Aktualności

W branży HoReCa jest klimat na ekologiczne rozwiązania

W branży HoReCa jest klimat na ekologiczne rozwiązania

Naukowcy nie mają wątpliwości, że tempo obecnych zmian klimatu jest bezprecedensowe. W najnowszym raporcie IPCC wskazują na konieczność natychmiastowego ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. To wyzwanie globalne, przed którym stoimy wszyscy. Branża HoReCa jest ważną częścią tej prośrodowiskowej układanki.

Opublikowany w sierpniu br. raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) stwierdza jednoznacznie – średnia temperatur na Ziemi podniosła się o 1 st. Celsjusza w porównaniu do czasów przedprzemysłowych. Naukowcy alarmują, że Ziemia nagrzewa się w wyniku działalności człowieka, a tempo obecnych zmian klimatu jest bezprecedensowe.Skutki tego widoczne są już w postaci ekstremalnych zjawisk pogodowych.Jedyną szansą na zatrzymanie wzrostu temperatury na poziomie 1,5 st. Celsjusza jest zmniejszenie emisji dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych o połowę do 2030 roku.O tym, że najbliższe 10 lat będzie decydującym czasem, wiedzą nie tylko rządy, ale i korporacje. Świadczy o tym choćby powstała w 2019 roku inicjatywa Business Ambition for 1.5⁰C, w ramach której grupa największych firm zobowiązała się do podjęcia konkretnych działań na rzecz zatrzymania globalnego ocieplenia. Sygnatariuszem inicjatywy jest Ecolab, jeden z największych dostawców rozwiązań technologicznych i środków czystości do przemysłu, firm i instytucji, w tym do sektora HoReCa.

– Celem Ecolab jest ograniczenie emisji dwutlenku węgla w skali całego przedsiębiorstwa o połowę do 2030 roku, a następnie zredukowanie jej do poziomu zerowego netto do 2050 roku.Stale rozwijamy więc projekty związane z efektywnością energetyczną w swoich zakładach na całym świecie i elektryfikujemy flotę pojazdów serwisowych.Już od 2018 roku 99,4% energii elektrycznej Ecolab w Europie pochodzi z odnawialnych źródeł – wylicza Piotr Rokita, Cluster Manager Central East, InstitutionalDivision, Ecolab.

Technologia w służbie środowisku

Branża czystości i HoReCa to naczynia połączone. Zrównoważony rozwój oraz odpowiedzialne podejście do prowadzenia biznesu odgrywają więc coraz większą role w obu sektorach. Z roku na rok rośnie zapotrzebowanie na rozwiązania dla hoteli i restauracji, pozwalające ograniczyć zużycie wody, energii oraz środków czystości. Uzdatnianie i ponowne wykorzystanie wody czy zasilanie deszczówką toalet to tylko niektóre z nich. Coraz więcej urządzeń i maszyn myjących wykorzystuje własny system filtracji wody, który zmniejsza produkcję ścieków. Rozwiązania w zakresie gospodarki wodnej przyczyniają się bezpośrednio do obniżenia zużycie energii i redukcji emisji gazów cieplarnianych. Standardem stały się systemy dozujące, które zapewniają odpowiednie stężenie użytkowe środków czystości, zapobiegając nadmiernemu zużyciu produktów i gwarantując bezpieczeństwo personelu ze względu na brak kontaktu z koncentratem.Stale rozwijane są też technologie umożliwiające skuteczne mycie i pranie w niskich temperaturach.

– Nowe technologie czyszczenia i dezynfekcji z powodzeniem stosowane są m.in. w pralniach komercyjnych czy w procesie maszynowego mycia naczyń. Elektroniczne moduły monitorują zużycie wody, energii, a także samych produktów, pozwalając zidentyfikować obszary wymagające poprawy – mówi Aneta Krupa, Marketing Manager FacilityCare, Hospitality w Ecolab. – Pełna kontrola nad danymi eksploatacyjnymi i stosowanie wysokoskoncentrowanych środki do zmywania w formie bloków przynoszą wymierne oszczędności dla budżetu i środowiska naturalnego. Dla przykładu zastosowanie sterownika do zmywarek EcolabApex w przypadku średniej wielkości zmywarki daje roczne oszczędności w postaci 3712 kWh energii, 27 557 litrów wody i ponad 60 kg zutylizowanych odpadów plastikowych rocznie – dodaje Aneta Krupa.

Ekologia poparta certyfikatem

Hotele, restauracje czy firmy sprzątające  stawiająna produkty przyjazne dla środowiska. Składniki dostępnych na rynku profesjonalnych środków czystości coraz częściej zastępowane są substancjami pochodzenia naturalnego, a dzięki innowacyjnym procesom technologicznym charakteryzują się one bardzo wysoką skutecznością i wydajnością. Jednak wpływ na środowisko ma nie tylko ich skład. Zasady zrównoważonego rozwoju powinny być przestrzegane na każdym etapie życia produktu. Dlatego warto wybierać te, które sygnowanesą ekologicznymi certyfikatami, takimi jak Ecoloabel czy Nordic SWAN. Obydwa oznaczenia wystawiane są przez niezależne organizacje ustalające najwyższe standardy środowiskowe. Kryteria obejmują wybór surowców, stosowane opakowania, wydajność i dozowanie. Ecolabel, nazywany także European Flower, to program certyfikacji Unii Europejskiej wprowadzony, aby pomóc konsumentom w wyborze bardziej ekologicznych, przyjaznych dla planety produktów i usług. Certyfikat SWAN wywodzi się z Europy Północnej. Przyznawany jest w oparciu o kryterium środowiskowe – proces przetwarzania surowców, produkcji towaru i jego utylizacji nie mogą stanowić zagrożenia dla natury.

W branży HoReCa jest klimat na ekologiczne rozwiązania

W branży HoReCa jest klimat na ekologiczne rozwiązania

Naukowcy nie mają wątpliwości, że tempo obecnych zmian klimatu jest bezprecedensowe. W najnowszym raporcie IPCC wskazują na konieczność natychmiastowego ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. To wyzwanie globalne, przed którym stoimy wszyscy. Branża HoReCa jest ważną częścią tej prośrodowiskowej układanki.

Opublikowany w sierpniu br. raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) stwierdza jednoznacznie – średnia temperatur na Ziemi podniosła się o 1 st. Celsjusza w porównaniu do czasów przedprzemysłowych. Naukowcy alarmują, że Ziemia nagrzewa się w wyniku działalności człowieka, a tempo obecnych zmian klimatu jest bezprecedensowe.Skutki tego widoczne są już w postaci ekstremalnych zjawisk pogodowych.Jedyną szansą na zatrzymanie wzrostu temperatury na poziomie 1,5 st. Celsjusza jest zmniejszenie emisji dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych o połowę do 2030 roku.O tym, że najbliższe 10 lat będzie decydującym czasem, wiedzą nie tylko rządy, ale i korporacje. Świadczy o tym choćby powstała w 2019 roku inicjatywa Business Ambition for 1.5⁰C, w ramach której grupa największych firm zobowiązała się do podjęcia konkretnych działań na rzecz zatrzymania globalnego ocieplenia. Sygnatariuszem inicjatywy jest Ecolab, jeden z największych dostawców rozwiązań technologicznych i środków czystości do przemysłu, firm i instytucji, w tym do sektora HoReCa.

– Celem Ecolab jest ograniczenie emisji dwutlenku węgla w skali całego przedsiębiorstwa o połowę do 2030 roku, a następnie zredukowanie jej do poziomu zerowego netto do 2050 roku.Stale rozwijamy więc projekty związane z efektywnością energetyczną w swoich zakładach na całym świecie i elektryfikujemy flotę pojazdów serwisowych.Już od 2018 roku 99,4% energii elektrycznej Ecolab w Europie pochodzi z odnawialnych źródeł – wylicza Piotr Rokita, Cluster Manager Central East, InstitutionalDivision, Ecolab.

Technologia w służbie środowisku

Branża czystości i HoReCa to naczynia połączone. Zrównoważony rozwój oraz odpowiedzialne podejście do prowadzenia biznesu odgrywają więc coraz większą role w obu sektorach. Z roku na rok rośnie zapotrzebowanie na rozwiązania dla hoteli i restauracji, pozwalające ograniczyć zużycie wody, energii oraz środków czystości. Uzdatnianie i ponowne wykorzystanie wody czy zasilanie deszczówką toalet to tylko niektóre z nich. Coraz więcej urządzeń i maszyn myjących wykorzystuje własny system filtracji wody, który zmniejsza produkcję ścieków. Rozwiązania w zakresie gospodarki wodnej przyczyniają się bezpośrednio do obniżenia zużycie energii i redukcji emisji gazów cieplarnianych. Standardem stały się systemy dozujące, które zapewniają odpowiednie stężenie użytkowe środków czystości, zapobiegając nadmiernemu zużyciu produktów i gwarantując bezpieczeństwo personelu ze względu na brak kontaktu z koncentratem.Stale rozwijane są też technologie umożliwiające skuteczne mycie i pranie w niskich temperaturach.

– Nowe technologie czyszczenia i dezynfekcji z powodzeniem stosowane są m.in. w pralniach komercyjnych czy w procesie maszynowego mycia naczyń. Elektroniczne moduły monitorują zużycie wody, energii, a także samych produktów, pozwalając zidentyfikować obszary wymagające poprawy – mówi Aneta Krupa, Marketing Manager FacilityCare, Hospitality w Ecolab. – Pełna kontrola nad danymi eksploatacyjnymi i stosowanie wysokoskoncentrowanych środki do zmywania w formie bloków przynoszą wymierne oszczędności dla budżetu i środowiska naturalnego. Dla przykładu zastosowanie sterownika do zmywarek EcolabApex w przypadku średniej wielkości zmywarki daje roczne oszczędności w postaci 3712 kWh energii, 27 557 litrów wody i ponad 60 kg zutylizowanych odpadów plastikowych rocznie – dodaje Aneta Krupa.

Ekologia poparta certyfikatem

Hotele, restauracje czy firmy sprzątające  stawiająna produkty przyjazne dla środowiska. Składniki dostępnych na rynku profesjonalnych środków czystości coraz częściej zastępowane są substancjami pochodzenia naturalnego, a dzięki innowacyjnym procesom technologicznym charakteryzują się one bardzo wysoką skutecznością i wydajnością. Jednak wpływ na środowisko ma nie tylko ich skład. Zasady zrównoważonego rozwoju powinny być przestrzegane na każdym etapie życia produktu. Dlatego warto wybierać te, które sygnowanesą ekologicznymi certyfikatami, takimi jak Ecoloabel czy Nordic SWAN. Obydwa oznaczenia wystawiane są przez niezależne organizacje ustalające najwyższe standardy środowiskowe. Kryteria obejmują wybór surowców, stosowane opakowania, wydajność i dozowanie. Ecolabel, nazywany także European Flower, to program certyfikacji Unii Europejskiej wprowadzony, aby pomóc konsumentom w wyborze bardziej ekologicznych, przyjaznych dla planety produktów i usług. Certyfikat SWAN wywodzi się z Europy Północnej. Przyznawany jest w oparciu o kryterium środowiskowe – proces przetwarzania surowców, produkcji towaru i jego utylizacji nie mogą stanowić zagrożenia dla natury.

Udostępnij!

Share on facebook
Share on linkedin

Może zainteresują Ciebie

Chef’s Table by Ernest Jagodziński

Różnorodność: Ulubione jedzenie na wynos świecie

POLAGRA 2021

Wegańska pizza z Violife w Telepizzy na dłużej

Festiwal Celebracje & Degustacje. „Wszyscy do stołu!”

Luzowanie obostrzeń. Wracają targi i konferencje