Aktualności

Edukacja i pokazy master class podczas IV Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Edukacja i pokazy master class podczas IV Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

To ostatnia prosta przed finałem czwartych Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego. Już 11 kwietnia sześć dwuosobowych zespołów szefów kuchni zmierzy się o tytuł mistrza i wicemistrzów w przyrządzaniu dziczyzny. Przygotowane przez finalistów dania główne, jedno z udźca dzikiego daniela, a drugie z combra królika, oceni dziewięcioosobowe jury pod przewodnictwem znanego poznańskiego restauratora Ernesta Jagodzińskiego.

Edukacja i krwiodawstwo

Wydarzeniu będzie towarzyszyć część targowa, na której swoją ofertę zaprezentują partnerzy oraz sponsorzy konkursu. Znajdzie się wśród nich Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Poznaniu, które sprawuje patronat nad konkursem. Przedstawiciele RCKiK będą propagowali szlachetną ideę dzielenia się życiodajnym płynem, którego nie da się  wyprodukować. Wpisuje się to w ważny cel dydaktyczny, który przyświeca tegorocznej edycji mistrzostw. Ich gospodarzem będzie Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, którego uczniowie nie tylko będą mogli przyglądać się zmaganiom profesjonalistów, ale zostaną zaangażowani w przebieg konkursu.

Mistrzostwa to wydarzenie jakich mało w szkolnej rzeczywistości. Nasza młodzież bardzo chętnie bierze jednak udział w tego typu przedsięwzięciach. Dają one możliwość obcowania z profesjonalistami z branży, a także uczenia się od nich poprzez współpracę, obserwację i naśladowanie – komentuje Roman Bartkowiak, dyrektor ZSG im. Karola Libelta w Poznaniu. – W realizację tego wydarzenia włączona jest cała społeczność szkolna. Do przygotowań oraz obsługi zaangażowanych zostanie bezpośrednio sześćdziesięcioro uczniów z klas od drugiej do czwartej technikum gastronomicznego i branżowej szkoły I stopnia. Wsparcia udzieli im trzynaścioro nauczycieli oraz pracownicy obsługi. To będzie dla nas wielkie wydarzenie edukacyjno-poznawcze.

Szef kontra Szef

Równolegle ze zmaganiami finalistów konkursu odbędą także pokazy master class, w ramach których dwóch szefów kuchni będzie niezależnie, ale korzystając z jednego stanowiska gastronomicznego, przyrządzać autorskie potrawy z dziczyzny lub królika. Zgodnie z formułą tej atrakcji kucharze będą musieli wybrać produkty spośród tych, które dostarczą partnerzy i sponsorzy konkursu, a następnie w ciągu trzydziestu minut ugotować z nich dwa popisowe dania. Do wyboru będą m.in. elementy dziczyzny i królika HoReCa Las-Kalisz, które wcale nie wymagają długotrwałej obróbki i mogą być szybkie w przygotowaniu: oczyszczony comber dzikiego daniela, comber i french racks z jelenia oraz comber królika.

Ma to być sprawdzian inwencji i umiejętności współdziałania, a także prezentacja technik pracy na niewielkim obszarze i odmienności podejścia do produktu. Szefowie kuchni mierzą się z tym wszystkim na co dzień w swojej pracy, ale tutaj, pod presją czasu i na oczach gości, w tym społeczności szkolnej, będą się mogli znów poczuć jak na egzaminie – wyjaśnia Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy firmy Las-Kalisz. – Każdy z kucharzy, nawet jeśli skorzysta z tych samych produktów, to inaczej zaprezentuje potrawy na talerzu, wykreuje inną kompozycję oraz smak.

W zabawie pod nazwą „Szef kontra Szef” wezmą udział znani kucharze, którzy w swoich restauracjach serwują m.in. dziczyznę, a więc znają walory i specyfikę tego mięsa. Będą to: szef kuchni Q Hotel Plus w Bielanach Wrocławskich Michał Chrapowicz, doświadczony szef-patron kilku restauracji i trener zwycięzców poprzedniej edycji konkursu Waldemar Kaniewski, szef kuchni hotelu Ilonn oraz restauracji The Time w Poznaniu, zarazem współprowadzący wydarzenie Dawid Łagowski, organizator i doświadczony juror wielu konkursów kulinarnych, nauczyciel w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach Michał Markowicz, szef kuchni w hotelach Courtyard by Marriott oraz Moxy w Szczecinie Mariusz Siwak, szef kuchni restauracji Retro w Obornikach Śląskich i doradca kulinarny marki Unox Przemysław Szwak oraz Krzysztof Tylkowski z zespołu Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu.

Zmagania nie będą miały formuły rywalizacji o nagrody. Kucharze będą mogli konkurować lub sobie pomagać. Oceny i wyboru najsmaczniejszego i najlepiej zaserwowanego  dania spośród przyrządzanych przez każdy duet dokonają prowadzący przy udziale publiczności, a nagrodą będą gromkie oklaski.

Wstęp na mistrzostwa, które odbędą się 11 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu (start o godz. 8.30) jest wolny po wcześniejszej rejestracji na stronie www.mistrzostwadziczyzna.pl/rejestracja. Część konkursowa zakończy się ok. 16.00. Wieczorna gala finałowa z ogłoszeniem wyników będzie transmitowana na żywo m.in. na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego

Organizator: Las-Kalisz sp. z o.o., ul. Krotoszyńska 1, 63-714 Kobierno

Miejsce: 11 kwietnia 2024 r., Zespół Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu

Firma Las-Kalisz sp. z o.o.

Powstała 15 marca 1991 r. jako zakład specjalizujący się w skupie i przetwórstwie dziczyzny oraz w hodowli królików i przetwórstwie ich mięsa. Od 2014 r. całość udziałów znajduje się w rękach rodziny Tarnawskich z Krotoszyna. Obecnie spółka jest jednym z czołowych przedsiębiorstw w Polsce zajmujących się obrotem dziczyzną. Sukcesywnie zwiększa wolumen sprzedaży tego surowca na krajowym rynku. Roczna wielkość przerobu mięsa zwierząt łownych w zakładzie przekracza tysiąc ton. W lutym 2023 r. doroczny audyt potwierdził zgodność procesu przetwórczego w Lesie-Kalisz ze standardem IFS Food, który wdrożono w firmie w 2017 roku.

Źródło: Las-Kalisz sp. z o.o.

Edukacja i pokazy master class podczas IV Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Edukacja i pokazy master class podczas IV Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

To ostatnia prosta przed finałem czwartych Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego. Już 11 kwietnia sześć dwuosobowych zespołów szefów kuchni zmierzy się o tytuł mistrza i wicemistrzów w przyrządzaniu dziczyzny. Przygotowane przez finalistów dania główne, jedno z udźca dzikiego daniela, a drugie z combra królika, oceni dziewięcioosobowe jury pod przewodnictwem znanego poznańskiego restauratora Ernesta Jagodzińskiego.

Edukacja i krwiodawstwo

Wydarzeniu będzie towarzyszyć część targowa, na której swoją ofertę zaprezentują partnerzy oraz sponsorzy konkursu. Znajdzie się wśród nich Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Poznaniu, które sprawuje patronat nad konkursem. Przedstawiciele RCKiK będą propagowali szlachetną ideę dzielenia się życiodajnym płynem, którego nie da się  wyprodukować. Wpisuje się to w ważny cel dydaktyczny, który przyświeca tegorocznej edycji mistrzostw. Ich gospodarzem będzie Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, którego uczniowie nie tylko będą mogli przyglądać się zmaganiom profesjonalistów, ale zostaną zaangażowani w przebieg konkursu.

Mistrzostwa to wydarzenie jakich mało w szkolnej rzeczywistości. Nasza młodzież bardzo chętnie bierze jednak udział w tego typu przedsięwzięciach. Dają one możliwość obcowania z profesjonalistami z branży, a także uczenia się od nich poprzez współpracę, obserwację i naśladowanie – komentuje Roman Bartkowiak, dyrektor ZSG im. Karola Libelta w Poznaniu. – W realizację tego wydarzenia włączona jest cała społeczność szkolna. Do przygotowań oraz obsługi zaangażowanych zostanie bezpośrednio sześćdziesięcioro uczniów z klas od drugiej do czwartej technikum gastronomicznego i branżowej szkoły I stopnia. Wsparcia udzieli im trzynaścioro nauczycieli oraz pracownicy obsługi. To będzie dla nas wielkie wydarzenie edukacyjno-poznawcze.

Szef kontra Szef

Równolegle ze zmaganiami finalistów konkursu odbędą także pokazy master class, w ramach których dwóch szefów kuchni będzie niezależnie, ale korzystając z jednego stanowiska gastronomicznego, przyrządzać autorskie potrawy z dziczyzny lub królika. Zgodnie z formułą tej atrakcji kucharze będą musieli wybrać produkty spośród tych, które dostarczą partnerzy i sponsorzy konkursu, a następnie w ciągu trzydziestu minut ugotować z nich dwa popisowe dania. Do wyboru będą m.in. elementy dziczyzny i królika HoReCa Las-Kalisz, które wcale nie wymagają długotrwałej obróbki i mogą być szybkie w przygotowaniu: oczyszczony comber dzikiego daniela, comber i french racks z jelenia oraz comber królika.

Ma to być sprawdzian inwencji i umiejętności współdziałania, a także prezentacja technik pracy na niewielkim obszarze i odmienności podejścia do produktu. Szefowie kuchni mierzą się z tym wszystkim na co dzień w swojej pracy, ale tutaj, pod presją czasu i na oczach gości, w tym społeczności szkolnej, będą się mogli znów poczuć jak na egzaminie – wyjaśnia Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy firmy Las-Kalisz. – Każdy z kucharzy, nawet jeśli skorzysta z tych samych produktów, to inaczej zaprezentuje potrawy na talerzu, wykreuje inną kompozycję oraz smak.

W zabawie pod nazwą „Szef kontra Szef” wezmą udział znani kucharze, którzy w swoich restauracjach serwują m.in. dziczyznę, a więc znają walory i specyfikę tego mięsa. Będą to: szef kuchni Q Hotel Plus w Bielanach Wrocławskich Michał Chrapowicz, doświadczony szef-patron kilku restauracji i trener zwycięzców poprzedniej edycji konkursu Waldemar Kaniewski, szef kuchni hotelu Ilonn oraz restauracji The Time w Poznaniu, zarazem współprowadzący wydarzenie Dawid Łagowski, organizator i doświadczony juror wielu konkursów kulinarnych, nauczyciel w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach Michał Markowicz, szef kuchni w hotelach Courtyard by Marriott oraz Moxy w Szczecinie Mariusz Siwak, szef kuchni restauracji Retro w Obornikach Śląskich i doradca kulinarny marki Unox Przemysław Szwak oraz Krzysztof Tylkowski z zespołu Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu.

Zmagania nie będą miały formuły rywalizacji o nagrody. Kucharze będą mogli konkurować lub sobie pomagać. Oceny i wyboru najsmaczniejszego i najlepiej zaserwowanego  dania spośród przyrządzanych przez każdy duet dokonają prowadzący przy udziale publiczności, a nagrodą będą gromkie oklaski.

Wstęp na mistrzostwa, które odbędą się 11 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu (start o godz. 8.30) jest wolny po wcześniejszej rejestracji na stronie www.mistrzostwadziczyzna.pl/rejestracja. Część konkursowa zakończy się ok. 16.00. Wieczorna gala finałowa z ogłoszeniem wyników będzie transmitowana na żywo m.in. na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego

Organizator: Las-Kalisz sp. z o.o., ul. Krotoszyńska 1, 63-714 Kobierno

Miejsce: 11 kwietnia 2024 r., Zespół Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu

Firma Las-Kalisz sp. z o.o.

Powstała 15 marca 1991 r. jako zakład specjalizujący się w skupie i przetwórstwie dziczyzny oraz w hodowli królików i przetwórstwie ich mięsa. Od 2014 r. całość udziałów znajduje się w rękach rodziny Tarnawskich z Krotoszyna. Obecnie spółka jest jednym z czołowych przedsiębiorstw w Polsce zajmujących się obrotem dziczyzną. Sukcesywnie zwiększa wolumen sprzedaży tego surowca na krajowym rynku. Roczna wielkość przerobu mięsa zwierząt łownych w zakładzie przekracza tysiąc ton. W lutym 2023 r. doroczny audyt potwierdził zgodność procesu przetwórczego w Lesie-Kalisz ze standardem IFS Food, który wdrożono w firmie w 2017 roku.

Źródło: Las-Kalisz sp. z o.o.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Smaki Podlasia”. Znamy zakwalifikowane drużyny

Empiryczny przewodnik po restauracjach. Konferencja Made For Restaurant edycja “Experience & Design” za nami!

Zwycięstwo, tytuł Archimagirusa i nominacja do finału Kulinarnego Puchary Polski

Novopolska zaprasza na 5. urodziny i kolację charytatywną

Strefa Dobrego Smaku Violife podczas Green Film Festival

Co jedzą Wietnamczycy, gdy my sięgamy po dokładkę karpia?