Aktualności

The Macallan Estate Dinners

28 marca w gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez oraz 30 marca w warszawskiej restauracji Kuk by Maciej Majewski odbyły się po raz pierwszy w Polsce kolacje w wykonaniu Szefa Kuchni destylarni The Macallan.

Paweł Sowa swoją przygodę w świecie gastronomii rozpoczął już w wieku 15 lat, gdy wyjechał do Wielkiej Brytanii, aby studiować sztukę kulinarną. Zdobywał doświadczenie m.in. u boku Gordona Ramsay’a, a także Erica Trochon’a. Po wielu latach podróży i nauki, objął stanowisko Szefa Kuchni w destylarni The Macallan, jednej z najbardziej cenionych marek whisky na świecie.

Szef Paweł, po raz pierwszy w historii przygotował kolację poza posiadłością destylarni, stworzył doświadczenie kulinarne zainspirowane filozofią „whisky cuisine”. Opiera się ona nie tyle na bezpośrednim wykorzystaniu whisky, lecz procesach produkcji takich jak fermentacja, ekstrakcja, destylacja, sezonowanie oraz dojrzewanie w dębowych beczkach. Celem jest opowiedzenie historii poprzez dania serwowane na talerzu. Paweł w swoich daniach korzysta z warzyw uprawianych na terenie The Macallan Estate, w beczkach po whisky sezonuje musztardę własnej produkcji, a jego dostawcy to najczęściej lokalni farmerzy.

Goście ARCO mieli niepowtarzalną okazję do skosztowania potraw z menu skomponowanego przez Pawła oraz Szefów gospodarzy: Paco Pérez’a (6*) oraz Antonio Arcieri (1*). Był to ukłon nie tylko w stronę uważnego, wieloletniego procesu produkcji cenionej na całym świecie whisky, ale również najwyższej jakości składników, a także sile lokalnych tradycji.

30 marca odbyła się druga kolacja z udziałem Pawła Sowy, tym razem z warszawskiej restauracji Kuk. Szef Kuchni Maciej Majewski od podstaw tworzy restaurację znajdującą się w pierwszym polskim hotelu sygnowanym marką Marriott Autograph Collection. Miejsce łączy to, co rodzime i świeże z tym, co rzadkie oraz wyrafinowane. Kolacja przygotowana specjalnie na tą okazję przez obu Szefów kuchni ponownie udowodniła, że koncept „whisky cuisine” potrafi zainspirować do wykorzystania lokalnych składników i opowiedzenia historii „złotego trunku” kulinarnymi kreacjami.

W trakcie obu wieczorów Paweł Sowa przygotował dania takie jak fermentowany jęczmień z karmelizowanymi drożdżami, babkę ziemniaczaną z ceciną z zająca oraz zimową truflą, fine-diningową interpretację szkockiego klasyka „Neeps & Tatties” z kawiorem, czy deser przygotowany z wykorzystaniem świeżego destylatu The Macallan.

Założona w 1824 r. nad rzeką Spey w północno-wschodniej Szkocji destylarnia The Macallan jest znana na całym świecie z niezrównanego kunsztu, kreatywności i innowacyjności. Każda butelka single malt ujawnia wyjątkowe mistrzostwo drewna i whisky. Zrównoważony rozwój społeczny i środowiskowy jest w sercu The Macallan od lat. W ramach zaangażowania w ustanowienie pozytywnego dziedzictwa, marka zrealizowała w 2018 r. innowacyjny projekt, swoją wielokrotnie już nagradzaną – nową Destylarnię. Zaprojektowany przez architektów o międzynarodowym uznaniu, budynek czerpie inspirację z otaczających go szkockich wzgórz i znajduje się na pięknej 485-akrowej posiadłości The Macallan.

Każda butelka single malt kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaków, które warto odkryć. Do dziś największy wpływ na uznane portfolio The Macallan mają dębowe beczki sezonowane sherry, z których nasza whisky czerpie swoje charakterystyczne smaki, aromaty i naturalny kolor.

Źródło: United Beverages S.A.

The Macallan Estate Dinners

28 marca w gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez oraz 30 marca w warszawskiej restauracji Kuk by Maciej Majewski odbyły się po raz pierwszy w Polsce kolacje w wykonaniu Szefa Kuchni destylarni The Macallan.

Paweł Sowa swoją przygodę w świecie gastronomii rozpoczął już w wieku 15 lat, gdy wyjechał do Wielkiej Brytanii, aby studiować sztukę kulinarną. Zdobywał doświadczenie m.in. u boku Gordona Ramsay’a, a także Erica Trochon’a. Po wielu latach podróży i nauki, objął stanowisko Szefa Kuchni w destylarni The Macallan, jednej z najbardziej cenionych marek whisky na świecie.

Szef Paweł, po raz pierwszy w historii przygotował kolację poza posiadłością destylarni, stworzył doświadczenie kulinarne zainspirowane filozofią „whisky cuisine”. Opiera się ona nie tyle na bezpośrednim wykorzystaniu whisky, lecz procesach produkcji takich jak fermentacja, ekstrakcja, destylacja, sezonowanie oraz dojrzewanie w dębowych beczkach. Celem jest opowiedzenie historii poprzez dania serwowane na talerzu. Paweł w swoich daniach korzysta z warzyw uprawianych na terenie The Macallan Estate, w beczkach po whisky sezonuje musztardę własnej produkcji, a jego dostawcy to najczęściej lokalni farmerzy.

Goście ARCO mieli niepowtarzalną okazję do skosztowania potraw z menu skomponowanego przez Pawła oraz Szefów gospodarzy: Paco Pérez’a (6*) oraz Antonio Arcieri (1*). Był to ukłon nie tylko w stronę uważnego, wieloletniego procesu produkcji cenionej na całym świecie whisky, ale również najwyższej jakości składników, a także sile lokalnych tradycji.

30 marca odbyła się druga kolacja z udziałem Pawła Sowy, tym razem z warszawskiej restauracji Kuk. Szef Kuchni Maciej Majewski od podstaw tworzy restaurację znajdującą się w pierwszym polskim hotelu sygnowanym marką Marriott Autograph Collection. Miejsce łączy to, co rodzime i świeże z tym, co rzadkie oraz wyrafinowane. Kolacja przygotowana specjalnie na tą okazję przez obu Szefów kuchni ponownie udowodniła, że koncept „whisky cuisine” potrafi zainspirować do wykorzystania lokalnych składników i opowiedzenia historii „złotego trunku” kulinarnymi kreacjami.

W trakcie obu wieczorów Paweł Sowa przygotował dania takie jak fermentowany jęczmień z karmelizowanymi drożdżami, babkę ziemniaczaną z ceciną z zająca oraz zimową truflą, fine-diningową interpretację szkockiego klasyka „Neeps & Tatties” z kawiorem, czy deser przygotowany z wykorzystaniem świeżego destylatu The Macallan.

Założona w 1824 r. nad rzeką Spey w północno-wschodniej Szkocji destylarnia The Macallan jest znana na całym świecie z niezrównanego kunsztu, kreatywności i innowacyjności. Każda butelka single malt ujawnia wyjątkowe mistrzostwo drewna i whisky. Zrównoważony rozwój społeczny i środowiskowy jest w sercu The Macallan od lat. W ramach zaangażowania w ustanowienie pozytywnego dziedzictwa, marka zrealizowała w 2018 r. innowacyjny projekt, swoją wielokrotnie już nagradzaną – nową Destylarnię. Zaprojektowany przez architektów o międzynarodowym uznaniu, budynek czerpie inspirację z otaczających go szkockich wzgórz i znajduje się na pięknej 485-akrowej posiadłości The Macallan.

Każda butelka single malt kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaków, które warto odkryć. Do dziś największy wpływ na uznane portfolio The Macallan mają dębowe beczki sezonowane sherry, z których nasza whisky czerpie swoje charakterystyczne smaki, aromaty i naturalny kolor.

Źródło: United Beverages S.A.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Krab królewski w restauracji Babinicz

Otwarcie Chefs’s Table by Ernest Jagodziński!

W czerwcu hotele Campanile promują zrównoważoną gastronomię

Znamy zwycięzców konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”!

Nowy rok – no(v)e smaki! Restauracja Nova Wola zaprezentowała menu sezonowe

Polskie wina z medalami. Rozstrzygnięto konkurs WINOPL