Zakończyły się eliminacje konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych Les Chefs en Or Polska Edycja, organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry. Autorzy najlepszych dań zmierzą się w wielkim finale, który 16 listopada odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Podobnie jak w ubiegłym roku, rywalizacja składa się z dwóch etapów: pierwszy to eliminacje przeprowadzone w formule online, w których zadaniem było przedstawienie receptury na danie z dowolnej ryby z autorskim sosem i dodatkiem skrobiowym i warzywnym. Spośród kilkudziesięciu zgłoszeń Jury wybrało 8 najlepszych dań, z kolei 9 finalista został wyłoniony w drodze głosowania na fanpagu Instytutu na Facebook’u.
W wielkim finale wystąpią:
Kacper Bałabuch – Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu
Dominik Diug – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Weronika Gurynow – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Paulina Kadysz – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu
Konrad Kapusta – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Piotr Marcinkowski – Zespół szkół gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku
Dawid Poznański – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
Michał Świdnicki – ZSTiO im. Żeromskiego w Częstochowie
Aleksander Wolski – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Zwycięzca finału otrzyma zaproszenie na miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Ponadto organizatorzy przewidzieli nagrodę pieniężną w wysokości 3000 zł oraz bony na zakupy w Selgros Cash & Carry dla szkoły zwycięzcy na kwotę 5000 zł. Co więcej, szkołę odwiedzą też Eksperci z Instytutu Kulinarnego Transgourmet, którzy przeprowadzą profesjonalne szkolenie dla uczniów.









Źródło: mat. pras.