W związku z rozstrzygnięciem Etapu II XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.
Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Mirosława Reszczyka, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:
- wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
- znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
- pomysłowość i kreatywność przepisu;
- uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
- prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
- forma przepisu, jasność, precyzyjność.
W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale XIII edycji Konkursu:
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie
JAKUB JASIŃSKI I MIKOŁAJ MIERZEJEWSKI
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
WIKTORIA WIŚNIEWSKA I WIKTORIA NITKA
- Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi
MARLENA WRĘBIAK
- Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
MARIA SOLIŃSKA I HUBERT HYZOPSKI
- Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim
ZOFIA MUCHA I DOMINIKA BAZYLUK
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
PIOTR WAKSMUNDZKI I ADRIAN SOŁTYS
- Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 Im. Adama Chętnika w Ostrołęce
KAROLINA WALCZAK I ADAM PAWŁOWSKI
8. Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie
MAŁGORZATA KUBSIK I ALICJA ROBAK
- Zespół Szkół nr 7 w Tychach
AMELIA SŁANEK I EMILIA WĘGRZYNOWICZ
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie
HANNA PIK I NADIA JACHEMCZAK
Źródło: mat. pras.