Konkurs kulinarno-edukacyjny I Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych rozpocznie się już 15 marca 2023 r. o godz. 10.00 w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Zaproszenia zostały wysłane do ponad 50 szkół gastronomicznych w całej Polsce, a do ścisłego finału zakwalifikowało się sześć dwuosobowych drużyn.
Rolę przewodniczącego jury będzie pełnił mistrz kulinarny Kurt Scheller, a przy jego boku zasiądą znakomici szefowie kuchni Adam Chrząstowski, Teo Vafidis, Mirosław Ciołak, Patryk Kotarba, Paweł Kałuski i Tomasz Czarnecki oraz Prorektor Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej w Kielcach Dr. Adrian Lipa i właścicielka firmy Zychowicz Pani Henryka Zychowicz.
Lista szkół i uczestników zakwalifikowanych do konkursu kulinarno-edukacyjnego Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych:
1. Zespół Szkół Spożywczo- Gastronomicznych w Warszawie
Uczestnicy: Natalia Denis, Zofia Kruszewska
2. Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Uczestnicy: Przemysław Kapusta, Kamil Mazur
3. Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Żywcu
Uczestnicy: Martyna Kliś, Miłosz Biegun
4. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
Uczestnicy: Adam Łodej, Iwo Nowacki
5. Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Uczestnicy: Jakub Tomaszczyk, Amelia Słanek
6. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Uczestnicy: Antoni Waligóra, Jakub Nowakowski
Lista rezerwowa:
1. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
Uczestnicy: Weronika Perlik, Joanna Kaniecka
2.Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce
Uczestnicy: Sylwia Złotkowska, Gabriel Pyszczek
3. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Uczestnicy: Roksana Dygas, Mateusz Wójcik
Źródło: organizatorzy / Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach