Aktualności

Krab królewski w restauracji Babinicz

Krab królewski w restauracji Babinicz

Wśród smakoszy i najlepszych gastronomów krab królewski ma legendarną reputację ze względu na swój niezrównany smak. Jego delikatne, białe mięso, rozpływając się w ustach, zapewnia doznania nie z tego świata. 14 marca br. uczestniczyliśmy w kolacji degustacyjnej w restauracji Babinicz, podczas której mieliśmy okazję poznać i spróbować kraba królewskiego od Royal Crab Boutique.

Restauracja Babinicz to wyjątkowe miejsca na kulinarnej mapie Dolnego Śląska. Inspirując się tym co daje natura i wyselekcjonowanymi składnikami szefowie kuchni – Rafał Grzegorzek i Radosław Dziubczyński tworzą dania, które stają się kulinarnym doświadczeniem na najwyższym poziomie. Projektując menu w restauracji Babinicz skupiono się na dwóch elementach: tradycyjnym, gdzie klasyczne polskie dania ubierane są w nowoczesność oraz sea food, dzięki któremu goście mogą odbyć kulinarną podróż z nutką egzotyki.

W ofercie restauracji są świeże kraby, homary i ostrygi wyławiane prosto z akwarium. Homar kanadyjski to najszlachetniejszy z owoców morza. Pochodzi z północnej Amerykii charakteryzuje się ciemnym, brązowozielonym kolorem pancerza. Jego cenne mięso jest białe, chude, bardzo delikatne, a znajduje się przede wszystkim w odwłoku, szczypcach i odnóżach.

Ostrygi to rodzaj owoców morza, które ze względu na swój wyjątkowy smak są zachwalane przez koneserów morskich specjałów na całym świecie. Ich mięso jest gładkie, aksamitne i nieco słodkie w smaku z delikatną nutą ziemistości. Nasze ostrygi są poławiane na południowych wybrzeżach Norwegii.

W restauracji Babinicz krab królewski podawany jest w całości – waga jednego kraba 1.8 kg – 3 kg, w zależności od dostępności. Gotowany krab królewskim serwowany ze masłem klarowanym, sosem miso, majonezem limonkowym, rzemieślniczym chlebem, mieszanymi sałatami i domowymi frytkami.

Royal Crab Boutique to marka wprowadzona na polski rynek w 2022 przez Food4FutureTechnologies – polsko-norweski startup. Jako jedyni w Europieoferuje żywe kraby królewskie, które dorastają w warunkach rodemze spa, zapewniając im tym samym najwyższą jakość produktu.Dzięki międzynarodowej współpracy, wieloletniemu doświadczeniuoraz nowoczesnej technologii, Royal Crab Boutique wie, jakstarannie wyselekcjonować i pielęgnować dostarczane kraby, tak bykrabie mięso cieszyło później podniebienia najbardziejwymagających koneserów.

Królewski połów

Krab królewski – najbardziej ekskluzywny połów z Morza Barentsa w Norwegii. Jak sama nazwa mówi, te kraby są „królem” wszystkich krabów.

Cudowna świeżość

Żywe kraby królewskie mają intensywną, pyszną, cudownie oceaniczną świeżość, która idealnie równoważy słodycz i smak. Mięso krabów królewskich jest delikatne i soczyste. Przysmak stanowią zarówno odnóża, jak i masywne szczypce.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze mięsa kraba wspomagają zrównoważoną dietę i zdrowy tryb życia. Jest ono bogate w białko, witaminę A i witaminę B12, ryboflawinę, selen, przeciwutleniacze oraz minerały, takie jak żelazo, selen i jod

Ceniony przysmak

Wśród smakoszy i najlepszych gastronomów krab królewski ma legendarną reputację ze względu na swój niezrównany smak. Jego delikatne, białe mięso, rozpływając się w ustach, zapewnia doznania nie z tego świata.

SPA dla krabów

Królewskie życie, wykwintny smak.

Zdrój

Krystalicznie czysta woda, pobierana z własnych źródeł gruntowych, jest przystosowywana do potrzeb krabów w specjalnie zaprojektowanym systemie. Cała objętość poddawana jest filtracji czterokrotnie w ciągu godziny.

Trzygwiazdkowa restauracja

Kraby karmione są doskonale zbilansowanymi i zróżnicowanymi odżywczo daniami. Ich potrzeby są nieustannie monitorowane i determinują skład pożywienia. Planowaniem diety zajmuje się polsko-norweski zespół ekspertów.

Kuracja światłem

Zespół inżynierski Royal Crab Boutique zbadał potrzeby i zwyczaje krabów królewskich, a następnie zaprojektował pierwsze na świecie światła LED, które idealnie imitują warunki w ich naturalnym środowisku

Strefa w 100% bezpieczna

Stosując filozofię obiegu zamkniętego, mamy pewność, że przestrzeń dla krabów jest w 100% wolna od mikroplastiku, metali ciężkich, patogenów w tym wirusów i groźnych bakterii.

Obieg zamknięty

Zewnętrzne środowisko nie wpływa na Royal Crab Boutique, a oni nie wpływają na środowisko. System SPA dla krabów został zaprojektowany we współpracy z najlepszymi ekspertami zajmującymi się obiegiem zamkniętym. Dzięki temu stworzyli idealne warunki dla krabów, nie oddziałując szkodliwie na środowisko.

Opieka najlepszych w europie specjalistów

Projektem zajmują się eksperci z dziedziny żywienia, chemii, biotechnologii, medycyny, IT i elektroniki. Ich wspólne działania dają efekt synergii w zakresie jakości i prozdrowotności oraz czystości i bezpieczeństwa, jakiego nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie

To wszystko składa się na szczęśliwe i zdrowe kraby oraz wyjątkowe w smaku, delikatne mięso.

Krab królewski w restauracji Babinicz

Krab królewski w restauracji Babinicz

Wśród smakoszy i najlepszych gastronomów krab królewski ma legendarną reputację ze względu na swój niezrównany smak. Jego delikatne, białe mięso, rozpływając się w ustach, zapewnia doznania nie z tego świata. 14 marca br. uczestniczyliśmy w kolacji degustacyjnej w restauracji Babinicz, podczas której mieliśmy okazję poznać i spróbować kraba królewskiego od Royal Crab Boutique.

Restauracja Babinicz to wyjątkowe miejsca na kulinarnej mapie Dolnego Śląska. Inspirując się tym co daje natura i wyselekcjonowanymi składnikami szefowie kuchni – Rafał Grzegorzek i Radosław Dziubczyński tworzą dania, które stają się kulinarnym doświadczeniem na najwyższym poziomie. Projektując menu w restauracji Babinicz skupiono się na dwóch elementach: tradycyjnym, gdzie klasyczne polskie dania ubierane są w nowoczesność oraz sea food, dzięki któremu goście mogą odbyć kulinarną podróż z nutką egzotyki.

W ofercie restauracji są świeże kraby, homary i ostrygi wyławiane prosto z akwarium. Homar kanadyjski to najszlachetniejszy z owoców morza. Pochodzi z północnej Amerykii charakteryzuje się ciemnym, brązowozielonym kolorem pancerza. Jego cenne mięso jest białe, chude, bardzo delikatne, a znajduje się przede wszystkim w odwłoku, szczypcach i odnóżach.

Ostrygi to rodzaj owoców morza, które ze względu na swój wyjątkowy smak są zachwalane przez koneserów morskich specjałów na całym świecie. Ich mięso jest gładkie, aksamitne i nieco słodkie w smaku z delikatną nutą ziemistości. Nasze ostrygi są poławiane na południowych wybrzeżach Norwegii.

W restauracji Babinicz krab królewski podawany jest w całości – waga jednego kraba 1.8 kg – 3 kg, w zależności od dostępności. Gotowany krab królewskim serwowany ze masłem klarowanym, sosem miso, majonezem limonkowym, rzemieślniczym chlebem, mieszanymi sałatami i domowymi frytkami.

Royal Crab Boutique to marka wprowadzona na polski rynek w 2022 przez Food4FutureTechnologies – polsko-norweski startup. Jako jedyni w Europieoferuje żywe kraby królewskie, które dorastają w warunkach rodemze spa, zapewniając im tym samym najwyższą jakość produktu.Dzięki międzynarodowej współpracy, wieloletniemu doświadczeniuoraz nowoczesnej technologii, Royal Crab Boutique wie, jakstarannie wyselekcjonować i pielęgnować dostarczane kraby, tak bykrabie mięso cieszyło później podniebienia najbardziejwymagających koneserów.

Królewski połów

Krab królewski – najbardziej ekskluzywny połów z Morza Barentsa w Norwegii. Jak sama nazwa mówi, te kraby są „królem” wszystkich krabów.

Cudowna świeżość

Żywe kraby królewskie mają intensywną, pyszną, cudownie oceaniczną świeżość, która idealnie równoważy słodycz i smak. Mięso krabów królewskich jest delikatne i soczyste. Przysmak stanowią zarówno odnóża, jak i masywne szczypce.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze mięsa kraba wspomagają zrównoważoną dietę i zdrowy tryb życia. Jest ono bogate w białko, witaminę A i witaminę B12, ryboflawinę, selen, przeciwutleniacze oraz minerały, takie jak żelazo, selen i jod

Ceniony przysmak

Wśród smakoszy i najlepszych gastronomów krab królewski ma legendarną reputację ze względu na swój niezrównany smak. Jego delikatne, białe mięso, rozpływając się w ustach, zapewnia doznania nie z tego świata.

SPA dla krabów

Królewskie życie, wykwintny smak.

Zdrój

Krystalicznie czysta woda, pobierana z własnych źródeł gruntowych, jest przystosowywana do potrzeb krabów w specjalnie zaprojektowanym systemie. Cała objętość poddawana jest filtracji czterokrotnie w ciągu godziny.

Trzygwiazdkowa restauracja

Kraby karmione są doskonale zbilansowanymi i zróżnicowanymi odżywczo daniami. Ich potrzeby są nieustannie monitorowane i determinują skład pożywienia. Planowaniem diety zajmuje się polsko-norweski zespół ekspertów.

Kuracja światłem

Zespół inżynierski Royal Crab Boutique zbadał potrzeby i zwyczaje krabów królewskich, a następnie zaprojektował pierwsze na świecie światła LED, które idealnie imitują warunki w ich naturalnym środowisku

Strefa w 100% bezpieczna

Stosując filozofię obiegu zamkniętego, mamy pewność, że przestrzeń dla krabów jest w 100% wolna od mikroplastiku, metali ciężkich, patogenów w tym wirusów i groźnych bakterii.

Obieg zamknięty

Zewnętrzne środowisko nie wpływa na Royal Crab Boutique, a oni nie wpływają na środowisko. System SPA dla krabów został zaprojektowany we współpracy z najlepszymi ekspertami zajmującymi się obiegiem zamkniętym. Dzięki temu stworzyli idealne warunki dla krabów, nie oddziałując szkodliwie na środowisko.

Opieka najlepszych w europie specjalistów

Projektem zajmują się eksperci z dziedziny żywienia, chemii, biotechnologii, medycyny, IT i elektroniki. Ich wspólne działania dają efekt synergii w zakresie jakości i prozdrowotności oraz czystości i bezpieczeństwa, jakiego nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie

To wszystko składa się na szczęśliwe i zdrowe kraby oraz wyjątkowe w smaku, delikatne mięso.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Proste Historie z wegańską pizzą

Premiera najnowszego katalogu marki Lubiana „HoReCa dla profesjonalistów edycja 2025”

Dominik Duraj nowym szefem kuchni Restauracji Mona. Chefem Patronem jest Kurt Scheller

Polskie wina czekają na odkrycie

Restauracja Złoty Groń – nowe menu, nowa odsłona, nowy design!

Kawowe Mistrzostwa Polski 2024. Wydarzenie dla pasjonatów kawy na Targach Horeca!