Wieprzowina jest mięsem zróżnicowanym pod względem smaku, wyglądu, kaloryczności, ale przede wszystkim walorów zdrowotnych. Wyobrażenie na jej temat zależy od preferencji kulinarnych i stylu odżywiania. Jedno jest pewne – wśród szerokiego asortymentu mięsa wieprzowego każdy znajdzie coś dla siebie.
Wpisuje się ono w kanony najbardziej wykwintnych potraw pod postacią chociażby długo dojrzewających wędlin, a także prostej kuchni chłopskiej w formie golonki, schabowego czy podrobów. Znajdzie odbiorców wśród miłośników tłuszczu jako nośnika smaku i entuzjastów diet niskokalorycznych, tradycjonalistów jak i adeptów nowoczesnej sztuki kulinarnej. Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczmy ważne abyśmy wybierali mięso wysokiej jakości – najlepiej to z Polski.
Poza wsparciem polskich hodowców i przetwórców zyskujemy gwarancję smaku, zdrowia i bezpieczeństwa potwierdzoną licznymi, systematycznymi badaniami i kontrolami. Wieprzowina z rodzimych hodowli wyróżnia się niższą zawartością soli i cholesterolu od norm zagranicznych. Jest skarbnicą witamin z grupy B odpowiedzialnych za przemianę materii, funkcjonowanie układu nerwowego czy pracę serca. Zawartość witaminy E wspiera nasz układ odpornościowy i procesy metaboliczne. To także świetne źródło potasu regulującego gospodarkę wodną, żelaza czy cynku.
Mięso to oczywiście białko. Polska wieprzowina jest bogata w białko pełnowartościowe i wysokogatunkowe, zawierające duże ilości aminokwasów, których organizm człowieka nie jest w stanie samemu wytworzyć. Niektóre elementy wieprzowiny takie jak golonka stanowią rezerwuar kolagenu czyli głównego składnika tkanki łącznej, wpływający na kondycję stawów, ścięgien i skóry.
Potwierdzenie jakości polskiego mięsa wieprzowego możemy znaleźć w oznaczeniach widniejących na etykietach takich jak PQS (Pork Quality System), QAFP (Quality Assurance for Food Products), PRODUKT POLSKI czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Do zakupu mięsa wieprzowego w Polsce dodatkowo zachęca niewygórowana cena i szeroka dostępność w niemal wszystkich sklepach spożywczych, na bazarkach i u lokalnych dostawców. Wszystkie te aspekty tłumaczą dlaczego wieprzowina od wielu jest najczęściej wybieranym mięsem nie tylko w Polsce ale i na świecie.
Tekst: Dietetyk Ilona Chmura
SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO