Aktualności

W Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

W Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych. Zwycięzcami konkursu kulinarno-edukacyjnego zostali uczniowie ZSPS w Kielcach Adam Łodej i Iwo Nowacki. W mistrzostwach wystartowało sześć szkół z całej Polski. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydent Miasta Kielce.

Do rywalizacji stanęło sześć drużyn, a ich zadaniem było przygotowanie dania bazującego na łososiu Supreme Mowi. Ocenione zostało prawidłowe oczyszczenie ryby z łusek oraz ości, a także jej przyrządzenie i dobranie dodatków. Na przygotowanie popisowego dania przyszli kucharze mieli dwie godziny. 

Rolę przewodniczącego jury będzie pełnił mistrz kulinarny Kurt Scheller, a przy jego boku zasiedli znakomici szefowie kuchni Adam Chrząstowski, Teo Vafidis, Mirosław Ciołak, Patryk Kotarba, Paweł Kałuski i Tomasz Czarnecki oraz Prorektor Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej w Kielcach Dr. Adrian Lipa i właścicielka firmy Zychowicz Pani Henryka Zychowicz.

W Mistrzostwach brały udział drużyny z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Ekonomicznych w Żywcu, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, Zespołu Szkół numer 7 w Tychach oraz Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

Zwycięska drużyna – Adam Łodej i Iwo Nowacki – wykonała mozaikę z łososia otoczoną w pistacjach, do tego zapiekankę z ziemniaka, majonez z pietruszki i kopru, żel z pomarańczy oraz dziki brokuł gotowany w alkoholu z trawą cytrynową. Wszystko to uzupełniał sos chrzanowy. Uczniów przygotował do ww. Konkursu Pan Andrzej Gad.

Drugie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół numer 7 w Tychach, a trzecie uczniowie z Zespołu Szkół Gaspodarczych w Rzeszowie. Wyróżnienie trafiło do drużyny z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. Wszystkim uczestnikom i ich opiekunom serdecznie gratulujemy.

Źródło: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach / Fot.: Urząd Miasta Kielce

W Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

W Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych. Zwycięzcami konkursu kulinarno-edukacyjnego zostali uczniowie ZSPS w Kielcach Adam Łodej i Iwo Nowacki. W mistrzostwach wystartowało sześć szkół z całej Polski. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydent Miasta Kielce.

Do rywalizacji stanęło sześć drużyn, a ich zadaniem było przygotowanie dania bazującego na łososiu Supreme Mowi. Ocenione zostało prawidłowe oczyszczenie ryby z łusek oraz ości, a także jej przyrządzenie i dobranie dodatków. Na przygotowanie popisowego dania przyszli kucharze mieli dwie godziny. 

Rolę przewodniczącego jury będzie pełnił mistrz kulinarny Kurt Scheller, a przy jego boku zasiedli znakomici szefowie kuchni Adam Chrząstowski, Teo Vafidis, Mirosław Ciołak, Patryk Kotarba, Paweł Kałuski i Tomasz Czarnecki oraz Prorektor Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej w Kielcach Dr. Adrian Lipa i właścicielka firmy Zychowicz Pani Henryka Zychowicz.

W Mistrzostwach brały udział drużyny z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Ekonomicznych w Żywcu, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, Zespołu Szkół numer 7 w Tychach oraz Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

Zwycięska drużyna – Adam Łodej i Iwo Nowacki – wykonała mozaikę z łososia otoczoną w pistacjach, do tego zapiekankę z ziemniaka, majonez z pietruszki i kopru, żel z pomarańczy oraz dziki brokuł gotowany w alkoholu z trawą cytrynową. Wszystko to uzupełniał sos chrzanowy. Uczniów przygotował do ww. Konkursu Pan Andrzej Gad.

Drugie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół numer 7 w Tychach, a trzecie uczniowie z Zespołu Szkół Gaspodarczych w Rzeszowie. Wyróżnienie trafiło do drużyny z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. Wszystkim uczestnikom i ich opiekunom serdecznie gratulujemy.

Źródło: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach / Fot.: Urząd Miasta Kielce

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Empiryczny przewodnik po restauracjach. Konferencja Made For Restaurant edycja “Experience & Design” za nami!

Bocuse d’Or Poland 2023 – ruszyły zgłoszenia!

Start programu Talents United By Transgourmet – znamy polskiego uczestnika pierwszej edycji wydarzenia!

Otwarcie nowego Wine Garden w Ilonn Hotel!

W jaki sposób aplikacje mobilne mogą wspierać Twój biznes gastronomiczny? Pobierz bezpłatny e-book

SMAKKi GASTROTARGI jak dwugwiazdkowa restauracja