Porady branżoweAktualności

Polska wieprzowina jest produktem dla każdego

Polska wieprzowina jest produktem dla każdego

Wieprzowina jest mięsem zróżnicowanym pod względem smaku, wyglądu, kaloryczności, ale przede wszystkim walorów zdrowotnych. Wyobrażenie na jej temat zależy od preferencji kulinarnych i stylu odżywiania. Jedno jest pewne wśród szerokiego asortymentu mięsa wieprzowego każdy znajdzie coś dla siebie.

Wpisuje się ono w kanony najbardziej wykwintnych potraw pod postacią chociażby długo dojrzewających wędlin, a także prostej kuchni chłopskiej w formie golonki, schabowego czy podrobów. Znajdzie odbiorców wśród miłośników tłuszczu jako nośnika smaku i entuzjastów diet niskokalorycznych, tradycjonalistów jak i adeptów nowoczesnej sztuki kulinarnej. Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczmy ważne abyśmy wybierali mięso wysokiej jakości – najlepiej to z Polski.

Poza wsparciem polskich hodowców i przetwórców zyskujemy gwarancję smaku, zdrowia i bezpieczeństwa potwierdzoną licznymi, systematycznymi badaniami i kontrolami. Wieprzowina z rodzimych hodowli wyróżnia się niższą zawartością soli i cholesterolu od norm zagranicznych. Jest skarbnicą witamin z grupy B odpowiedzialnych za przemianę materii, funkcjonowanie układu nerwowego czy pracę serca. Zawartość witaminy E wspiera nasz układ odpornościowy i procesy metaboliczne. To także świetne źródło potasu regulującego gospodarkę wodną, żelaza czy cynku.

Mięso to oczywiście białko. Polska wieprzowina jest bogata w białko pełnowartościowe i wysokogatunkowe, zawierające duże ilości aminokwasów, których organizm człowieka nie jest w stanie samemu wytworzyć. Niektóre elementy wieprzowiny takie jak golonka stanowią rezerwuar kolagenu czyli głównego składnika tkanki łącznej, wpływający na kondycję stawów, ścięgien i skóry.

Potwierdzenie jakości polskiego mięsa wieprzowego możemy znaleźć w oznaczeniach widniejących na etykietach takich jak PQS (Pork Quality System), QAFP (Quality Assurance for Food Products), PRODUKT POLSKI czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Do zakupu mięsa wieprzowego w Polsce dodatkowo zachęca niewygórowana cena i szeroka dostępność w niemal wszystkich sklepach spożywczych, na bazarkach i u lokalnych dostawców. Wszystkie te aspekty tłumaczą dlaczego wieprzowina od wielu jest najczęściej wybieranym mięsem nie tylko w Polsce ale i na świecie.

Tekst: Dietetyk Ilona Chmura

www.wieprzowinanalopatkach.pl

SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO

Polska wieprzowina jest produktem dla każdego

Polska wieprzowina jest produktem dla każdego

Wieprzowina jest mięsem zróżnicowanym pod względem smaku, wyglądu, kaloryczności, ale przede wszystkim walorów zdrowotnych. Wyobrażenie na jej temat zależy od preferencji kulinarnych i stylu odżywiania. Jedno jest pewne wśród szerokiego asortymentu mięsa wieprzowego każdy znajdzie coś dla siebie.

Wpisuje się ono w kanony najbardziej wykwintnych potraw pod postacią chociażby długo dojrzewających wędlin, a także prostej kuchni chłopskiej w formie golonki, schabowego czy podrobów. Znajdzie odbiorców wśród miłośników tłuszczu jako nośnika smaku i entuzjastów diet niskokalorycznych, tradycjonalistów jak i adeptów nowoczesnej sztuki kulinarnej. Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczmy ważne abyśmy wybierali mięso wysokiej jakości – najlepiej to z Polski.

Poza wsparciem polskich hodowców i przetwórców zyskujemy gwarancję smaku, zdrowia i bezpieczeństwa potwierdzoną licznymi, systematycznymi badaniami i kontrolami. Wieprzowina z rodzimych hodowli wyróżnia się niższą zawartością soli i cholesterolu od norm zagranicznych. Jest skarbnicą witamin z grupy B odpowiedzialnych za przemianę materii, funkcjonowanie układu nerwowego czy pracę serca. Zawartość witaminy E wspiera nasz układ odpornościowy i procesy metaboliczne. To także świetne źródło potasu regulującego gospodarkę wodną, żelaza czy cynku.

Mięso to oczywiście białko. Polska wieprzowina jest bogata w białko pełnowartościowe i wysokogatunkowe, zawierające duże ilości aminokwasów, których organizm człowieka nie jest w stanie samemu wytworzyć. Niektóre elementy wieprzowiny takie jak golonka stanowią rezerwuar kolagenu czyli głównego składnika tkanki łącznej, wpływający na kondycję stawów, ścięgien i skóry.

Potwierdzenie jakości polskiego mięsa wieprzowego możemy znaleźć w oznaczeniach widniejących na etykietach takich jak PQS (Pork Quality System), QAFP (Quality Assurance for Food Products), PRODUKT POLSKI czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Do zakupu mięsa wieprzowego w Polsce dodatkowo zachęca niewygórowana cena i szeroka dostępność w niemal wszystkich sklepach spożywczych, na bazarkach i u lokalnych dostawców. Wszystkie te aspekty tłumaczą dlaczego wieprzowina od wielu jest najczęściej wybieranym mięsem nie tylko w Polsce ale i na świecie.

Tekst: Dietetyk Ilona Chmura

www.wieprzowinanalopatkach.pl

SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Trendy 2024 w sektorze HoReCa. Trwają zapisy na VI spotkanie Food Working

Restauracje już nie świecą pustkami. Chcąc przyciągnąć klientów, muszą świecić czystością!

Michelin Grand Dinners za nami!

Chef’s Table by Ernest Jagodziński

Wszechstronny talent do profesjonalnych kuchni: iCombi Pro

Życzenia specjalne gości: Jak sobie z nimi radzisz?