Aktualności

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® powrót w wielkim stylu

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® powrót w wielkim stylu

W dniach 3-5 listopada w EXPO Kraków po blisko dwóch latach przerwy odbyły się 28. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 19. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® oraz 18. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®. Na taką edycję warto było czekać. Wystawcy nie kryli zaskoczenia frekwencją, a odwiedzający szerokim wyborem produktów i usług.

Świadomi klienci

W targach udział wzięło 230 wystawców m.in. z Czech, Francji, Gruzji, Kosowa, Polski, Portugalii, Turcji, Węgier, Włoch. Po raz pierwszy można było spotkać reprezentantów Słowenii, którzy nie kryli zadowolenia z udziału.

– To jest pierwszy raz kiedy Słowenia zaprezentowała się z 10 producentami. Dzięki wsparciu Ambasady Słoweńskiej w Warszawie byliśmy w stanie pokazać się nie tylko z dobrymi winami, ale też w sposób atrakcyjny wizualnie dla odwiedzających. Polacy szukają nowych smaków i nowych regionów, a Słowenia dla polskich klientów takim nowym regionem jeszcze jest. Spotkaliśmy się z zainteresowaniem, miałem przygotowany Master Class dla 30 osób, a zgłosiło się tyle, że mógłbym zrobić 3 Master Classy na każdy dzień targowy, niestety musiałem odmawiać, nie spodziewaliśmy się takiego zainteresowania. Również na naszym stoisku widać, że ludzie się cały czas pokazują, próbują wina – podsumowuje Damian Buraczewski, SlovVine.

Zainteresowanie targami przeszło najśmielsze oczekiwania.

– Po ilości zwiedzających i wystawców widać, że wszyscy są absolutnie spragnieni tego typu spotkań i kontaktu face to face. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni przede wszystkim ilością odwiedzających i myślę, że dla nas te targi będą bardzo udane. – twierdzi Marta Kita z firmy Andropol S.A.

Podobnego zdania był Jarosław Kołodziejczyk z firmy MEXTRA GROUP.

– Frekwencja w tym roku jest bardzo dobra, jesteśmy zadowoleni i myślę, że będziemy czerpali korzyści z targów również jeśli chodzi o zamówienia – mówi Jarosław Kołodziejczyk, MEXTRA GROUP.

Wystawcy podkreślali także, że ich stoiska odwiedzają osoby, które przyszły w konkretnym celu.

– Jest tu sporo bardzo świadomych klientów, czyli wiedzących o co pytać. Wielu podchodziło do nas na zasadzie ciekawości i w trakcie rozmowy okazywało się, że będą zainteresowani oferowanym przez nas rozwiązaniem – zauważa Adam Motyl z firmy GoPOS.

Targi HORECA® od pierwszych edycji wyróżniają się tym, że w 75% biorą w nich udział osoby decyzyjne. Zostało to zauważone i docenione m.in. przez przedstawicieli firmy ProCobot Sp. z o.o. Sp. k., która po raz pierwszy wystawiła się na imprezie.

– Wcześniej występowaliśmy wyłącznie na targach przemysłowych i są to nasze pierwsze targi z branży hotelarsko-gastronomicznej. Naszą uwagę przykuło m.in. to, że na takich targach jest bardzo dużo osób decyzyjnych z firm. Są to właściciele, prezesi, najwyższego stopnia management i robi się tutaj interesy dużo łatwiej, ponieważ rozmawiamy od razu z osobami decyzyjnymi, które wiedzą o co pytać – podkreślił Damian Góral, ProCobot Sp. z o.o. Sp. k.

Zmiany na rynku

Targi HORECA® dały okazję spojrzenia na gastronomię, hotelarstwo i winiarstwo z perspektywy zmian, które nastąpiły w 2020 roku. Wielu wystawców po raz pierwszy od wielu miesięcy miało szansę spotkania w branżowym gronie. Był czas na wymianę doświadczeń, podzielenia się wiedzą oraz nawiązania nowych kontaktów. Pomimo coraz większego optymizmu, sporo firm nadal trzyma rękę na pulsie i chce być gotowa na wypadek wprowadzenia ponownych ograniczeń. Wychodząc naprzeciw aktualnym potrzebom organizatorzy przygotowali specjalne strefy, które spotkały się z dużym zainteresowaniem. Wśród nich wymienić można m.in. strefę rozwiązań IT w tym e-commerce.

– Z perspektywy naszego produktu, czyli systemów komputerowych dla gastronomii i hotelarstwa zmieniło się dosyć dużo. Zmieniła się też cała branża gastronomiczna. Wszyscy w dalszym ciągu boją się, że za chwilę może przyjść lockdown i szukają rozwiązań, które pozwolą im dalej prowadzić biznes przy obostrzeniach związanych z zamknięciem lokalu. Są teraz dostępne metody, które można wykorzystać żeby w takim modelu działać – podpowiada Leszek Pieńkowski, MERCO Systemy Komputerowe s.c.

Uczestnicy targów podkreślali, że zmiany na rynku wyraźnie wpłynęły na decyzje konsumenckie.

– Myślę, że przede wszystkim mocno zmieniła się świadomość klientów, co do potrzeb, jakości sprzętu, bardziej przemyślanych zakupów. (…) Ludzie bardzo chętnie wydają teraz więcej pieniędzy na lepsze rozwiązania, bo widzą potrzebę ich zastosowania i pomocy w tym trudnym czasie. – zaznaczył Sergiusz Gruca z firmy Iguana Grupa.

Świadomi przemian organizatorzy przygotowali program tak, aby odpowiadał na aktualne potrzeby branży. W ramach Akademii HORECA i ENOEXPO odbyły się warsztaty i szkolenia dotyczące m.in. cyfryzacji i automatyzacji procesów obsługi oraz sprzedaży, jakości i bezpieczeństwa w restauracji, wyzwań dla pracodawców, czy skutecznej promocji i docierania do nowych gości.

Alkohole z najwyższej półki

Największą część ekspozycji ENOEXPO® tradycyjnie stanowiły wina. Przez trzy dni targom towarzyszyły liczne degustacje, m.in. win czeskich, gruzińskich, hiszpańskich, niemieckich, portugalskich, słoweńskich, węgierskich. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również cydry. Tegoroczną wisienką na torcie okazały się polskie destylaty.

– Przede wszystkim cieszymy się, że wystąpiliśmy w takiej grupie. Mogę nieskromnie powiedzieć, że było to jedno z bardzo licznie odwiedzanych stoisk. Jak widać cały czas mamy gości i jest to przykład na to, że tym razem zespołowe działanie przyniosło skutek. Jest tu reprezentacja praktycznie wszystkich najlepszych polskich destylatów. Mamy wódki, okowity, likiery, które łączy jedno – są to alkohole robione w limitowanych wersjach, w niedużych ilościach, z naturalnych składników z ogromnym wkładem autorskim ich producentów – podkreślił Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny (Polskie Destylaty/Destyl).

Głód spotkań

Celem targów jest stworzenie dogodnej przestrzeni do nawiązania nowych relacji, wymiany wiedzy i doświadczenia. Pomimo wielu przeciwności organizatorzy również w tym roku stanęli na wysokości zadania, co zaowocowało pozytywnymi opiniami ze strony wystawców, którzy nie tylko pozyskali nowe kontakty, ale i zaczerpnęli wiele inspiracji.

– Jesteśmy od niedawna w branży i dlatego przyjechaliśmy tutaj. Z targów wynieśliśmy naprawdę bardzo konkretną dawkę wiedzy, doświadczenia i mamy bardzo wiele wniosków – podsumował Łukasz Ziegler z firmy ProCobot Sp. z o.o. Sp.k. 

Opinią podzielił się również Aleksander Krzych reprezentujący HarvestRoasting – palarnię kawy oraz HarvestCoffee School – akademię dla baristów 

– Uważam, że targi są najlepszym miejscem na to żeby poszerzać swoje horyzonty, podpatrywać od najlepszych. Dzisiejszy konkurs, który odbywał się na Scenie Głównej też to pokazał. Ludzie dopisali, przyszli kibicować. (…) Jestem osobą, która uwielbia towarzystwo i bardzo mi tego brakowało. Bez słów porozumiewamy się z naszymi gośćmi, którzy się tutaj pojawiają, są ciekawi, chcą skosztować, porozmawiać, nauczyć się, chcą z tych spotkań wyciągnąć jak najwięcej, bo długo tego nie było – mówi Aleksander Krzych, HarvestRoasting.

Niezapomniane widowisko

Z pewnością uczestnicy Targów HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® na długo zapamiętają wyjątkowe show, jakim był Bocused’Or Poland polskie eliminacje do najbardziej prestiżowego międzynarodowego konkursu gastronomicznego. W Jury degustacyjnym i technicznym zasiedliwybitni szefowie kuchni m.in. Christophe Bacquié, Adam Chrząstowski,ØrjanJohannessen, Przemysław Klima, Jens Peter Kolbeck, SvetlanaRiškova, TamásSzéll, Davy Tissot, a Mistrzem Ceremonii był Karol Okrasa. Po zaciętej rywalizacji laur zwycięstwa zdobył ponownie Jakub Kasprzak. 

Kolejna edycja targów już za rok

Targi od zawsze były zwierciadłem branży. To co prezentowane jest podczas imprezy, bardzo szybko staje się dominującym trendem w gastronomii i hotelarstwie. Rozwiązania proponowane podczas wydarzenia z pewnością przez wiele restauracji i hoteli już niebawem zostaną wdrożone, tak aby w rok 2022 wkroczyć pewnie i silnie.

Kolejna edycja Targów HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® odbędzie się 23-25 listopada 2022 w EXPO Kraków.

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® powrót w wielkim stylu

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® powrót w wielkim stylu

W dniach 3-5 listopada w EXPO Kraków po blisko dwóch latach przerwy odbyły się 28. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 19. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® oraz 18. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®. Na taką edycję warto było czekać. Wystawcy nie kryli zaskoczenia frekwencją, a odwiedzający szerokim wyborem produktów i usług.

Świadomi klienci

W targach udział wzięło 230 wystawców m.in. z Czech, Francji, Gruzji, Kosowa, Polski, Portugalii, Turcji, Węgier, Włoch. Po raz pierwszy można było spotkać reprezentantów Słowenii, którzy nie kryli zadowolenia z udziału.

– To jest pierwszy raz kiedy Słowenia zaprezentowała się z 10 producentami. Dzięki wsparciu Ambasady Słoweńskiej w Warszawie byliśmy w stanie pokazać się nie tylko z dobrymi winami, ale też w sposób atrakcyjny wizualnie dla odwiedzających. Polacy szukają nowych smaków i nowych regionów, a Słowenia dla polskich klientów takim nowym regionem jeszcze jest. Spotkaliśmy się z zainteresowaniem, miałem przygotowany Master Class dla 30 osób, a zgłosiło się tyle, że mógłbym zrobić 3 Master Classy na każdy dzień targowy, niestety musiałem odmawiać, nie spodziewaliśmy się takiego zainteresowania. Również na naszym stoisku widać, że ludzie się cały czas pokazują, próbują wina – podsumowuje Damian Buraczewski, SlovVine.

Zainteresowanie targami przeszło najśmielsze oczekiwania.

– Po ilości zwiedzających i wystawców widać, że wszyscy są absolutnie spragnieni tego typu spotkań i kontaktu face to face. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni przede wszystkim ilością odwiedzających i myślę, że dla nas te targi będą bardzo udane. – twierdzi Marta Kita z firmy Andropol S.A.

Podobnego zdania był Jarosław Kołodziejczyk z firmy MEXTRA GROUP.

– Frekwencja w tym roku jest bardzo dobra, jesteśmy zadowoleni i myślę, że będziemy czerpali korzyści z targów również jeśli chodzi o zamówienia – mówi Jarosław Kołodziejczyk, MEXTRA GROUP.

Wystawcy podkreślali także, że ich stoiska odwiedzają osoby, które przyszły w konkretnym celu.

– Jest tu sporo bardzo świadomych klientów, czyli wiedzących o co pytać. Wielu podchodziło do nas na zasadzie ciekawości i w trakcie rozmowy okazywało się, że będą zainteresowani oferowanym przez nas rozwiązaniem – zauważa Adam Motyl z firmy GoPOS.

Targi HORECA® od pierwszych edycji wyróżniają się tym, że w 75% biorą w nich udział osoby decyzyjne. Zostało to zauważone i docenione m.in. przez przedstawicieli firmy ProCobot Sp. z o.o. Sp. k., która po raz pierwszy wystawiła się na imprezie.

– Wcześniej występowaliśmy wyłącznie na targach przemysłowych i są to nasze pierwsze targi z branży hotelarsko-gastronomicznej. Naszą uwagę przykuło m.in. to, że na takich targach jest bardzo dużo osób decyzyjnych z firm. Są to właściciele, prezesi, najwyższego stopnia management i robi się tutaj interesy dużo łatwiej, ponieważ rozmawiamy od razu z osobami decyzyjnymi, które wiedzą o co pytać – podkreślił Damian Góral, ProCobot Sp. z o.o. Sp. k.

Zmiany na rynku

Targi HORECA® dały okazję spojrzenia na gastronomię, hotelarstwo i winiarstwo z perspektywy zmian, które nastąpiły w 2020 roku. Wielu wystawców po raz pierwszy od wielu miesięcy miało szansę spotkania w branżowym gronie. Był czas na wymianę doświadczeń, podzielenia się wiedzą oraz nawiązania nowych kontaktów. Pomimo coraz większego optymizmu, sporo firm nadal trzyma rękę na pulsie i chce być gotowa na wypadek wprowadzenia ponownych ograniczeń. Wychodząc naprzeciw aktualnym potrzebom organizatorzy przygotowali specjalne strefy, które spotkały się z dużym zainteresowaniem. Wśród nich wymienić można m.in. strefę rozwiązań IT w tym e-commerce.

– Z perspektywy naszego produktu, czyli systemów komputerowych dla gastronomii i hotelarstwa zmieniło się dosyć dużo. Zmieniła się też cała branża gastronomiczna. Wszyscy w dalszym ciągu boją się, że za chwilę może przyjść lockdown i szukają rozwiązań, które pozwolą im dalej prowadzić biznes przy obostrzeniach związanych z zamknięciem lokalu. Są teraz dostępne metody, które można wykorzystać żeby w takim modelu działać – podpowiada Leszek Pieńkowski, MERCO Systemy Komputerowe s.c.

Uczestnicy targów podkreślali, że zmiany na rynku wyraźnie wpłynęły na decyzje konsumenckie.

– Myślę, że przede wszystkim mocno zmieniła się świadomość klientów, co do potrzeb, jakości sprzętu, bardziej przemyślanych zakupów. (…) Ludzie bardzo chętnie wydają teraz więcej pieniędzy na lepsze rozwiązania, bo widzą potrzebę ich zastosowania i pomocy w tym trudnym czasie. – zaznaczył Sergiusz Gruca z firmy Iguana Grupa.

Świadomi przemian organizatorzy przygotowali program tak, aby odpowiadał na aktualne potrzeby branży. W ramach Akademii HORECA i ENOEXPO odbyły się warsztaty i szkolenia dotyczące m.in. cyfryzacji i automatyzacji procesów obsługi oraz sprzedaży, jakości i bezpieczeństwa w restauracji, wyzwań dla pracodawców, czy skutecznej promocji i docierania do nowych gości.

Alkohole z najwyższej półki

Największą część ekspozycji ENOEXPO® tradycyjnie stanowiły wina. Przez trzy dni targom towarzyszyły liczne degustacje, m.in. win czeskich, gruzińskich, hiszpańskich, niemieckich, portugalskich, słoweńskich, węgierskich. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również cydry. Tegoroczną wisienką na torcie okazały się polskie destylaty.

– Przede wszystkim cieszymy się, że wystąpiliśmy w takiej grupie. Mogę nieskromnie powiedzieć, że było to jedno z bardzo licznie odwiedzanych stoisk. Jak widać cały czas mamy gości i jest to przykład na to, że tym razem zespołowe działanie przyniosło skutek. Jest tu reprezentacja praktycznie wszystkich najlepszych polskich destylatów. Mamy wódki, okowity, likiery, które łączy jedno – są to alkohole robione w limitowanych wersjach, w niedużych ilościach, z naturalnych składników z ogromnym wkładem autorskim ich producentów – podkreślił Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny (Polskie Destylaty/Destyl).

Głód spotkań

Celem targów jest stworzenie dogodnej przestrzeni do nawiązania nowych relacji, wymiany wiedzy i doświadczenia. Pomimo wielu przeciwności organizatorzy również w tym roku stanęli na wysokości zadania, co zaowocowało pozytywnymi opiniami ze strony wystawców, którzy nie tylko pozyskali nowe kontakty, ale i zaczerpnęli wiele inspiracji.

– Jesteśmy od niedawna w branży i dlatego przyjechaliśmy tutaj. Z targów wynieśliśmy naprawdę bardzo konkretną dawkę wiedzy, doświadczenia i mamy bardzo wiele wniosków – podsumował Łukasz Ziegler z firmy ProCobot Sp. z o.o. Sp.k. 

Opinią podzielił się również Aleksander Krzych reprezentujący HarvestRoasting – palarnię kawy oraz HarvestCoffee School – akademię dla baristów 

– Uważam, że targi są najlepszym miejscem na to żeby poszerzać swoje horyzonty, podpatrywać od najlepszych. Dzisiejszy konkurs, który odbywał się na Scenie Głównej też to pokazał. Ludzie dopisali, przyszli kibicować. (…) Jestem osobą, która uwielbia towarzystwo i bardzo mi tego brakowało. Bez słów porozumiewamy się z naszymi gośćmi, którzy się tutaj pojawiają, są ciekawi, chcą skosztować, porozmawiać, nauczyć się, chcą z tych spotkań wyciągnąć jak najwięcej, bo długo tego nie było – mówi Aleksander Krzych, HarvestRoasting.

Niezapomniane widowisko

Z pewnością uczestnicy Targów HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® na długo zapamiętają wyjątkowe show, jakim był Bocused’Or Poland polskie eliminacje do najbardziej prestiżowego międzynarodowego konkursu gastronomicznego. W Jury degustacyjnym i technicznym zasiedliwybitni szefowie kuchni m.in. Christophe Bacquié, Adam Chrząstowski,ØrjanJohannessen, Przemysław Klima, Jens Peter Kolbeck, SvetlanaRiškova, TamásSzéll, Davy Tissot, a Mistrzem Ceremonii był Karol Okrasa. Po zaciętej rywalizacji laur zwycięstwa zdobył ponownie Jakub Kasprzak. 

Kolejna edycja targów już za rok

Targi od zawsze były zwierciadłem branży. To co prezentowane jest podczas imprezy, bardzo szybko staje się dominującym trendem w gastronomii i hotelarstwie. Rozwiązania proponowane podczas wydarzenia z pewnością przez wiele restauracji i hoteli już niebawem zostaną wdrożone, tak aby w rok 2022 wkroczyć pewnie i silnie.

Kolejna edycja Targów HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® odbędzie się 23-25 listopada 2022 w EXPO Kraków.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Nie zmieniamy receptur ulubionych dań – zawsze mają ten sam pyszny smak!

iCareSystem AutoDose – nowy system mycia urządzeń konwekcyjno-parowych nablatowych iCombi Pro

Jakość i innowacja z miłości do zmywania. Winterhalter laureatem nagrody w kategorii Quality & Innovation

Jakub Żymelski Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024!

Ruszyły zgłoszenia do nowego konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Restauratorzy wesprą dzieci z Polski i Ukrainy – teraz każdy może pomóc razem z nimi!