Finał XI edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w unikatowym Hotelu Zamek Ryn, miejscu niezwykle eleganckim, pełnym szyku i tradycji, w którym wszyscy goście mogli poczuć niezwykły klimat i był to zdecydowanie najgorętszy dzień w tym roku.
NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2022 ROKU została Stara Wozownia. Restauracja mieści się w historycznym budynku Hotelu Pałacu Mała Wieś w odległości niespełna 50 kilometrów od Warszawy. Swoją nazwą nawiązuje do funkcji, jaką w 1864 roku pełniła. Gości zachwyca elegancko zaaranżowanymi salami, w których motywami przewodnimi są pompejańskie freski. Szefem Kuchni jest Sebastian Olma – jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia, zwycięzca programu TOP Chef i szef wielu renomowanych restauracji. Sebastian rozwija kuchnię, której motywem przewodnim są produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie ogranicza się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta ma wiodącą pozycję – inspiracji szuka w ogrodach Pałacu, w historii miejsca i regionu oraz najlepszych składnikach, które zapewniają gościom niezwykłe doświadczenia kulinarne.
Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2022 ROKU przypadł Karczmie Jakubowa Izba z Ryki. Jakubowa izba to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Lubelszczyzny, w którym kultywowane są najlepsze tradycje polskiej kuchni.
Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants2022.
W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 734 restauracje. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best RestaurantsScore” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – 3widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, oraz GRAND AWARD – 5 widelców. Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce a zostały sklasyfikowane otrzymały 2 i 1 widelec.
Przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2022 został Sebastian Olma, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2022 został Przemysław Klima szef kuchni jedynej aktualnie gwiazdkowej restauracji w Polsce BOTTIGLIERIA 1881 , SZEFEM KUCHNI JUTRA ROKU 2022 – Michał Gniadek z warszawskiej restauracji KLONN, KUCHARZEM ODKRYCIEM ROKU 2022 – Rafał Koziorzemski z sopockiego FISHERMANFINEST FOOD & WINE. Nagrodę za KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2022otrzymał Marcin Soból, Robert Sowa dostał nagrodę za KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2022.
Podczas Gali poznaliśmy również laureatów I edycji #WybieramRestauracje z królewską jagnięciną.To unikatowa inicjatywa pod auspicjami Brytyjskiego Stowarzyszenia Producentów Wołowiny i Jagnięciny, marki Queen’s British Lamb, a także Tender Meat – dystrybutora tego wyśmienitego mięsa. Celem programu jest nie tylko zapoznanie polskich autorytetów kulinarnych z walorami brytyjskiej jagnięciny, ale przede wszystkim zachęcenie Miłośników Dobrej Kuchni, do powrotu do jedzenia w restauracjach. Pierwsze miejsce zajęła gdańska TAWERNA GRECKA LUKULLUS, drugie RESTAURACJA SCIROCCO OLSZTYN a trzecie SHUUM BOUTIQUE WELLNESS HOTEL z Kołobrzegu.
Uwieńczeniem wieczoru była najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce. Menu przygotował szef kuchni Hotelu Zamek Ryn Ireneusz Koniuszek. Po kolacji oraz uroczystym rozdaniu nagród Goście do późnych godzin nocnych bawili się podczas bankietu.
Oficjalne wyniki:
NAGRODY SPECJALNE
NAJLEPSZY SERWIS 2022
U WIENIAWY – Warszawa
DEBIUT ROKU
NUTA RESTAURANT – Warszawa
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2022
ROBERT SOWA– N31 RESTAURANT BY ROBERT SOWA
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2022
MARCIN SOBÓL – KRASNODWÓR – Warszawa
SZEF KUCHNI JUTRA 2022
MICHAŁ GNIADEK – KLONN – Warszawa
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2022
RAFAŁ KOZIORZEMSKI– FISHERMAN – FINEST FOOD & WINE – Sopot
OSOBOWOŚĆ KULINARNA 2022
PRZEMYSŁAW KLIMA – BOTTIGLIERIA 1881 – Kraków
SZEF KUCHNI ROKU 2022
SEBASTIAN OLMA – RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2022
RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś
Szef kuchni – Sebastian Olma
BOTTIGLIERIA 1881 – Kraków
Szef kuchni – Przemysław Klima
FIORENTINA – Kraków
Szef kuchni – Robert Koczwara
DRUKARNIA SMAKU CRISTINA – Zakopane
Szef kuchni – Karol Górka
RESTAURACJA HALKA – Zakopane
Szef kuchni – Sławomir Mazur
EPOKA RESTAURANT – Warszawa
Szef kuchni – Marcin Przybysz
LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa
Szef kuchni – Maciej Majewski
N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa
Szef kuchni – Rober Sowa
RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa
Szef kuchni – Karol okrasa
U WIENIAWY – Warszawa
Szef kuchni – Krzysztof Kowalski
KLONN – Warszawa
Szef kuchni – Michał Gniadek
RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś
Szef kuchni – Sebastian Olma
REGIONALNA RESTAURACJA ŻUBRÓWKA – Białowieża
Szef kuchni – Łukasz Rakowski
RESTAURACJA WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER – Pabianice
Szef kuchni – Wiesław Bober
RESTAURACJA STREFA – Warszawa
RESTAURACJA SZÓSTKA–Warszawa
U FUKIERA – Warszawa
CEVICHE BAR –Warszawa
BELVEDERE – Warszawa
RESTAURACJA AKADEMIA – Warszawa
RESTAURACJA TRZY GĘSI – Kraków
RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków
SZARA GĘŚ – Kraków
FILIPA 18 FOOD WINE ART. – Kraków
BOCCANERA –Kraków
POD NOSEM – Kraków
ZALIPIANKI EWA WACHOWICZ – Kraków
RESTAURACJA GAVI –Kraków
RESTAURACJA VERNUS – Zakopane
RESTAURACJA GRAND KASPROWY – Zakopane
WILLA POPRAD – Rytro
RESTAURACJA SZKLARNIA – Gołkowice Dolne
CHMIELNA BY GRZEGORZ LABUDA – Gdańsk
TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk
RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ –Sopot
1906 GOURMET RESTAURANT – Choczewo
RESTAURACJA REFEKTARZ – Ryn
RESTAURACJA PAŁACOWA – Stare Jabłonki
DWOREK NEW RESTAURANT – Bielsko-Biała
RESTAURACJA GALLO NERO – Bielsko-Biała
PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów
KUCHNIA OTWARTA – Katowice
RESTAURACJA MŁODNIK – Katowice
ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice
RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy
RESTAURACJA POLKA – Wisła
RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina
MAGIA LUBCZYKU – Dźwirzyno
RESTAURACJA OYSTER –Świnoujście
RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg
RESTAURACJA LUMIÈRE – Przeźmierowo
A NÓŻ WIDELEC – Poznań
RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok
RESTAURACJA POD SOKOŁEM – Sokółka
RESTAURACJA BORODINO – Nowy Dwór Mazowiecki
RESTAURACJA FISZA BY MARCIN BUDYNEK – Augustów
FOLWARK KSIĘŻNEJ ANNY – Siemiatycze
RESTAURACJA GUSTO – Karpacz
RESTAURACJA À LA CARTE ARŁAMÓW – Ustrzyki Dolne
ALEGLORIA –Warszawa
RESTAURACJA BUBBLES – Warszawa
RESTAURACJA FUTURE & WINE – Warszawa
RESTAURACJA W STAREJ KUCHNI – Kraków
RESTAURACJA SŁAWKOWSKA 1 – Kraków
GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane
RISTORANTE PIZZERIA CRISTINA – Zakopane
RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów
DOM MIODU I WINA – Muszyna
RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk
RESTAURACJA ZATOKA SMAKÓW – Jastarnia
MORSKI ZAJĄC – Kuźnica
GARAGE GRILL & BAR –Łomża
GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn
I LOVE PASTA – Jelenia Góra
LEŚNA PERŁA –Rudziniec
RESTAURACJA ARTÉ – Kołobrzeg
MAJĄTEK HOWIENY – Turośń Kościelna
PAŁAC BRUNÓW – Lwówek Śląski
POWIDOK RESTAURACJA AUTORSKA – Łódź
RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice
RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie
RESTAURACJA JOKER – Tychy
ZŁOTY SMOK – Tychy
RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ – Istebna
BUKOVA RESTAURACJA ZE SMAKIEM – Istebna
RESTAURACJA MONOPOLKA – Kielce
RÓŻANA BATOREGO 19 – Tarnów
ROCKABILLY STEAKHOUSE – Kielce
RESTO WINEBAR OMATSU BY TOMASZ SMOCZYK – Ropczyce
RESTAURACJA THE PIANO – Bytom
POZIOM 511 DESIGN HOTEL – Podzamcze
RESTAURACJA TERRA MARE – Katowice
MONTE CARLO – Kielce
RESTAURACJA POLANKA – Krosno
RESTAURACJA HOTELU OGNISTY PTAK – Ogonki
RESTAURACJA PRODZIŻ – Katowice
RESTAURACJA BESKIDZKA 40 – Szczyrk
RESTAURACJA W KAMIENICY – Łomża
RESTAURACJA BESKIDZKA – Andrychów
RESTAURACJA DWÓR BISMARCKA – Mysłowice
RISTORANTE TAORMINA – Oświęcim
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2022
JAKUBOWA IZBA – Ryki
NORDOWI MOL – Celbowo
KARCMA MUZYKANCKO – Poronin
JAKUBOWA IZBA – Ryki
KARCZMA CHATA ZBÓJNICKA – Zakopane
KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica-Zdrój
KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska
KARCZMA ŁEMKOWSKA KŁYNEC – Krynica-Zdrój