Aktualności

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2023

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2023

Finał XII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Hotelu Żubrówka w Białowieży.

NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2023 ROKU została Drukarnia Smaku Cristina w Zakopanem. Szefem kuchni jest Karol Górka. Niegdyś w tym miejscu mieściła się słynna drukarnia „Polonia”. Dziś drukowane są tutaj kulinarne wspomnienia. W finezyjnej formie serwowane są autorskie dania kuchni polskiej, wzbogacone o międzynarodowe inspiracje i ducha slow food. Podstawą są regionalne produkty, a sery, kiszonki, marynaty i pieczywo przygotowywane są na miejscu w przeszklonej kuchni. Na koneserów czekają tu wyszukane dania, m.in. ślimaki, przegrzebki, sezonowane steki i makaron z truflami. Na miejscu czuwa też doświadczony sommelier, odpowiedzialny za selekcję doskonałych win. Drukarnia Smaku Cristina jest numerem 1 na TripAdvisor w Zakopanem oraz została wyróżniona w prestiżowym, francuskim rankingu “La Liste”.

Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2023 ROKU przypadł zakopiańskiej Karczmie Chata Zbójnicka. Położenie karczmy (w lesie) oraz wygląd typowej drewnianej, góralskiej chałupy sprawi, iż poczujesz prawdziwą magię tego miejsca. Karczmę prowadzi rodowita góralka Halina Zapotoczna wychowana w góralszczyźnie i miłość do góralskiej kultury. Dania zrobione są na bazie produktów regionalnych splatając podhalańską tradycję z nowoczesnymi technikami gotowania i podawania.

Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło  udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2023.

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 814 restauracje. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w kategorii: Najlepsza Restauracja w Polsce oraz Najlepsza Karczma w Polsce w trzech grupach: Award Of Excellence – 3 widelce, Best Of Award Of Excellence – 4 widelce, oraz Grand Award – 5 widelców. Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce a zostały sklasyfikowane otrzymały 2 i 1 widelec.

NAGRODY SPECJALNE

ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE W ORGANIZACJI GALI

Hotel Żubrówka w Białowieży

NAJLEPSZY SERWIS

Akademia – Warszawa

RESTAURACJA Z KLIMATEM

Bubbles – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA Z KUCHNIĄ POLSKĄ

U Wieniawy

KONKURS KULINARNY ROKU

Arte Culinaria Italiana

IMPREZA KULINARNA ROKU

Sylwester Szefów Kuchni

OSOBOWOŚĆ KULINARNA

Janusz Gancarczyk

SZEF KUCHNI JUTRA

Bartosz Fabiś

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

Rafał Grzegorzek

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

Michał Szczepański

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

Tomasz Smoczyk

RESTAURATOR ROKU

Robert Sowa

SZEF KUCHNI ROKU

Tomasz Bułach

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2023

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2023

Finał XII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Hotelu Żubrówka w Białowieży.

NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2023 ROKU została Drukarnia Smaku Cristina w Zakopanem. Szefem kuchni jest Karol Górka. Niegdyś w tym miejscu mieściła się słynna drukarnia „Polonia”. Dziś drukowane są tutaj kulinarne wspomnienia. W finezyjnej formie serwowane są autorskie dania kuchni polskiej, wzbogacone o międzynarodowe inspiracje i ducha slow food. Podstawą są regionalne produkty, a sery, kiszonki, marynaty i pieczywo przygotowywane są na miejscu w przeszklonej kuchni. Na koneserów czekają tu wyszukane dania, m.in. ślimaki, przegrzebki, sezonowane steki i makaron z truflami. Na miejscu czuwa też doświadczony sommelier, odpowiedzialny za selekcję doskonałych win. Drukarnia Smaku Cristina jest numerem 1 na TripAdvisor w Zakopanem oraz została wyróżniona w prestiżowym, francuskim rankingu “La Liste”.

Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2023 ROKU przypadł zakopiańskiej Karczmie Chata Zbójnicka. Położenie karczmy (w lesie) oraz wygląd typowej drewnianej, góralskiej chałupy sprawi, iż poczujesz prawdziwą magię tego miejsca. Karczmę prowadzi rodowita góralka Halina Zapotoczna wychowana w góralszczyźnie i miłość do góralskiej kultury. Dania zrobione są na bazie produktów regionalnych splatając podhalańską tradycję z nowoczesnymi technikami gotowania i podawania.

Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło  udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2023.

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 814 restauracje. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w kategorii: Najlepsza Restauracja w Polsce oraz Najlepsza Karczma w Polsce w trzech grupach: Award Of Excellence – 3 widelce, Best Of Award Of Excellence – 4 widelce, oraz Grand Award – 5 widelców. Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce a zostały sklasyfikowane otrzymały 2 i 1 widelec.

NAGRODY SPECJALNE

ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE W ORGANIZACJI GALI

Hotel Żubrówka w Białowieży

NAJLEPSZY SERWIS

Akademia – Warszawa

RESTAURACJA Z KLIMATEM

Bubbles – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA Z KUCHNIĄ POLSKĄ

U Wieniawy

KONKURS KULINARNY ROKU

Arte Culinaria Italiana

IMPREZA KULINARNA ROKU

Sylwester Szefów Kuchni

OSOBOWOŚĆ KULINARNA

Janusz Gancarczyk

SZEF KUCHNI JUTRA

Bartosz Fabiś

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

Rafał Grzegorzek

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

Michał Szczepański

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

Tomasz Smoczyk

RESTAURATOR ROKU

Robert Sowa

SZEF KUCHNI ROKU

Tomasz Bułach

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

365 dni w MAKRO Polska

GASTROTARGI SMAKKi. Spotkanie profesjonalistów i pasjonatów branży HoReCa zaczyna się już za dwa dni!

Ecolab i Green Key wspierają hotele i restauracje w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju

SuperMenu by Anna Lewandowska przebada swoich klientów w ramach kampanii “Zdrowie bez wymówek!”

Spotkanie TrendTalk online firmy Rational: Sesja 12 – spoglądanie przez krawędź talerza

Atrakcyjne nagrody czekają na Klientów w Wielkiej Loterii Selgros „26 lat na +”!