Aktualności

Restauracje otwierają się dla Gości

Restauracje otwierają się dla Gości

Od piątku, 28 maja 2021 r. czeka nas kolejna faza luzowania obostrzeń, które obowiązywały z powodu pandemii koronawirusa. Z niecierpliwością czekają właściciele restauracji i kawiarni, siłowni, klubów fitness i lokali weselnych, a także ich klienci. Czy będzie można już w piątek zjeść obiad wewnątrz restauracji i pójść na trening do siłowni?

Początkowo restauracje miały być otwarte dopiero w sobotę, 29 maja, ale rząd zdecydował inaczej. Z dniem 28 maja (piątek) lokale gastronomiczne mogą otworzyć swoje wnętrza dla Gości. Przypomnijmy, że od 15 maja funkcjonują już, w reżimie sanitarnym, restauracyjne ogródki i tarasy. Jakie warunki muszą spełnić restauracje, aby móc przyjąć gości w piątek pod dachem? Przede wszystkim może to być maksymalnie 50 proc. obłożenia. Ponadto obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).

Wydarzenia okolicznościowe do 50 gości

Co jeszcze będzie otwarte od piątku? Możliwe będzie organizowanie wydarzeń okolicznościowych (np. wesela, komunie) dla maksymalnie 50 osób (do limitu osób nie wliczają się osoby w pełni zaszczepione przeciwko COVID-19). Jeśli para młoda zdecyduje się zorganizować wesele w restauracji lub lokalu specjalizującym się w organizacji takich uroczystości, lokal musi oczywiście zadbać o kwestie sanitarne i odpowiednie rozmieszczenie gości. Ważny jest zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik. Zasady w tym przypadku mają być takie same jak te obowiązujące w restauracjach.

Siłownie i baseny w reżimie sanitarnym

Z dniem 28 maja ruszają obiekty sportowe – sale gimnastyczne, siłownie, kluby fitness i kryte baseny.  Będą one mogły prowadzić działalność przy zachowaniu 50 proc. obłożenia obiektu. Dotyczy to również publiczności, zajęte może być co drugie miejsce na widowni. Natomiast w przypadku zajęć i wydarzeń sportowych poza obiektami, będzie obowiązywał limit do 250 osób. W siłowniach, klubach fitness i solariach będzie obowiązywał limit 1 osoba na 15m2.

Uczniowie wracają do szkół

Od 29 maja (a w praktyce od poniedziałku, 31 maja) wraca pełna nauka stacjonarna w szkołach – dla wszystkich klas i poziomów szkół. Szkoły muszą zadbać o zachowanie odpowiednich warunków sanitarnych. Mają obowiązek m.in. wietrzenia klas podczas przerw i dezynfekcji całej szkoły w weekendy. Powierzchnie często dotykane mają być regularnie myte i dezynfekowane. Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej lub niezamieszkujących z osobą przebywającą w izolacji w warunkach domowych. W przestrzeniach wspólnych obowiązują maseczki, które mogą być zdjęte podczas lekcji w klasach.

Restauracje otwierają się dla Gości

Restauracje otwierają się dla Gości

Od piątku, 28 maja 2021 r. czeka nas kolejna faza luzowania obostrzeń, które obowiązywały z powodu pandemii koronawirusa. Z niecierpliwością czekają właściciele restauracji i kawiarni, siłowni, klubów fitness i lokali weselnych, a także ich klienci. Czy będzie można już w piątek zjeść obiad wewnątrz restauracji i pójść na trening do siłowni?

Początkowo restauracje miały być otwarte dopiero w sobotę, 29 maja, ale rząd zdecydował inaczej. Z dniem 28 maja (piątek) lokale gastronomiczne mogą otworzyć swoje wnętrza dla Gości. Przypomnijmy, że od 15 maja funkcjonują już, w reżimie sanitarnym, restauracyjne ogródki i tarasy. Jakie warunki muszą spełnić restauracje, aby móc przyjąć gości w piątek pod dachem? Przede wszystkim może to być maksymalnie 50 proc. obłożenia. Ponadto obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).

Wydarzenia okolicznościowe do 50 gości

Co jeszcze będzie otwarte od piątku? Możliwe będzie organizowanie wydarzeń okolicznościowych (np. wesela, komunie) dla maksymalnie 50 osób (do limitu osób nie wliczają się osoby w pełni zaszczepione przeciwko COVID-19). Jeśli para młoda zdecyduje się zorganizować wesele w restauracji lub lokalu specjalizującym się w organizacji takich uroczystości, lokal musi oczywiście zadbać o kwestie sanitarne i odpowiednie rozmieszczenie gości. Ważny jest zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik. Zasady w tym przypadku mają być takie same jak te obowiązujące w restauracjach.

Siłownie i baseny w reżimie sanitarnym

Z dniem 28 maja ruszają obiekty sportowe – sale gimnastyczne, siłownie, kluby fitness i kryte baseny.  Będą one mogły prowadzić działalność przy zachowaniu 50 proc. obłożenia obiektu. Dotyczy to również publiczności, zajęte może być co drugie miejsce na widowni. Natomiast w przypadku zajęć i wydarzeń sportowych poza obiektami, będzie obowiązywał limit do 250 osób. W siłowniach, klubach fitness i solariach będzie obowiązywał limit 1 osoba na 15m2.

Uczniowie wracają do szkół

Od 29 maja (a w praktyce od poniedziałku, 31 maja) wraca pełna nauka stacjonarna w szkołach – dla wszystkich klas i poziomów szkół. Szkoły muszą zadbać o zachowanie odpowiednich warunków sanitarnych. Mają obowiązek m.in. wietrzenia klas podczas przerw i dezynfekcji całej szkoły w weekendy. Powierzchnie często dotykane mają być regularnie myte i dezynfekowane. Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej lub niezamieszkujących z osobą przebywającą w izolacji w warunkach domowych. W przestrzeniach wspólnych obowiązują maseczki, które mogą być zdjęte podczas lekcji w klasach.

Udostępnij!

Share on facebook
Share on linkedin

Może zainteresują Ciebie

Essity zdobywa platynowy medal EcoVadis

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® tradycyjnie w listopadzie

24. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 13. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel

Burger King otwiera pierwszą bezmięsną restaurację

Branża HoReCa na Targach EuroGastro i WorldHotel

Mycie pieca konwekcyjno-parowego–z myślą o środowisku