...

Aktualności

Cykl edukacyjny „Ciao Italia” dla restauratorów

Cykl edukacyjny „Ciao Italia” dla restauratorów

W styczniu MAKRO Polska wystartowało z cyklem edukacyjnym „Ciao Italia” skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa. Warsztaty dotyczą kuchni włoskiej. Pierwsze spotkanie odbyło się 24.01 w restauracji Concordia Taste w Poznaniu. Wzięło w nim udział kilkudziesięciu uczestników. Za przygotowanie dań pokazowych odpowiadali szefowie kuchni Giancarlo Russo, Rafał Zaręba i Cezary Powała. Kolejne warsztaty odbędą się w Trójmieście, Katowicach oraz Lublinie.

„Ciao Italia” to cykl bezpłatnych spotkań kulinarnych skierowanych do przedstawicieli branży HoReCa. Uczestnicy zostali zabrani w podróż z północy do południa Włoch. Agnieszka Kuś – przewodniczka kulinarna – opowiadała o zróżnicowaniu kuchni słonecznej Italii. Z kolei Giancarlo Russo – szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu włoskiej kuchni – przekazywał techniczną wiedzę na temat przygotowania dań. Potrawy pokazowe przygotowywali Rafał Zaręba – szef kuchni Akademii Inspiracji oraz Cezary Powała – szef kuchni MAKRO.

W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję odwiedzić 5 przystanków kulinarnych, na których próbowali przygotowywanych przez Szefów kuchni przekąsek zimnych i ciepłych, zupy, dania głównego oraz deseru. Wśród zaproponowanych potraw nie mogło zabraknąć owoców morza, eskalopków cielęcych czy charakterystycznego dla kuchni włoskiej risotta. Wydarzenie to było również okazją do pairingu win.

– Warsztaty kulinarne w Poznaniu to pierwsze spotkanie z nowej serii Ciao Italia. Kuchnia włoska od lat jest wskazywana jako ulubiona przez Polaków. To przekonanie potwierdza raport „Polska na Talerzu 2022”. Według 31% respondentów kuchnia włoska zyskała na popularności w trakcie pandemii, a 44% wskazuje dodanie jej dań do karty potraw jako rozwiązanie istotne z punktu widzenia rozwoju lokali. Właśnie dlatego naszym zdaniem tak ważne jest, aby cały czas poszerzać wiedzę na jej temat oraz inspirować szefów kuchni – podkreśla Paweł Koperek, Menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska.

Kolejne spotkania odbędą się 31.01 w Trójmieście, 21.02 w Katowicach oraz 28.02 w Lublinie.

Źródło: MAKRO Cash & Carry Polska
Cykl edukacyjny „Ciao Italia” dla restauratorów

Cykl edukacyjny „Ciao Italia” dla restauratorów

W styczniu MAKRO Polska wystartowało z cyklem edukacyjnym „Ciao Italia” skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa. Warsztaty dotyczą kuchni włoskiej. Pierwsze spotkanie odbyło się 24.01 w restauracji Concordia Taste w Poznaniu. Wzięło w nim udział kilkudziesięciu uczestników. Za przygotowanie dań pokazowych odpowiadali szefowie kuchni Giancarlo Russo, Rafał Zaręba i Cezary Powała. Kolejne warsztaty odbędą się w Trójmieście, Katowicach oraz Lublinie.

„Ciao Italia” to cykl bezpłatnych spotkań kulinarnych skierowanych do przedstawicieli branży HoReCa. Uczestnicy zostali zabrani w podróż z północy do południa Włoch. Agnieszka Kuś – przewodniczka kulinarna – opowiadała o zróżnicowaniu kuchni słonecznej Italii. Z kolei Giancarlo Russo – szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu włoskiej kuchni – przekazywał techniczną wiedzę na temat przygotowania dań. Potrawy pokazowe przygotowywali Rafał Zaręba – szef kuchni Akademii Inspiracji oraz Cezary Powała – szef kuchni MAKRO.

W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję odwiedzić 5 przystanków kulinarnych, na których próbowali przygotowywanych przez Szefów kuchni przekąsek zimnych i ciepłych, zupy, dania głównego oraz deseru. Wśród zaproponowanych potraw nie mogło zabraknąć owoców morza, eskalopków cielęcych czy charakterystycznego dla kuchni włoskiej risotta. Wydarzenie to było również okazją do pairingu win.

– Warsztaty kulinarne w Poznaniu to pierwsze spotkanie z nowej serii Ciao Italia. Kuchnia włoska od lat jest wskazywana jako ulubiona przez Polaków. To przekonanie potwierdza raport „Polska na Talerzu 2022”. Według 31% respondentów kuchnia włoska zyskała na popularności w trakcie pandemii, a 44% wskazuje dodanie jej dań do karty potraw jako rozwiązanie istotne z punktu widzenia rozwoju lokali. Właśnie dlatego naszym zdaniem tak ważne jest, aby cały czas poszerzać wiedzę na jej temat oraz inspirować szefów kuchni – podkreśla Paweł Koperek, Menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska.

Kolejne spotkania odbędą się 31.01 w Trójmieście, 21.02 w Katowicach oraz 28.02 w Lublinie.

Źródło: MAKRO Cash & Carry Polska

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Bocuse d’Or Poland 2023 – zgłoszenia tylko do 31 maja!

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

Wielki Targ Wielkanocny w Fortecy Kręglickich

Pierwsza edycja Trophee Mille Polska 2023 za nami!

Wyjątkowa oferta Topseller zaprezentowana przez Transgourmet i Selgros na Kongresie Szefów Kuchni i Restauratorów 

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® powrót w wielkim stylu

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.