Aktualności

W Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbyła się pierwsza edycja szkolenia sędziowskiego

W Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbyła się pierwsza edycja szkolenia sędziowskiego

Instytut Kulinarny Transgourmet przeprowadził pierwsze szkolenie poświęcone sędziowaniu podczas konkursów kulinarnych. W wydarzeniu, które odbyło się w dniach 21-22 sierpnia, wzięło udział 8 profesjonalistów z całej Polski. Celem warsztatów jest podniesienie kwalifikacji osób związanych z branżą HoReCa oraz ujednolicenie systemu oceny dań przygotowywanych podczas konkursów kulinarnych.

Szkolenie sędziowskie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet zostało przeprowadzone przez wykwalifikowanych sędziów oraz zawodników: Marcina Gruszkę (Hot Kitchen & Culinary Art Regional Judge B), Michała Świerada (Pastry Arts Competition Seminary) oraz Bartosza Petera (Poland National Culinary Team Captain). Podczas pierwszego dnia uczestnicy mieli okazję zapoznać się z pełnym zakresem oceny dla poszczególnych rodzajów konkursów zgodnie z międzynarodowymi standardami WORLDCHEFS®. Zdobyta wiedza została sprawdzona podczas testu, w trakcie którego zadaniem Szefów Kuchni było znalezienie błędów na przygotowanych stanowiskach konkursowych oraz ocena jednego z zadań konkursowych.

Drugiego dnia szkolenia odbyły się z kolei praktyczne warsztaty polegające na przygotowaniu i wspólnym wykonaniu 3-daniowego menu konkursowego w kategorii „Hot Kitchen”. Po zakończeniu zadania kursanci wzięli udział w dyskusji na temat kompozycji i zastosowanych technik kulinarnych.

– Kursy i warsztaty kulinarne nie są w Polsce rzadkością, ale w branży gastronomicznej zdecydowanie brakowało inicjatywy, która pokazywałaby, jak profesjonalnie, uczciwie i rzetelnie oceniać dania konkursowe. Aby rywalizacja między kucharzami miała sens, jurorzy muszą kierować się ujednoliconymi zasadami i brać pod uwagę określone czynniki. Wierzę, że szkolenie dla przyszłych sędziów w konkursach kulinarnych to nie tylko szansa na zdobycie nowych kompetencji dla profesjonalnych kucharzy, lecz także duży krok na drodze do podnoszenia standardów branży gastronomicznej – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

W pierwszej edycji szkolenia wzięło udział 8 profesjonalistów z całej Polski:

  • Martin Gimenez Castro –  Tuna, Ceviche Bar
  • Marcin Soból – EURO-TOQUES POLSKA
  • Marek Rybacki – Szef Kuchni, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2012
  • Mariusz Zając – EURO-TOQUES POLSKA
  • Radosław Kłapacz – Chef Service – usługi gastronomiczno-szkoleniowe, EURO-TOQUES POLSKA
  • Marek Namysłowski – Klinika Uzdrowiskowa “Pod Tężniami”, EURO-TOQUES POLSKA
  • Krzysztof Klimaszewski – Brasserie Selgros-Piaseczno
  • Tomasz Ziółkowski – Silver Catering Łódź

Informacje o kolejnych edycjach szkolenia sędziowskiego będą dostępne na stronach i social mediach Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Kurs jest przeznaczony dla profesjonalnych Szefów Kuchni, którzy chcą poznać szczegółowe zasady oceny dań podczas konkursów kulinarnych.

Źródło: Selgros Cash & Carry

W Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbyła się pierwsza edycja szkolenia sędziowskiego

W Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbyła się pierwsza edycja szkolenia sędziowskiego

Instytut Kulinarny Transgourmet przeprowadził pierwsze szkolenie poświęcone sędziowaniu podczas konkursów kulinarnych. W wydarzeniu, które odbyło się w dniach 21-22 sierpnia, wzięło udział 8 profesjonalistów z całej Polski. Celem warsztatów jest podniesienie kwalifikacji osób związanych z branżą HoReCa oraz ujednolicenie systemu oceny dań przygotowywanych podczas konkursów kulinarnych.

Szkolenie sędziowskie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet zostało przeprowadzone przez wykwalifikowanych sędziów oraz zawodników: Marcina Gruszkę (Hot Kitchen & Culinary Art Regional Judge B), Michała Świerada (Pastry Arts Competition Seminary) oraz Bartosza Petera (Poland National Culinary Team Captain). Podczas pierwszego dnia uczestnicy mieli okazję zapoznać się z pełnym zakresem oceny dla poszczególnych rodzajów konkursów zgodnie z międzynarodowymi standardami WORLDCHEFS®. Zdobyta wiedza została sprawdzona podczas testu, w trakcie którego zadaniem Szefów Kuchni było znalezienie błędów na przygotowanych stanowiskach konkursowych oraz ocena jednego z zadań konkursowych.

Drugiego dnia szkolenia odbyły się z kolei praktyczne warsztaty polegające na przygotowaniu i wspólnym wykonaniu 3-daniowego menu konkursowego w kategorii „Hot Kitchen”. Po zakończeniu zadania kursanci wzięli udział w dyskusji na temat kompozycji i zastosowanych technik kulinarnych.

– Kursy i warsztaty kulinarne nie są w Polsce rzadkością, ale w branży gastronomicznej zdecydowanie brakowało inicjatywy, która pokazywałaby, jak profesjonalnie, uczciwie i rzetelnie oceniać dania konkursowe. Aby rywalizacja między kucharzami miała sens, jurorzy muszą kierować się ujednoliconymi zasadami i brać pod uwagę określone czynniki. Wierzę, że szkolenie dla przyszłych sędziów w konkursach kulinarnych to nie tylko szansa na zdobycie nowych kompetencji dla profesjonalnych kucharzy, lecz także duży krok na drodze do podnoszenia standardów branży gastronomicznej – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

W pierwszej edycji szkolenia wzięło udział 8 profesjonalistów z całej Polski:

  • Martin Gimenez Castro –  Tuna, Ceviche Bar
  • Marcin Soból – EURO-TOQUES POLSKA
  • Marek Rybacki – Szef Kuchni, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2012
  • Mariusz Zając – EURO-TOQUES POLSKA
  • Radosław Kłapacz – Chef Service – usługi gastronomiczno-szkoleniowe, EURO-TOQUES POLSKA
  • Marek Namysłowski – Klinika Uzdrowiskowa “Pod Tężniami”, EURO-TOQUES POLSKA
  • Krzysztof Klimaszewski – Brasserie Selgros-Piaseczno
  • Tomasz Ziółkowski – Silver Catering Łódź

Informacje o kolejnych edycjach szkolenia sędziowskiego będą dostępne na stronach i social mediach Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Kurs jest przeznaczony dla profesjonalnych Szefów Kuchni, którzy chcą poznać szczegółowe zasady oceny dań podczas konkursów kulinarnych.

Źródło: Selgros Cash & Carry

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Czyny znaczą więcej niż słowa! Transgourmet i Selgros stawiają na zrównoważony rozwój

Poradnik foodowych sesji zdjęciowych i nagrań na 2024 rok

Konkurs Bocuse d’Or. Team Poland w drodze do Trondheim

Najlepsza Restauracja 2024. O tytuł walczy blisko 600 lokali

Kulinarna przygoda, która rozgrzeje! Restauracja Nova Wola zaprezentowała jesienne nowości

KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa już za miesiąc!