprezentował śledź w śmietanie z jabłkiem, a bufet rybny ukazał osiem śledziowych wariacji:
- Śledź opiekany z ananasową salsą
- Spring roll z śledziem, warzywami korzeniowymi i czerwoną kapustą
- Sałatka śledziowa z suszonym żółtkiem
- Paprykarz szczeciński z matiasem i bułką maślaną
- Pralinki z śledzia wędzonego na pumperniklu
- Sushi z śledziem marynowanym z kimchi
- Chłodnik śledziowy na maślance
- Śledź z winogronami, pomidorami i kuminem
Punktem kulminacyjnym wydarzenia był live cooking w wykonaniu szefa kuchni, Krystiana Sosnowskiego, który przygotował dla gości pokaz przyrządzania śledzia, którego na co dzień każdy z gości Restauracji Bukszpryt może spróbować, zamawiając go z karty. Szef opowiadał o dodatkach, zdradził kilka swoich kulinarnych sekretów, a pokaz opalania śledzia na pieńku bukowym zakończył się oklaskami i słowami uznania.
Organizatorzy już zapowiadają kolejną, czwartą edycję #dniaśledzia, która odbędzie się na przełomie lutego/marca 2023 roku.
Źródło: Hotel Skipper