...

Aktualności

Chefs en Or 2023 – wielki powrót międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet!

Chefs en Or 2023 – wielki powrót międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet!

„Chefs en Or” po pandemicznej przerwie powraca w nowej odświeżonej formule. Do tej pory to prestiżowe wydarzenie kulinarne odbywało się we Francji. Gospodarzem tegorocznego finału będzie Polska. Już 31 października w Warszawie o zwycięstwo powalczą kucharze z Austrii, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Rumunii i Szwajcarii.

Wielki finał konkursu „Chefs en Or 2023” odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Finałowe zadanie jest wymagające i Szefowie Kuchni będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami, ale i kreatywnością. Polega ono na przygotowaniu dania przy użyciu jednego znanego, obowiązkowego produktu oraz trzech dodatkowych składników ukrytych w tzw. „black box”, którego zawartość zostanie podana zawodnikom niespełna 15 godzin przed rozpoczęciem konkursowego gotowania. Wydarzenie ma charakter międzynarodowy. Każdy kraj, w którym działa Transgourmet, jest reprezentowany przez Szefa Kuchni oraz dwóch jurorów (degustacyjnego i technicznego).

Jurorzy wybiorą zwycięzcę, kierując się nie tylko techniką pracy oraz smakiem i wyglądem dań, lecz także filozofią korzystania z dostępnych produktów. Zgodnie z hasłem tegorocznej edycji konkursu – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”) – ważnym kryterium będzie m.in. generowanie jak najmniejszej ilości odpadków, a dodatkowym zadaniem jest przygotowanie tzw. „amuse bouche”, na bazie resztek produktów, które zostaną po stworzeniu dania głównego. Konkursowe dania oceni jury w składzie: Rudolf Obauer i Leo Aichinger (Austria), Pascal Grière i Serge Voloscenko (Francja), Rocio Morcillo Mendez (Hiszpania), Dominik Wetzel i Gilbert Korn-Fourcade (Niemcy), Martin Gimenez Castro i Jarosław Uściński (Polska), Cornelia Ghisoi i Bogdan Cozma (Rumunia), a także Tobia Ciarulli i Thomas Kuster (Szwajcaria).

– Przed uczestnikami wielkie wyzwanie. Z jednej strony muszą wykazać się wyjątkową wiedzą i kreatywnością, z drugiej zaś – spełnić oczekiwania naszych jurorów, wybitnych Szefów Kuchni z różnych regionów Europy. W zmaganiach wezmą udział doświadczeni profesjonaliści, więc o zwycięstwie zadecydują detale. Dla nas możliwość organizacji tego prestiżowego wydarzenia jest ogromnym wyróżnieniem – mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros.

Znamy już dwóch uczestników Chefs en Or 2023 – to STEFAN GLANTSCHNIG z Austrii i JEAN-YVES BOURNOT z Francji. Śledź stronę chefsenor.com i odkrywaj z nami kolejne ogłoszenia uczestników wielkiego finału:

• Niemcy – 8 października

• Polska – 12 października

• Rumunia – 16 października

• Hiszpania – 20 października
• Szwajcaria – 24 października

Na laureatów konkursu, oprócz tytułu „Kucharza ze Złota” i statuetki, czekają atrakcyjne nagrody pieniężne:

• dla zwycięzcy 10 000 €,

• II miejsce 7 000 €,

• III miejsce 5 000 €.

Nagrody dla laureatów zostaną wręczone podczas Wielkiej Gali organizowanej w sali balowej Hotelu Bellotto w Warszawie. Zarówno zmagania konkursowe jak i Gala będą transmitowane na żywo, na stronie chefsenor.com.

Źródło: Selgros

Chefs en Or 2023 – wielki powrót międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet!

Chefs en Or 2023 – wielki powrót międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet!

„Chefs en Or” po pandemicznej przerwie powraca w nowej odświeżonej formule. Do tej pory to prestiżowe wydarzenie kulinarne odbywało się we Francji. Gospodarzem tegorocznego finału będzie Polska. Już 31 października w Warszawie o zwycięstwo powalczą kucharze z Austrii, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Rumunii i Szwajcarii.

Wielki finał konkursu „Chefs en Or 2023” odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Finałowe zadanie jest wymagające i Szefowie Kuchni będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami, ale i kreatywnością. Polega ono na przygotowaniu dania przy użyciu jednego znanego, obowiązkowego produktu oraz trzech dodatkowych składników ukrytych w tzw. „black box”, którego zawartość zostanie podana zawodnikom niespełna 15 godzin przed rozpoczęciem konkursowego gotowania. Wydarzenie ma charakter międzynarodowy. Każdy kraj, w którym działa Transgourmet, jest reprezentowany przez Szefa Kuchni oraz dwóch jurorów (degustacyjnego i technicznego).

Jurorzy wybiorą zwycięzcę, kierując się nie tylko techniką pracy oraz smakiem i wyglądem dań, lecz także filozofią korzystania z dostępnych produktów. Zgodnie z hasłem tegorocznej edycji konkursu – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”) – ważnym kryterium będzie m.in. generowanie jak najmniejszej ilości odpadków, a dodatkowym zadaniem jest przygotowanie tzw. „amuse bouche”, na bazie resztek produktów, które zostaną po stworzeniu dania głównego. Konkursowe dania oceni jury w składzie: Rudolf Obauer i Leo Aichinger (Austria), Pascal Grière i Serge Voloscenko (Francja), Rocio Morcillo Mendez (Hiszpania), Dominik Wetzel i Gilbert Korn-Fourcade (Niemcy), Martin Gimenez Castro i Jarosław Uściński (Polska), Cornelia Ghisoi i Bogdan Cozma (Rumunia), a także Tobia Ciarulli i Thomas Kuster (Szwajcaria).

– Przed uczestnikami wielkie wyzwanie. Z jednej strony muszą wykazać się wyjątkową wiedzą i kreatywnością, z drugiej zaś – spełnić oczekiwania naszych jurorów, wybitnych Szefów Kuchni z różnych regionów Europy. W zmaganiach wezmą udział doświadczeni profesjonaliści, więc o zwycięstwie zadecydują detale. Dla nas możliwość organizacji tego prestiżowego wydarzenia jest ogromnym wyróżnieniem – mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros.

Znamy już dwóch uczestników Chefs en Or 2023 – to STEFAN GLANTSCHNIG z Austrii i JEAN-YVES BOURNOT z Francji. Śledź stronę chefsenor.com i odkrywaj z nami kolejne ogłoszenia uczestników wielkiego finału:

• Niemcy – 8 października

• Polska – 12 października

• Rumunia – 16 października

• Hiszpania – 20 października
• Szwajcaria – 24 października

Na laureatów konkursu, oprócz tytułu „Kucharza ze Złota” i statuetki, czekają atrakcyjne nagrody pieniężne:

• dla zwycięzcy 10 000 €,

• II miejsce 7 000 €,

• III miejsce 5 000 €.

Nagrody dla laureatów zostaną wręczone podczas Wielkiej Gali organizowanej w sali balowej Hotelu Bellotto w Warszawie. Zarówno zmagania konkursowe jak i Gala będą transmitowane na żywo, na stronie chefsenor.com.

Źródło: Selgros

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

La Brasserie Moderne wśród laureatów konkursu Poland 100 Best Restaurants 2023

Woda na przystawkę, ziemia jako danie główne i powietrze na deser? Kulinarny Puchar Polski idzie na żywioł

Kolacja degustacyjna Heli i Ernesta

Nespresso Momento Coffee & Milk odpowiedzią na potrzeby najbardziej wymagających wielbicieli kawy

Czy mięso wieprzowe sprzyja naszemu zdrowiu?

Wynajem długoterminowy receptą na zmniejszanie kosztów operacyjnych w HoReCa

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.