Aktualności

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Smaki Podlasia” 2022 rozstrzygnięty

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Smaki Podlasia” 2022 rozstrzygnięty

12 marca odbyła się druga edycja konkursu “Smaki Podlasia”. O godzinie 9:15 w Pięć Dębów rozpoczęła się walka pomiędzy dziewięcioma drużynami w jednej z najtrudniejszych form jakim jest black box.

Organizator Artur Lenczewski zdecydował, że w czarnym pudle znajdą się następuje produkty obowiązkowe:

  • policzek wieprzowy – BOST,
  • serek naturalny „TWÓJ  SMAK” – PIĄTNICA,
  • serek wiejski – PIĄTNICA,
  • mleko owsiane – PIĄTNICA,
  • bulion drobiowy – WINIARY / NESTLE,
  • redukcja z czerwonego wina –CHEF / NESTLE,
  • sos halapenio – FANEX.

Jak określili sami uczestnicy zestaw nie był łatwy, ale możliwy do zrealizowania. Dużą pomocą był czas, jaki przeznaczono na wykonanie dziewięciu talerzy. 120 minut – tyle czasu dostali uczestnicy, aby zawalczyć o pierwsze miejsce. Do dyspozycji uczestników był ogródek warzywny zabezpieczony w warzywa i zioła oraz przyprawy z firmy FLORAMEX. Kucharze mogli też korzystać ze wszystkich produktów wystawionych na stanowiskach sponsorskich.

12 osobowe jury w składzie Michał Soliwoda (przewodniczący), Piotr „Szczypior” Szczygielski (sekretarz), Artur Zaskórski, Daniel Jakubiec, Marcin Bożek, Bartosz Turowski, Sławomir Miotk, Dariusz Ratuszniak, Michał Arciszewski, Dawid Siniło, Damian Sasinowski, Krystian Sosnowski przez czały czas obserwowałi, degustowali i oceniali. Całe wydarzenie prowadził Sebastian Cichy. 

Zmagania konkursowe zakończyły się o godzinie 16:30. Na wieczornej gali pokonkursowej zostały ogłoszone wyniki i okazało się, kto zajął trzy miejsca na podium. Przyznano również wyróżnienie dla jednej z drużyn za całokształt pracy podczas konkursu, mimo iż nie znależli oni miejsca na podium. Wyróżnienie przyznano Restauracji Rukola (Dywity) i Restauracji Kardamon (Olsztyn) – Mateusz Kowalkowski i Szymon Kruszeski.  

Po naradach jurorów następujące drużyny trafiły na pierwsze trzy miejsca:

I miejsce – Szato Team, Białystok – Maciej Wiśniewski i Michał Prokuski

II miejsce – Da Aldo Ristorante, Warszawa – Robert Biercewicz i Mariusz Bunia

III miejsce – Restauracja Pocztowa 13, Gorzów Wielkopolski – Borys Sikorski i Michał Filipczuk

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Smaki Podlasia” 2022 rozstrzygnięty

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Smaki Podlasia” 2022 rozstrzygnięty

12 marca odbyła się druga edycja konkursu “Smaki Podlasia”. O godzinie 9:15 w Pięć Dębów rozpoczęła się walka pomiędzy dziewięcioma drużynami w jednej z najtrudniejszych form jakim jest black box.

Organizator Artur Lenczewski zdecydował, że w czarnym pudle znajdą się następuje produkty obowiązkowe:

  • policzek wieprzowy – BOST,
  • serek naturalny „TWÓJ  SMAK” – PIĄTNICA,
  • serek wiejski – PIĄTNICA,
  • mleko owsiane – PIĄTNICA,
  • bulion drobiowy – WINIARY / NESTLE,
  • redukcja z czerwonego wina –CHEF / NESTLE,
  • sos halapenio – FANEX.

Jak określili sami uczestnicy zestaw nie był łatwy, ale możliwy do zrealizowania. Dużą pomocą był czas, jaki przeznaczono na wykonanie dziewięciu talerzy. 120 minut – tyle czasu dostali uczestnicy, aby zawalczyć o pierwsze miejsce. Do dyspozycji uczestników był ogródek warzywny zabezpieczony w warzywa i zioła oraz przyprawy z firmy FLORAMEX. Kucharze mogli też korzystać ze wszystkich produktów wystawionych na stanowiskach sponsorskich.

12 osobowe jury w składzie Michał Soliwoda (przewodniczący), Piotr „Szczypior” Szczygielski (sekretarz), Artur Zaskórski, Daniel Jakubiec, Marcin Bożek, Bartosz Turowski, Sławomir Miotk, Dariusz Ratuszniak, Michał Arciszewski, Dawid Siniło, Damian Sasinowski, Krystian Sosnowski przez czały czas obserwowałi, degustowali i oceniali. Całe wydarzenie prowadził Sebastian Cichy. 

Zmagania konkursowe zakończyły się o godzinie 16:30. Na wieczornej gali pokonkursowej zostały ogłoszone wyniki i okazało się, kto zajął trzy miejsca na podium. Przyznano również wyróżnienie dla jednej z drużyn za całokształt pracy podczas konkursu, mimo iż nie znależli oni miejsca na podium. Wyróżnienie przyznano Restauracji Rukola (Dywity) i Restauracji Kardamon (Olsztyn) – Mateusz Kowalkowski i Szymon Kruszeski.  

Po naradach jurorów następujące drużyny trafiły na pierwsze trzy miejsca:

I miejsce – Szato Team, Białystok – Maciej Wiśniewski i Michał Prokuski

II miejsce – Da Aldo Ristorante, Warszawa – Robert Biercewicz i Mariusz Bunia

III miejsce – Restauracja Pocztowa 13, Gorzów Wielkopolski – Borys Sikorski i Michał Filipczuk

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Znamy trzeciego finalistę 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Pewnego razu na Dzikim Zachodzie. Z wizytą u Wojciecha Wojtkowiaka, szefa kuchni Indian Steak

KONFERENCJA MADE FOR RESTAURANT. New Generation w Sopocie

Targi POLAGRA i KPP coraz bliżej!

W jaki sposób aplikacje mobilne mogą wspierać Twój biznes gastronomiczny? Pobierz bezpłatny e-book

Kolejne kolacje Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!