...

Aktualności

II etap XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny

II etap XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny

W związku z rozstrzygnięciem Etapu II XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Mirosława Reszczyka, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

  1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  3. pomysłowość i kreatywność przepisu;
  4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
  5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
  6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

 

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale XIII edycji Konkursu:

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

               JAKUB  JASIŃSKI  I MIKOŁAJ  MIERZEJEWSKI

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

WIKTORIA WIŚNIEWSKA I WIKTORIA NITKA

  1. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi

MARLENA WRĘBIAK

  1. Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

MARIA SOLIŃSKA  I HUBERT HYZOPSKI

  1. Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim

ZOFIA MUCHA I DOMINIKA BAZYLUK

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

PIOTR WAKSMUNDZKI  I ADRIAN SOŁTYS

  1. Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 Im. Adama Chętnika w Ostrołęce

              KAROLINA WALCZAK I ADAM PAWŁOWSKI

8.  Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie

MAŁGORZATA KUBSIK I ALICJA ROBAK

  1. Zespół Szkół nr 7 w Tychach

AMELIA SŁANEK I EMILIA WĘGRZYNOWICZ

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

HANNA PIK I NADIA JACHEMCZAK

Źródło: mat. pras.

II etap XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny

II etap XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny

W związku z rozstrzygnięciem Etapu II XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Mirosława Reszczyka, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

  1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  3. pomysłowość i kreatywność przepisu;
  4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
  5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
  6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

 

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale XIII edycji Konkursu:

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

               JAKUB  JASIŃSKI  I MIKOŁAJ  MIERZEJEWSKI

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

WIKTORIA WIŚNIEWSKA I WIKTORIA NITKA

  1. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi

MARLENA WRĘBIAK

  1. Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

MARIA SOLIŃSKA  I HUBERT HYZOPSKI

  1. Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim

ZOFIA MUCHA I DOMINIKA BAZYLUK

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

PIOTR WAKSMUNDZKI  I ADRIAN SOŁTYS

  1. Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 Im. Adama Chętnika w Ostrołęce

              KAROLINA WALCZAK I ADAM PAWŁOWSKI

8.  Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie

MAŁGORZATA KUBSIK I ALICJA ROBAK

  1. Zespół Szkół nr 7 w Tychach

AMELIA SŁANEK I EMILIA WĘGRZYNOWICZ

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

HANNA PIK I NADIA JACHEMCZAK

Źródło: mat. pras.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Nowa kampania reklamowa Selgros. “Dla szefów wszystkich kuchni”

Mycie pieca konwekcyjno-parowego–z myślą o środowisku

Viodeli – nowa linia roślinnych produktów od Violife Professional

Nowy Rok i nowe rozdanie w Academy Bocuse d’Or Poland

Great Chefs 2023 – jedyny i niepowtarzalny kalendarz!

Winterhalter wspomina 75 lat historii sukcesów firmy

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.