Instytut Kulinarny Transgourmet przeprowadził pierwsze szkolenie poświęcone sędziowaniu podczas konkursów kulinarnych. W wydarzeniu, które odbyło się w dniach 21-22 sierpnia, wzięło udział 8 profesjonalistów z całej Polski. Celem warsztatów jest podniesienie kwalifikacji osób związanych z branżą HoReCa oraz ujednolicenie systemu oceny dań przygotowywanych podczas konkursów kulinarnych.
Szkolenie sędziowskie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet zostało przeprowadzone przez wykwalifikowanych sędziów oraz zawodników: Marcina Gruszkę (Hot Kitchen & Culinary Art Regional Judge B), Michała Świerada (Pastry Arts Competition Seminary) oraz Bartosza Petera (Poland National Culinary Team Captain). Podczas pierwszego dnia uczestnicy mieli okazję zapoznać się z pełnym zakresem oceny dla poszczególnych rodzajów konkursów zgodnie z międzynarodowymi standardami WORLDCHEFS®. Zdobyta wiedza została sprawdzona podczas testu, w trakcie którego zadaniem Szefów Kuchni było znalezienie błędów na przygotowanych stanowiskach konkursowych oraz ocena jednego z zadań konkursowych.
Drugiego dnia szkolenia odbyły się z kolei praktyczne warsztaty polegające na przygotowaniu i wspólnym wykonaniu 3-daniowego menu konkursowego w kategorii „Hot Kitchen”. Po zakończeniu zadania kursanci wzięli udział w dyskusji na temat kompozycji i zastosowanych technik kulinarnych.
– Kursy i warsztaty kulinarne nie są w Polsce rzadkością, ale w branży gastronomicznej zdecydowanie brakowało inicjatywy, która pokazywałaby, jak profesjonalnie, uczciwie i rzetelnie oceniać dania konkursowe. Aby rywalizacja między kucharzami miała sens, jurorzy muszą kierować się ujednoliconymi zasadami i brać pod uwagę określone czynniki. Wierzę, że szkolenie dla przyszłych sędziów w konkursach kulinarnych to nie tylko szansa na zdobycie nowych kompetencji dla profesjonalnych kucharzy, lecz także duży krok na drodze do podnoszenia standardów branży gastronomicznej – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
W pierwszej edycji szkolenia wzięło udział 8 profesjonalistów z całej Polski:
- Martin Gimenez Castro – Tuna, Ceviche Bar
- Marcin Soból – EURO-TOQUES POLSKA
- Marek Rybacki – Szef Kuchni, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2012
- Mariusz Zając – EURO-TOQUES POLSKA
- Radosław Kłapacz – Chef Service – usługi gastronomiczno-szkoleniowe, EURO-TOQUES POLSKA
- Marek Namysłowski – Klinika Uzdrowiskowa “Pod Tężniami”, EURO-TOQUES POLSKA
- Krzysztof Klimaszewski – Brasserie Selgros-Piaseczno
- Tomasz Ziółkowski – Silver Catering Łódź
Informacje o kolejnych edycjach szkolenia sędziowskiego będą dostępne na stronach i social mediach Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Kurs jest przeznaczony dla profesjonalnych Szefów Kuchni, którzy chcą poznać szczegółowe zasady oceny dań podczas konkursów kulinarnych.
Źródło: Selgros Cash & Carry