...

Aktualności

Za nami finał Konkursu Kulinarnego Transgourmet i Selgros dla Uczniów Szkół Gastronomicznych

Za nami finał Konkursu Kulinarnego Transgourmet i Selgros dla Uczniów Szkół Gastronomicznych

Emocjonujący finał Konkursu Kulinarnego dla Szkół Gastronomicznych rozstrzygnięty! Patrycja Szczepaniak z Rzeszowa okazała się najlepsza w emocjonujących zmaganiach kulinarnych.

Dwuetapowy konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski został zwieńczony wielkim finałem, który miał miejsce 13 czerwca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Tego dnia Instytut przemienił się w arenę pełną smaków i pasjonujących wyzwań.

Wydarzenie, które corocznie wyławia prawdziwe talenty, rozpoczęło się od eliminacji online. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować udko z kurczaka w towarzystwie młodych warzyw. Jury wybrało 9 finalistów, dla których zadaniem finałowym było przygotowanie 6 dań z tuszy kurczaka, z obowiązkowym dodatkiem ze szparagów i dowolnego wędzonego produktu.

Na przygotowanie dań uczestnicy finału mieli dwie godziny.  Potrawy pod względem smaku, struktury i spójności oceniali: Bartosz Peter – Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i przewodniczący jury, Jarosław Uściński – prezes Zarządu OSSKiC, Paweł Zieliński – Szef Kuchni Restauracji Prime Cut i członek OSSKiC oraz Krzysztof Wodziński – Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

– Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych to inspirująca przygoda i działanie wspierające młode talenty. Dla wielu z uczestników jest to często pierwszy raz, gdy mają okazję wziąć udział w konkursie kulinarnym na takim poziomie, a rywalizacja jest niezastąpionym narzędziem rozwoju ich umiejętności – mówi Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

W finale największe uznanie jury zyskała Patrycja Szczepaniak z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie, która przygotowała udko z kurczaka z musem drobiowym z truflą, z sosem z pieczonego kurczaka, w towarzystwie puree z pasternaku i panna cotty z groszkiem. Oprócz 3000 zł oraz miesięcznego stażu w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wywalczyła dla swojej szkoły 5000 zł na zakupy w Selgros. Wszyscy finaliści zaimponowali jury oraz publiczności swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Jednogłośnie podkreślili, że udział w konkursie był dla nich niezwykle wartościowym doświadczeniem. Doceniali zwłaszcza wartość opinii i feedbacku od sędziów, a także cenne porady, które otrzymali w trakcie rywalizacji.

– Kolejna edycja konkursu przynosi nam nie tylko zadowolenie i satysfakcję, ale również jest wyrazem naszej aktywności i inicjatywy w rozwój branży HoReCa. Transgourmet i Selgros konsekwentnie angażuje się i wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej, dzięki czemu możliwe jest współtworzenie niezapomnianych wydarzeń gastronomicznych – podkreśla Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

Każdy z finalistów konkursu mógł czuć się zwycięzcą, nikt nie opuścił Instytutu Kulinarnego Transgourmet z pustymi rękoma. Uczestnicy finału zostali obdarowani zestawem profesjonalnych noży kuchennych i przyrządów do dekorowania potraw.  Dodatkowo każda szkoła reprezentowana w finale otrzymała wartościowe bony zakupowe do wykorzystania w Selgros. Relacja z wydarzenia dostępna jest na Instagram Stories oraz na Facebook’u Instytutu Kulinarnego Transgourmet, a już wkrótce również na kanale Youtube.

Tekst: Selgros Cash & Carry

Za nami finał Konkursu Kulinarnego Transgourmet i Selgros dla Uczniów Szkół Gastronomicznych

Za nami finał Konkursu Kulinarnego Transgourmet i Selgros dla Uczniów Szkół Gastronomicznych

Emocjonujący finał Konkursu Kulinarnego dla Szkół Gastronomicznych rozstrzygnięty! Patrycja Szczepaniak z Rzeszowa okazała się najlepsza w emocjonujących zmaganiach kulinarnych.

Dwuetapowy konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski został zwieńczony wielkim finałem, który miał miejsce 13 czerwca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Tego dnia Instytut przemienił się w arenę pełną smaków i pasjonujących wyzwań.

Wydarzenie, które corocznie wyławia prawdziwe talenty, rozpoczęło się od eliminacji online. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować udko z kurczaka w towarzystwie młodych warzyw. Jury wybrało 9 finalistów, dla których zadaniem finałowym było przygotowanie 6 dań z tuszy kurczaka, z obowiązkowym dodatkiem ze szparagów i dowolnego wędzonego produktu.

Na przygotowanie dań uczestnicy finału mieli dwie godziny.  Potrawy pod względem smaku, struktury i spójności oceniali: Bartosz Peter – Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i przewodniczący jury, Jarosław Uściński – prezes Zarządu OSSKiC, Paweł Zieliński – Szef Kuchni Restauracji Prime Cut i członek OSSKiC oraz Krzysztof Wodziński – Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

– Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych to inspirująca przygoda i działanie wspierające młode talenty. Dla wielu z uczestników jest to często pierwszy raz, gdy mają okazję wziąć udział w konkursie kulinarnym na takim poziomie, a rywalizacja jest niezastąpionym narzędziem rozwoju ich umiejętności – mówi Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

W finale największe uznanie jury zyskała Patrycja Szczepaniak z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie, która przygotowała udko z kurczaka z musem drobiowym z truflą, z sosem z pieczonego kurczaka, w towarzystwie puree z pasternaku i panna cotty z groszkiem. Oprócz 3000 zł oraz miesięcznego stażu w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wywalczyła dla swojej szkoły 5000 zł na zakupy w Selgros. Wszyscy finaliści zaimponowali jury oraz publiczności swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Jednogłośnie podkreślili, że udział w konkursie był dla nich niezwykle wartościowym doświadczeniem. Doceniali zwłaszcza wartość opinii i feedbacku od sędziów, a także cenne porady, które otrzymali w trakcie rywalizacji.

– Kolejna edycja konkursu przynosi nam nie tylko zadowolenie i satysfakcję, ale również jest wyrazem naszej aktywności i inicjatywy w rozwój branży HoReCa. Transgourmet i Selgros konsekwentnie angażuje się i wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej, dzięki czemu możliwe jest współtworzenie niezapomnianych wydarzeń gastronomicznych – podkreśla Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

Każdy z finalistów konkursu mógł czuć się zwycięzcą, nikt nie opuścił Instytutu Kulinarnego Transgourmet z pustymi rękoma. Uczestnicy finału zostali obdarowani zestawem profesjonalnych noży kuchennych i przyrządów do dekorowania potraw.  Dodatkowo każda szkoła reprezentowana w finale otrzymała wartościowe bony zakupowe do wykorzystania w Selgros. Relacja z wydarzenia dostępna jest na Instagram Stories oraz na Facebook’u Instytutu Kulinarnego Transgourmet, a już wkrótce również na kanale Youtube.

Tekst: Selgros Cash & Carry

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Kongres POLAGRA EXPORT MEETING. Najważniejsze zagadnienia w eksporcie żywności

Nowy Rok i nowe rozdanie w Academy Bocuse d’Or Poland

Selgros wspiera młode talenty w Turnieju Kucharskim dla uczniów szkół gastronomicznych

Niezapomniana gala jubileuszowa: Winterhalter świętuje 25 lat w Polsce

Caritas i Selgros po raz kolejny zapraszają potrzebujących do wigilijnego stołu!

La Brasserie Moderne wśród laureatów międzynarodowego konkursu The World Luxury Awards 2023

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.