Aktualności

Krab królewski w restauracji Babinicz

Krab królewski w restauracji Babinicz

Wśród smakoszy i najlepszych gastronomów krab królewski ma legendarną reputację ze względu na swój niezrównany smak. Jego delikatne, białe mięso, rozpływając się w ustach, zapewnia doznania nie z tego świata. 14 marca br. uczestniczyliśmy w kolacji degustacyjnej w restauracji Babinicz, podczas której mieliśmy okazję poznać i spróbować kraba królewskiego od Royal Crab Boutique.

Restauracja Babinicz to wyjątkowe miejsca na kulinarnej mapie Dolnego Śląska. Inspirując się tym co daje natura i wyselekcjonowanymi składnikami szefowie kuchni – Rafał Grzegorzek i Radosław Dziubczyński tworzą dania, które stają się kulinarnym doświadczeniem na najwyższym poziomie. Projektując menu w restauracji Babinicz skupiono się na dwóch elementach: tradycyjnym, gdzie klasyczne polskie dania ubierane są w nowoczesność oraz sea food, dzięki któremu goście mogą odbyć kulinarną podróż z nutką egzotyki.

W ofercie restauracji są świeże kraby, homary i ostrygi wyławiane prosto z akwarium. Homar kanadyjski to najszlachetniejszy z owoców morza. Pochodzi z północnej Amerykii charakteryzuje się ciemnym, brązowozielonym kolorem pancerza. Jego cenne mięso jest białe, chude, bardzo delikatne, a znajduje się przede wszystkim w odwłoku, szczypcach i odnóżach.

Ostrygi to rodzaj owoców morza, które ze względu na swój wyjątkowy smak są zachwalane przez koneserów morskich specjałów na całym świecie. Ich mięso jest gładkie, aksamitne i nieco słodkie w smaku z delikatną nutą ziemistości. Nasze ostrygi są poławiane na południowych wybrzeżach Norwegii.

W restauracji Babinicz krab królewski podawany jest w całości – waga jednego kraba 1.8 kg – 3 kg, w zależności od dostępności. Gotowany krab królewskim serwowany ze masłem klarowanym, sosem miso, majonezem limonkowym, rzemieślniczym chlebem, mieszanymi sałatami i domowymi frytkami.

Royal Crab Boutique to marka wprowadzona na polski rynek w 2022 przez Food4FutureTechnologies – polsko-norweski startup. Jako jedyni w Europieoferuje żywe kraby królewskie, które dorastają w warunkach rodemze spa, zapewniając im tym samym najwyższą jakość produktu.Dzięki międzynarodowej współpracy, wieloletniemu doświadczeniuoraz nowoczesnej technologii, Royal Crab Boutique wie, jakstarannie wyselekcjonować i pielęgnować dostarczane kraby, tak bykrabie mięso cieszyło później podniebienia najbardziejwymagających koneserów.

Królewski połów

Krab królewski – najbardziej ekskluzywny połów z Morza Barentsa w Norwegii. Jak sama nazwa mówi, te kraby są „królem” wszystkich krabów.

Cudowna świeżość

Żywe kraby królewskie mają intensywną, pyszną, cudownie oceaniczną świeżość, która idealnie równoważy słodycz i smak. Mięso krabów królewskich jest delikatne i soczyste. Przysmak stanowią zarówno odnóża, jak i masywne szczypce.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze mięsa kraba wspomagają zrównoważoną dietę i zdrowy tryb życia. Jest ono bogate w białko, witaminę A i witaminę B12, ryboflawinę, selen, przeciwutleniacze oraz minerały, takie jak żelazo, selen i jod

Ceniony przysmak

Wśród smakoszy i najlepszych gastronomów krab królewski ma legendarną reputację ze względu na swój niezrównany smak. Jego delikatne, białe mięso, rozpływając się w ustach, zapewnia doznania nie z tego świata.

SPA dla krabów

Królewskie życie, wykwintny smak.

Zdrój

Krystalicznie czysta woda, pobierana z własnych źródeł gruntowych, jest przystosowywana do potrzeb krabów w specjalnie zaprojektowanym systemie. Cała objętość poddawana jest filtracji czterokrotnie w ciągu godziny.

Trzygwiazdkowa restauracja

Kraby karmione są doskonale zbilansowanymi i zróżnicowanymi odżywczo daniami. Ich potrzeby są nieustannie monitorowane i determinują skład pożywienia. Planowaniem diety zajmuje się polsko-norweski zespół ekspertów.

Kuracja światłem

Zespół inżynierski Royal Crab Boutique zbadał potrzeby i zwyczaje krabów królewskich, a następnie zaprojektował pierwsze na świecie światła LED, które idealnie imitują warunki w ich naturalnym środowisku

Strefa w 100% bezpieczna

Stosując filozofię obiegu zamkniętego, mamy pewność, że przestrzeń dla krabów jest w 100% wolna od mikroplastiku, metali ciężkich, patogenów w tym wirusów i groźnych bakterii.

Obieg zamknięty

Zewnętrzne środowisko nie wpływa na Royal Crab Boutique, a oni nie wpływają na środowisko. System SPA dla krabów został zaprojektowany we współpracy z najlepszymi ekspertami zajmującymi się obiegiem zamkniętym. Dzięki temu stworzyli idealne warunki dla krabów, nie oddziałując szkodliwie na środowisko.

Opieka najlepszych w europie specjalistów

Projektem zajmują się eksperci z dziedziny żywienia, chemii, biotechnologii, medycyny, IT i elektroniki. Ich wspólne działania dają efekt synergii w zakresie jakości i prozdrowotności oraz czystości i bezpieczeństwa, jakiego nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie

To wszystko składa się na szczęśliwe i zdrowe kraby oraz wyjątkowe w smaku, delikatne mięso.

Krab królewski w restauracji Babinicz

Krab królewski w restauracji Babinicz

Wśród smakoszy i najlepszych gastronomów krab królewski ma legendarną reputację ze względu na swój niezrównany smak. Jego delikatne, białe mięso, rozpływając się w ustach, zapewnia doznania nie z tego świata. 14 marca br. uczestniczyliśmy w kolacji degustacyjnej w restauracji Babinicz, podczas której mieliśmy okazję poznać i spróbować kraba królewskiego od Royal Crab Boutique.

Restauracja Babinicz to wyjątkowe miejsca na kulinarnej mapie Dolnego Śląska. Inspirując się tym co daje natura i wyselekcjonowanymi składnikami szefowie kuchni – Rafał Grzegorzek i Radosław Dziubczyński tworzą dania, które stają się kulinarnym doświadczeniem na najwyższym poziomie. Projektując menu w restauracji Babinicz skupiono się na dwóch elementach: tradycyjnym, gdzie klasyczne polskie dania ubierane są w nowoczesność oraz sea food, dzięki któremu goście mogą odbyć kulinarną podróż z nutką egzotyki.

W ofercie restauracji są świeże kraby, homary i ostrygi wyławiane prosto z akwarium. Homar kanadyjski to najszlachetniejszy z owoców morza. Pochodzi z północnej Amerykii charakteryzuje się ciemnym, brązowozielonym kolorem pancerza. Jego cenne mięso jest białe, chude, bardzo delikatne, a znajduje się przede wszystkim w odwłoku, szczypcach i odnóżach.

Ostrygi to rodzaj owoców morza, które ze względu na swój wyjątkowy smak są zachwalane przez koneserów morskich specjałów na całym świecie. Ich mięso jest gładkie, aksamitne i nieco słodkie w smaku z delikatną nutą ziemistości. Nasze ostrygi są poławiane na południowych wybrzeżach Norwegii.

W restauracji Babinicz krab królewski podawany jest w całości – waga jednego kraba 1.8 kg – 3 kg, w zależności od dostępności. Gotowany krab królewskim serwowany ze masłem klarowanym, sosem miso, majonezem limonkowym, rzemieślniczym chlebem, mieszanymi sałatami i domowymi frytkami.

Royal Crab Boutique to marka wprowadzona na polski rynek w 2022 przez Food4FutureTechnologies – polsko-norweski startup. Jako jedyni w Europieoferuje żywe kraby królewskie, które dorastają w warunkach rodemze spa, zapewniając im tym samym najwyższą jakość produktu.Dzięki międzynarodowej współpracy, wieloletniemu doświadczeniuoraz nowoczesnej technologii, Royal Crab Boutique wie, jakstarannie wyselekcjonować i pielęgnować dostarczane kraby, tak bykrabie mięso cieszyło później podniebienia najbardziejwymagających koneserów.

Królewski połów

Krab królewski – najbardziej ekskluzywny połów z Morza Barentsa w Norwegii. Jak sama nazwa mówi, te kraby są „królem” wszystkich krabów.

Cudowna świeżość

Żywe kraby królewskie mają intensywną, pyszną, cudownie oceaniczną świeżość, która idealnie równoważy słodycz i smak. Mięso krabów królewskich jest delikatne i soczyste. Przysmak stanowią zarówno odnóża, jak i masywne szczypce.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze mięsa kraba wspomagają zrównoważoną dietę i zdrowy tryb życia. Jest ono bogate w białko, witaminę A i witaminę B12, ryboflawinę, selen, przeciwutleniacze oraz minerały, takie jak żelazo, selen i jod

Ceniony przysmak

Wśród smakoszy i najlepszych gastronomów krab królewski ma legendarną reputację ze względu na swój niezrównany smak. Jego delikatne, białe mięso, rozpływając się w ustach, zapewnia doznania nie z tego świata.

SPA dla krabów

Królewskie życie, wykwintny smak.

Zdrój

Krystalicznie czysta woda, pobierana z własnych źródeł gruntowych, jest przystosowywana do potrzeb krabów w specjalnie zaprojektowanym systemie. Cała objętość poddawana jest filtracji czterokrotnie w ciągu godziny.

Trzygwiazdkowa restauracja

Kraby karmione są doskonale zbilansowanymi i zróżnicowanymi odżywczo daniami. Ich potrzeby są nieustannie monitorowane i determinują skład pożywienia. Planowaniem diety zajmuje się polsko-norweski zespół ekspertów.

Kuracja światłem

Zespół inżynierski Royal Crab Boutique zbadał potrzeby i zwyczaje krabów królewskich, a następnie zaprojektował pierwsze na świecie światła LED, które idealnie imitują warunki w ich naturalnym środowisku

Strefa w 100% bezpieczna

Stosując filozofię obiegu zamkniętego, mamy pewność, że przestrzeń dla krabów jest w 100% wolna od mikroplastiku, metali ciężkich, patogenów w tym wirusów i groźnych bakterii.

Obieg zamknięty

Zewnętrzne środowisko nie wpływa na Royal Crab Boutique, a oni nie wpływają na środowisko. System SPA dla krabów został zaprojektowany we współpracy z najlepszymi ekspertami zajmującymi się obiegiem zamkniętym. Dzięki temu stworzyli idealne warunki dla krabów, nie oddziałując szkodliwie na środowisko.

Opieka najlepszych w europie specjalistów

Projektem zajmują się eksperci z dziedziny żywienia, chemii, biotechnologii, medycyny, IT i elektroniki. Ich wspólne działania dają efekt synergii w zakresie jakości i prozdrowotności oraz czystości i bezpieczeństwa, jakiego nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie

To wszystko składa się na szczęśliwe i zdrowe kraby oraz wyjątkowe w smaku, delikatne mięso.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Kulinarny Puchar Polski 2022. Ostatni taniec zwycięskiego duetu

Kulinarni mistrzowie Polski w dziczyźnie 2021 wyłonieni!

Noworoczna kolacja degustacyjna w Marinie Gaj

W Gliwicach powstaje nowe Centrum Logistyczno-Magazynowego Transgourmet Foodservice

Kto zostanie „Kucharzem ze Złota”? Już jutro finał konkursu Transgourmet – Chefs en Or 2023!

Premiera książki „Tutto Il Mare – Ryby i Owoce Morza”