Aktualności

Świąteczny Stół Pajacyka

Już 3 grudnia odbędzie się jubileuszowa, 20. edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka”. Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak restauratorzy mogą włączyć się do akcji?

Ponad 450 lokali gastronomicznych, w tym puby, restauracje i kawiarnie, wzięło udział w zeszłorocznej odsłonie Świątecznego Stołu Pajacyka. Ta coroczna akcja charytatywna ma na celu wsparcie programów dożywiania w Polsce i na świecie, ale i pomoc dla poszkodowanej przez pandemię COVID-19 polskiej gastronomii.

W tym roku Świąteczny Stół Pajacyka obchodzi okrągłe, 20. urodziny, jest więc to szczególny dzień  dla wszystkich zaangażowanych we wsparcie osób zagrożonych brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Dzięki przekazaniu 10% dziennego obrotu każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej.

– Rok temu, mimo restrykcji pandemicznych i bardzo trudnej sytuacji w gastronomii, setki lokali odpowiedziały na nasz apel – mówi Inez Jaworska z PAH. – Wiemy już, że wielu restauratorów także w tym roku włączy się do akcji. To bardzo ważne, bo przez pandemię potrzeby w zakresie dożywiania gwałtownie wzrosły.

Pozyskane w ramach akcji środki finansują program wsparcia dzieci „Pajacyk”. Dzięki „Pajacykowi” uczniowie mogą zjeść często jedyny pełnowartościowy i ciepły posiłek w ciągu dnia. Z uwagi na znaczny wzrost liczy osób zagrożonych głodem na świecie – aż do 42 mln osób – wsparciem żywnościowym zostaną objęci także mieszkańcy krajów, w którychPAH działa od lat.

Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne czy kawiarnie. Wśród nich są lokale z Krakowa, Myślenic, Warszawy, Zakopanego, Wrocławia czy Jeleniej Góry. Pełną, na bieżąco aktualizowaną, listę biorących udział w akcji lokali można znaleźć na mapie Świątecznego Stołu Pajacyka: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

W zeszłym roku, dzięki pomocy właścicieli lokali gastronomicznych w całej Polsce, udało się zebrać ponad 103 tys. zł.

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 21 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy: https://bit.ly/formssp

Świąteczny Stół Pajacyka

Już 3 grudnia odbędzie się jubileuszowa, 20. edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka”. Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak restauratorzy mogą włączyć się do akcji?

Ponad 450 lokali gastronomicznych, w tym puby, restauracje i kawiarnie, wzięło udział w zeszłorocznej odsłonie Świątecznego Stołu Pajacyka. Ta coroczna akcja charytatywna ma na celu wsparcie programów dożywiania w Polsce i na świecie, ale i pomoc dla poszkodowanej przez pandemię COVID-19 polskiej gastronomii.

W tym roku Świąteczny Stół Pajacyka obchodzi okrągłe, 20. urodziny, jest więc to szczególny dzień  dla wszystkich zaangażowanych we wsparcie osób zagrożonych brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Dzięki przekazaniu 10% dziennego obrotu każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej.

– Rok temu, mimo restrykcji pandemicznych i bardzo trudnej sytuacji w gastronomii, setki lokali odpowiedziały na nasz apel – mówi Inez Jaworska z PAH. – Wiemy już, że wielu restauratorów także w tym roku włączy się do akcji. To bardzo ważne, bo przez pandemię potrzeby w zakresie dożywiania gwałtownie wzrosły.

Pozyskane w ramach akcji środki finansują program wsparcia dzieci „Pajacyk”. Dzięki „Pajacykowi” uczniowie mogą zjeść często jedyny pełnowartościowy i ciepły posiłek w ciągu dnia. Z uwagi na znaczny wzrost liczy osób zagrożonych głodem na świecie – aż do 42 mln osób – wsparciem żywnościowym zostaną objęci także mieszkańcy krajów, w którychPAH działa od lat.

Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne czy kawiarnie. Wśród nich są lokale z Krakowa, Myślenic, Warszawy, Zakopanego, Wrocławia czy Jeleniej Góry. Pełną, na bieżąco aktualizowaną, listę biorących udział w akcji lokali można znaleźć na mapie Świątecznego Stołu Pajacyka: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

W zeszłym roku, dzięki pomocy właścicieli lokali gastronomicznych w całej Polsce, udało się zebrać ponad 103 tys. zł.

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 21 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy: https://bit.ly/formssp

Udostępnij!

Share on facebook
Share on linkedin

Może zainteresują Ciebie

Jakub Kasprzak zwycięzcą Bocuse d’Or Poland 2021! Zobacz fotorelację

Papierowa butelka staje się rzeczywistością

Życie wraca na Bazar Różyckiego, czyli otwarcie OFF Brzeska

Pewnego razu na Dzikim Zachodzie. Z wizytą u Wojciecha Wojtkowiaka, szefa kuchni Indian Steak

Chef’s Table by Ernest Jagodziński

Gęsina na św. Marcina od Grzegorza Gajdy, szefa kuchni w Novotel Poznań Centrum