Zlokalizowana w hotelu Sofitel Warsaw Victoria restauracja La Brasserie Moderne otrzymała nagrodę Grand Award – 5 widelców, przyznawaną corocznie przez Poland 100 Best Restaurants. To już kolejny raz, kiedy restauracja znalazła się w gronie laureatów. Statuetkę odebrał Executive Chef Paweł Kałuski.
17 kwietnia 2023 roku odbył się Finał XII edycji przewodnika Poland 100 Best Restaurants. Na Galę rozdania nagród, która odbyła się w Hotelu Żubrówka w Białowieży, przybyło prawie 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2023.
Przewodnik Poland 100 Best Restaurants to zestawienie najlepszych restauracji w Polsce, które tworzone jest zgodnie z „Poland 100 Best Restaurants Score”. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, walory smakowe serwowanych dań, harmonijność menu, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji. Z grona 814 odwiedzonych i ocenionych restauracji, przeszkoleni inspektorzy wyłonili 100 najlepszych i przyznali nagrody w pięciu kategoriach: jeden widelec, dwa widelce, AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, GRAND AWARD – 5 widelców. Ponadto podczas Gali przyznano nagrody specjalne m.in.: Szef Kuchni Roku, Szef Kuchni Jutra, Osobowość Kulinarna Roku, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent.
Źródło: Sofitel Warsaw Victoria