...

Aktualności

Kto zdobędzie złotą statuetkę Bocuse d’Or Poland 2023?

Kto zdobędzie złotą statuetkę Bocuse d’Or Poland 2023?

Za kilka dni poznamy zwycięzcę polskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. Kto sięgnie po złotą statuetkę i będzie miał przyjemność i zaszczyt reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim, dowiemy się 9 listopada podczas 30. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie.

Jedno jest pewne, w przyszłym tygodniu na krakowskiej scenie kulinarnej rozegra się wyjątkowe widowisko. Wystąpi sześciu utalentowanych finalistów, którzy staną do rywalizacji o własne zawodowe marzenia, a wśród nich zobaczymy:

Małgorzatę Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) wspieraną przez Michała Adamczyka (commis)

Michała Koszyckiego z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) w asyście Kacpra Mackiego (commis)

Grzegorza Miśtę z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz), którego wesprze Julia Wydra (commis)

Tomasza Soczumskiego z restauracji Żółty Słoń (Kielce), któremu asystować będzie Wiktoria Banaś (commis)

Patryka Studzińskiego z Puro Hotel Halicka (Kraków), który może liczyć na pomoc Jakuba Ptasznika (commis)

Kamila Tłuczka z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów, wespół z Patrycją Szczepaniak (commis)

Miesiące przygotowań, wyrzeczeń, potu i łez z pewnością zaprocentuje naszym kandydatom, a efekt ich starań zobaczymy podczas finałowej rozgrywki. Przed nimi ogromne wyzwanie pod presją czasu, przed szeroką publicznością i wyjątkowym jury. W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści mają do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie łososia MOWI Supreme trym A, śmietany Alpro 14%, kaszy gryczanej białej oraz buraka w dowolnym kolorze i pora oraz danie na platerze przygotowane ze schabu sezonowanego z okrywą tłuszczową firmy Sokołów, wątróbki kaczej nie przetłuszczonej, suszonych borowików, europejskich warzyw kapustnych i strączkowych.

Z pewnością kandydaci staną na wysokości zadania, dając nam wspaniały pokaz swoich największych możliwości. Tego dnia możemy spodziewać się wspaniałych kreacji kulinarnych, niezapomnianej atmosfery zmagań i emocji, które sięgną zenitu pod bacznym okiem profesjonalistów. Za stołem jurorskim bowiem w Jury degustacyjnym oraz przy boksach kandydatów w Jury Technicznym zobaczymy znakomitych szefów kuchni, autorytety ze świata wielkiej gastronomii, w tym wielu posiadaczy gwiazdek Michelin. Nazwiska mówią same za siebie.

JURY DEGUSTACYJNE:

Adam Chrząstowski – Przewodniczący konkursu, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland

– Emmanuel Renaut – Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel (3 gwiazdki Michelin)

Przemysław Klima – Honorowy Przewodniczący Jury, Bottiglieria 1881 (2 gwiazdki Michelin)

– Robert Sowa, N31 By Robert Sowa

Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera

Tommy Myllymäki, AIRA (2 gwiazdki Michelin), Bocuse d’Argent 2011

Kenneth Toft – Hansen, Svinkløv Badehotel, zwycięzca Bocuse d’Or 2019

Philippe Mille, Les Crayères (2 gwiazdki Michelin)

Krzysztof Żurek, Hotel Stary

Katarzyna Daniłowicz, Hala Stulecia

Marcin Budynek, Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek

Grzegorz Krupa, Hotel InterContinental Warsaw

JURY TECHNICZNE:

Brian Mark Hansen – Przewodniczący Jury technicznego, zwycięzca Bocuse d’Or 2023

Paweł Kałuski, Sofitel Warsaw Victoria

Zenon Hołubowski, Tawerna Toscana

Rafał Targosz, ZaKładka

Szymon Bracik, Śląska Prohibicja

Tomasz Czarnecki, Hotel Seidorf

Tomasz Milewski, Dobry Hotel

Po takiej prezentacji, nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić serdecznie wszystkich na Kulinarne Wydarzenie Roku 2023, które odbędzie się już 9 listopada w godzinach 10:00-17:00, następnie zostaną ogłoszone wyniki. Tu na nowo będzie pisana historia polskiej gastronomii.
Dla osób, które nie będą miały okazji kibicować z trybun, zachęcamy do śledzenia konkursu online.
Do zobaczenia w Krakowie!

Partnerami konkursu są: MOWI, Alpro, Sokołów, Fine Dine, Targi HORECA, Churchill1795, Winterhalter Polska, RM Gastro, Heinzelmann, Cheman, Polska Organizacja Turystyczna

Jeżeli chcesz śledzić konkurs na żywo, wejdź na stronę Targów i pobierz bezpłatną wejściówkę: https://horeca.exposupport.pl/bocusedor

Tekst: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce

Kto zdobędzie złotą statuetkę Bocuse d’Or Poland 2023?

Kto zdobędzie złotą statuetkę Bocuse d’Or Poland 2023?

Za kilka dni poznamy zwycięzcę polskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. Kto sięgnie po złotą statuetkę i będzie miał przyjemność i zaszczyt reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim, dowiemy się 9 listopada podczas 30. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie.

Jedno jest pewne, w przyszłym tygodniu na krakowskiej scenie kulinarnej rozegra się wyjątkowe widowisko. Wystąpi sześciu utalentowanych finalistów, którzy staną do rywalizacji o własne zawodowe marzenia, a wśród nich zobaczymy:

Małgorzatę Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) wspieraną przez Michała Adamczyka (commis)

Michała Koszyckiego z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) w asyście Kacpra Mackiego (commis)

Grzegorza Miśtę z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz), którego wesprze Julia Wydra (commis)

Tomasza Soczumskiego z restauracji Żółty Słoń (Kielce), któremu asystować będzie Wiktoria Banaś (commis)

Patryka Studzińskiego z Puro Hotel Halicka (Kraków), który może liczyć na pomoc Jakuba Ptasznika (commis)

Kamila Tłuczka z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów, wespół z Patrycją Szczepaniak (commis)

Miesiące przygotowań, wyrzeczeń, potu i łez z pewnością zaprocentuje naszym kandydatom, a efekt ich starań zobaczymy podczas finałowej rozgrywki. Przed nimi ogromne wyzwanie pod presją czasu, przed szeroką publicznością i wyjątkowym jury. W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści mają do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie łososia MOWI Supreme trym A, śmietany Alpro 14%, kaszy gryczanej białej oraz buraka w dowolnym kolorze i pora oraz danie na platerze przygotowane ze schabu sezonowanego z okrywą tłuszczową firmy Sokołów, wątróbki kaczej nie przetłuszczonej, suszonych borowików, europejskich warzyw kapustnych i strączkowych.

Z pewnością kandydaci staną na wysokości zadania, dając nam wspaniały pokaz swoich największych możliwości. Tego dnia możemy spodziewać się wspaniałych kreacji kulinarnych, niezapomnianej atmosfery zmagań i emocji, które sięgną zenitu pod bacznym okiem profesjonalistów. Za stołem jurorskim bowiem w Jury degustacyjnym oraz przy boksach kandydatów w Jury Technicznym zobaczymy znakomitych szefów kuchni, autorytety ze świata wielkiej gastronomii, w tym wielu posiadaczy gwiazdek Michelin. Nazwiska mówią same za siebie.

JURY DEGUSTACYJNE:

Adam Chrząstowski – Przewodniczący konkursu, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland

– Emmanuel Renaut – Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel (3 gwiazdki Michelin)

Przemysław Klima – Honorowy Przewodniczący Jury, Bottiglieria 1881 (2 gwiazdki Michelin)

– Robert Sowa, N31 By Robert Sowa

Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera

Tommy Myllymäki, AIRA (2 gwiazdki Michelin), Bocuse d’Argent 2011

Kenneth Toft – Hansen, Svinkløv Badehotel, zwycięzca Bocuse d’Or 2019

Philippe Mille, Les Crayères (2 gwiazdki Michelin)

Krzysztof Żurek, Hotel Stary

Katarzyna Daniłowicz, Hala Stulecia

Marcin Budynek, Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek

Grzegorz Krupa, Hotel InterContinental Warsaw

JURY TECHNICZNE:

Brian Mark Hansen – Przewodniczący Jury technicznego, zwycięzca Bocuse d’Or 2023

Paweł Kałuski, Sofitel Warsaw Victoria

Zenon Hołubowski, Tawerna Toscana

Rafał Targosz, ZaKładka

Szymon Bracik, Śląska Prohibicja

Tomasz Czarnecki, Hotel Seidorf

Tomasz Milewski, Dobry Hotel

Po takiej prezentacji, nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić serdecznie wszystkich na Kulinarne Wydarzenie Roku 2023, które odbędzie się już 9 listopada w godzinach 10:00-17:00, następnie zostaną ogłoszone wyniki. Tu na nowo będzie pisana historia polskiej gastronomii.
Dla osób, które nie będą miały okazji kibicować z trybun, zachęcamy do śledzenia konkursu online.
Do zobaczenia w Krakowie!

Partnerami konkursu są: MOWI, Alpro, Sokołów, Fine Dine, Targi HORECA, Churchill1795, Winterhalter Polska, RM Gastro, Heinzelmann, Cheman, Polska Organizacja Turystyczna

Jeżeli chcesz śledzić konkurs na żywo, wejdź na stronę Targów i pobierz bezpłatną wejściówkę: https://horeca.exposupport.pl/bocusedor

Tekst: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Nowy Szef Cukierni w Airport Hotel Okęcie

Wieczór trzech zmysłów: Przemysław Klima, Marcin Wygralak i Dawid Klimaniec

Czyny znaczą więcej niż słowa! Transgourmet i Selgros stawiają na zrównoważony rozwój

Targi POLAGRA i KPP coraz bliżej!

Restauracje już nie świecą pustkami. Chcąc przyciągnąć klientów, muszą świecić czystością!

KOWR Partnerem Bocuse d’Or Team Poland 2024

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.