Aktualności

Znamy zwycięzców XII Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

Znamy zwycięzców XII Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

Zwycięzcy XII Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W dniu 6 października 2023 r. w Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu odbył się finał XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 8 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konik,  Jacka Schliske, Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Pana Mirosława Reszczyka, skarbnika Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Rafał Krzysztyniak. Gościem Honorowym był Sekretarz Stanu Rafał Romanowski Minister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych – Pana Jacka Schliske oraz Rafała Krzysztyniaka.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce – Nagroda w kwocie 3200,00 zł

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku – Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką opiekuna Anny Korzeń – „Polędwica sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym.

II miejsce Nagroda w kwocie 2600,00 zł

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Dominik Diug pod opieką Elżbiety Kurowskiej – Polskie „Surf and turf”

III miejsce Nagroda w kwocie 2200,00 zł

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku –Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką opiekuna Anny Korzeń – „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

Wyróżnienia otrzymali w kwocie 1000,00 zł

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach – Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej – Bartyzel – „Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińskim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu.

Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska pod opieką opiekuna Magdaleny Paczkowskiej – „Podwędzane piersi z kaczki na puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni otulone sosem śliwkowo-piernikowym.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej – „ Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi”.

Upominek w kwocie 250,00 zł na osobę

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna– „Pierś z kaczki z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasoli, pyrczokiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.

Źródło: mat. pras.

Znamy zwycięzców XII Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

Znamy zwycięzców XII Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

Zwycięzcy XII Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W dniu 6 października 2023 r. w Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu odbył się finał XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 8 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konik,  Jacka Schliske, Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Pana Mirosława Reszczyka, skarbnika Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Rafał Krzysztyniak. Gościem Honorowym był Sekretarz Stanu Rafał Romanowski Minister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych – Pana Jacka Schliske oraz Rafała Krzysztyniaka.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce – Nagroda w kwocie 3200,00 zł

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku – Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką opiekuna Anny Korzeń – „Polędwica sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym.

II miejsce Nagroda w kwocie 2600,00 zł

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Dominik Diug pod opieką Elżbiety Kurowskiej – Polskie „Surf and turf”

III miejsce Nagroda w kwocie 2200,00 zł

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku –Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką opiekuna Anny Korzeń – „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

Wyróżnienia otrzymali w kwocie 1000,00 zł

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach – Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej – Bartyzel – „Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińskim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu.

Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska pod opieką opiekuna Magdaleny Paczkowskiej – „Podwędzane piersi z kaczki na puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni otulone sosem śliwkowo-piernikowym.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej – „ Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi”.

Upominek w kwocie 250,00 zł na osobę

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna– „Pierś z kaczki z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasoli, pyrczokiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.

Źródło: mat. pras.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Restauratorzy wesprą dzieci z Polski i Ukrainy – teraz każdy może pomóc razem z nimi!

Concordia Taste wśród najlepszych restauracji w Europie

Koniec wieńczy dzieło. POLAGRA jako platforma branży spożywczej i gastronomii

Sery i Wino w Hotelu Skipper

Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych po raz pierwszy

GASTROTARGI SMAKKi zamieszają w branży HoReCa