Aktualności

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

Bez wątpienia to było najciekawsze kulinarne wydarzenie tej jesieni. W dniach 7 i 8 listopada w ekskluzywnej Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich odbyły się dwie wyjątkowe kolacje z cyklu Grand Dinners.

Wydarzenie odniosło spektakularny sukces, czego dowodem jest uznanie i zadowolenie Gości, szczególnie tych najbardziej wymagających – miłośników haute cuisine. Przekraczając progi restauracji, nikt nie miał wątpliwości, że będą to niezapomniane chwile. Gwiazdami obu wieczorów byli dwaj znamienici francuscy szefowie kuchni, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tą okazję, by zaprezentować swoje popisowe dania. Kroku dorównywał im znakomity polski szef kuchni, gospodarz obu wieczorów.

Pierwszy z szefów Christophe Bacquié, to wielka postać francuskiej sceny kulinarnej, którego Christophe Bacquié Restaurant w Prowansji oznaczona jest 3 gwiazdkami Michelin i 5 czapkami Gault & Millau, drugi wśród 100 najlepszych szefów na świecie, Kawaler Orderu Legii Honorowej – najwyższego odznaczenia nadawanego przez państwo francuskie, posiadacz prestiżowego tytułu MOF (najlepszy profesjonalista w swojej dziedzinie we Francji). Podobnie jak Emmanuel Renaut, właściciel hotelu i wyróżnionej 3 gwiazdkami Michelin oraz 5 czapkami Gault&Millau restauracji Flocons de Sel we francuskich Alpach, czwarty wśród 100 najlepszych szefów kuchni na świecie. Wspaniałe trio zamknął Tomasz Łagowski, który od ponad dwóch lat z powodzeniem zarządza kuchnią w prestiżowej Restauracji Belvedere. Finalista Bocuse d’Or Poland 2015 i 2021 oraz zdobywca nagród Gault & Millau i 100 Best Restaurant oraz trener w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, kształcącej młodych adeptów sztuki kulinarnej.

To była prawdziwa uczta dla zmysłów. Kolacje otworzył tatar ze szkarłatnej krewetki z kawiorem Oscietra szefa Christophe’a Bacquié, który delikatnie musnął podniebienia Gości. Następnie na stole pojawiła się okrasa z gęsi z pikantną marchewką według pomysłu szefa Tomasza Łagowskiego. Ten polski, ale jakże trafiony listopadowy akcent był wspaniałym preludium do dalszej degustacji. Na pierwsze danie Emmanuel Renaut przygotował gnocchi z burakiem i pasternakiem oraz bulion warzywny z chrzanem, rozgrzewający i zaskakujący smakami, po którym mistrz Bacquié zaserwował kalafiora pieczonego z esencją homarową. To dobrze znane Polakom warzywo nabrało zupełnie innego znaczenia i wchodząc na wyższy poziom kulinarnej świadomości wywołało prawdziwy efekt WOW! Po nim przyszła kolej na drugie danie szefa Renaut i jego słynny biszkopt ze szczupaka w esencji z pieczonej cebuli, w którym eksplozja smaków zaskoczyła największych koneserów unikatowych połączeń. Z każdym kolejnym daniem apetyt Gości rósł i ku uciesze wszystkich był zaspokajany. Morszczuk z czarną truflą szefa Bacquié skradł niejedno serce a drobiowe salmi z białą truflą Emmanuela Renaut z pewnością zapadło głęboko w pamięci wszystkich degustujących. Ucztę zwieńczył tort szwarcwaldzki szefa Tomasza Łagowskiego, który w cudowny sposób zamknął słodką klamrą to wyjątkowe wydarzenie.

O tym jak niezwykły i niecodzienny jest projekt Grand Dinners świadczy wiele. Organizatorzy stawiają bowiem na wyjątkowość i nieprzeciętność w każdym calu. Dlatego jako pierwsi zaproponowali, zresztą już po raz drugi, unikatowy pairing koktajli na bazie perły polskich alkoholi – Belvedere Single Estate. Przewodnikiem po świecie autorskich koktajli, był Tomasz Źródłowski, ambasador Belvedere, którego alkoholowe kreacje w pięknym szkle wzbudzały gorące emocje. Były kolory, smaki i aromaty, które stanowiły nietuzinkowe dopełnienie wszystkich dań podczas obu kolacji. Wieczór poprowadził Karol Okrasa, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce, znany z ogromnej wiedzy i elokwencji nie tylko kulinarnej, który swoimi komentarzami zapewnił Gościom wysublimowaną rozrywkę.

O jedynym w swoim rodzaju i niepowtarzalnym klimacie tego wspaniałego wydarzenia przesądziło również miejsce – Restauracja Belvedere zlokalizowana w XIX – wiecznym budynku Nowej Oranżerii w samym sercu Łazienek Królewskich. Jesienny, złoty anturaż był wspaniałą zapowiedzią wewnętrznej przepięknej scenerii, która idealnie dopełniała całość. Światło, dźwięki fortepianu, naturalne motywy wokół i na stołach, wspaniali szefowie kuchni, bezprecedensowa haute cuisine i wyjątkowy pairing koktajli, to wszystko zagrało idealnie. A myśl przewodnia Przekraczamy bariery kulinarnej wyobraźni – intryguje i wzmaga apetyt na kolejne odsłony tego fantastycznego projektu.

Jesienna edycja Grand Dinners była ponownie wielkim kulinarnym świętem dla miłośników fine diningu i koneserów prawdziwie wysublimowanych smaków, dla których celebracja doznań jest niezwykle istotna. Organizatorzy już dziś zapowiadają kolejne kolacje w przyszłym roku z równie znakomitymi nazwiskami i gwiazdkami Michelin w tle.

Organizatorem Grand Dinners jest agencja SMARTEN Public Relations specjalizująca się w kreacji największych i najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce.

Partnerami wydarzenia byli: Moët Hennessy Polska, Restauracja Belvedere, Evian Water, Churchill1795.

www.onthetable.com.pl

Tekst: Smarten PR / Fot.: Michał Hawliczek

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

Bez wątpienia to było najciekawsze kulinarne wydarzenie tej jesieni. W dniach 7 i 8 listopada w ekskluzywnej Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich odbyły się dwie wyjątkowe kolacje z cyklu Grand Dinners.

Wydarzenie odniosło spektakularny sukces, czego dowodem jest uznanie i zadowolenie Gości, szczególnie tych najbardziej wymagających – miłośników haute cuisine. Przekraczając progi restauracji, nikt nie miał wątpliwości, że będą to niezapomniane chwile. Gwiazdami obu wieczorów byli dwaj znamienici francuscy szefowie kuchni, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tą okazję, by zaprezentować swoje popisowe dania. Kroku dorównywał im znakomity polski szef kuchni, gospodarz obu wieczorów.

Pierwszy z szefów Christophe Bacquié, to wielka postać francuskiej sceny kulinarnej, którego Christophe Bacquié Restaurant w Prowansji oznaczona jest 3 gwiazdkami Michelin i 5 czapkami Gault & Millau, drugi wśród 100 najlepszych szefów na świecie, Kawaler Orderu Legii Honorowej – najwyższego odznaczenia nadawanego przez państwo francuskie, posiadacz prestiżowego tytułu MOF (najlepszy profesjonalista w swojej dziedzinie we Francji). Podobnie jak Emmanuel Renaut, właściciel hotelu i wyróżnionej 3 gwiazdkami Michelin oraz 5 czapkami Gault&Millau restauracji Flocons de Sel we francuskich Alpach, czwarty wśród 100 najlepszych szefów kuchni na świecie. Wspaniałe trio zamknął Tomasz Łagowski, który od ponad dwóch lat z powodzeniem zarządza kuchnią w prestiżowej Restauracji Belvedere. Finalista Bocuse d’Or Poland 2015 i 2021 oraz zdobywca nagród Gault & Millau i 100 Best Restaurant oraz trener w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, kształcącej młodych adeptów sztuki kulinarnej.

To była prawdziwa uczta dla zmysłów. Kolacje otworzył tatar ze szkarłatnej krewetki z kawiorem Oscietra szefa Christophe’a Bacquié, który delikatnie musnął podniebienia Gości. Następnie na stole pojawiła się okrasa z gęsi z pikantną marchewką według pomysłu szefa Tomasza Łagowskiego. Ten polski, ale jakże trafiony listopadowy akcent był wspaniałym preludium do dalszej degustacji. Na pierwsze danie Emmanuel Renaut przygotował gnocchi z burakiem i pasternakiem oraz bulion warzywny z chrzanem, rozgrzewający i zaskakujący smakami, po którym mistrz Bacquié zaserwował kalafiora pieczonego z esencją homarową. To dobrze znane Polakom warzywo nabrało zupełnie innego znaczenia i wchodząc na wyższy poziom kulinarnej świadomości wywołało prawdziwy efekt WOW! Po nim przyszła kolej na drugie danie szefa Renaut i jego słynny biszkopt ze szczupaka w esencji z pieczonej cebuli, w którym eksplozja smaków zaskoczyła największych koneserów unikatowych połączeń. Z każdym kolejnym daniem apetyt Gości rósł i ku uciesze wszystkich był zaspokajany. Morszczuk z czarną truflą szefa Bacquié skradł niejedno serce a drobiowe salmi z białą truflą Emmanuela Renaut z pewnością zapadło głęboko w pamięci wszystkich degustujących. Ucztę zwieńczył tort szwarcwaldzki szefa Tomasza Łagowskiego, który w cudowny sposób zamknął słodką klamrą to wyjątkowe wydarzenie.

O tym jak niezwykły i niecodzienny jest projekt Grand Dinners świadczy wiele. Organizatorzy stawiają bowiem na wyjątkowość i nieprzeciętność w każdym calu. Dlatego jako pierwsi zaproponowali, zresztą już po raz drugi, unikatowy pairing koktajli na bazie perły polskich alkoholi – Belvedere Single Estate. Przewodnikiem po świecie autorskich koktajli, był Tomasz Źródłowski, ambasador Belvedere, którego alkoholowe kreacje w pięknym szkle wzbudzały gorące emocje. Były kolory, smaki i aromaty, które stanowiły nietuzinkowe dopełnienie wszystkich dań podczas obu kolacji. Wieczór poprowadził Karol Okrasa, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce, znany z ogromnej wiedzy i elokwencji nie tylko kulinarnej, który swoimi komentarzami zapewnił Gościom wysublimowaną rozrywkę.

O jedynym w swoim rodzaju i niepowtarzalnym klimacie tego wspaniałego wydarzenia przesądziło również miejsce – Restauracja Belvedere zlokalizowana w XIX – wiecznym budynku Nowej Oranżerii w samym sercu Łazienek Królewskich. Jesienny, złoty anturaż był wspaniałą zapowiedzią wewnętrznej przepięknej scenerii, która idealnie dopełniała całość. Światło, dźwięki fortepianu, naturalne motywy wokół i na stołach, wspaniali szefowie kuchni, bezprecedensowa haute cuisine i wyjątkowy pairing koktajli, to wszystko zagrało idealnie. A myśl przewodnia Przekraczamy bariery kulinarnej wyobraźni – intryguje i wzmaga apetyt na kolejne odsłony tego fantastycznego projektu.

Jesienna edycja Grand Dinners była ponownie wielkim kulinarnym świętem dla miłośników fine diningu i koneserów prawdziwie wysublimowanych smaków, dla których celebracja doznań jest niezwykle istotna. Organizatorzy już dziś zapowiadają kolejne kolacje w przyszłym roku z równie znakomitymi nazwiskami i gwiazdkami Michelin w tle.

Organizatorem Grand Dinners jest agencja SMARTEN Public Relations specjalizująca się w kreacji największych i najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce.

Partnerami wydarzenia byli: Moët Hennessy Polska, Restauracja Belvedere, Evian Water, Churchill1795.

www.onthetable.com.pl

Tekst: Smarten PR / Fot.: Michał Hawliczek

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Kolacja charytatywna “Kucharze pomagają Ani”

Burger King otwiera pierwszą bezmięsną restaurację

Druga edycja Grand Dinners już w listopadzie!

5R dla gastronomii, czyli rozwiń swój biznes na Targach EuroGastro

Zmiany w restauracjach: Łatwiejsza praca z iVario

Kongres Szefów Kuchni 2021