...

Aktualności

Trwają ostatnie przygotowania do konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Trwają ostatnie przygotowania do konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Już 14 lipca Instytut Kulinarny Transgourmet po raz kolejny zamieni się w arenę zmagań profesjonalnych kucharzy. Tego dnia odbędzie się finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni”. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną, i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony towarowe Selgros. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

Za nami pierwszy etap!

Zadaniem eliminacyjnym było opracowanie autorskich receptur na danie główne oraz amuse bouche. Obowiązkowym składnikiem dania głównego eliminacji i finału są kurczak tusza bez podrobów i wątróbka z kurczaka, oba marki Mięsne Specjały. Amuse bouche musi być przygotowany zgodnie z filozofią zero waste, a więc z resztek pozostałych z dania głównego.

Spośród zgłoszeń Kapituła Konkursu wybrała 6 najlepszych duetów, które staną do walki o przepustkę do finału Kulinarnego Pucharu Polski. 14 lipca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wystąpią Szefowie Kuchni reprezentujący restauracje z całej Polski:

  • Krzysztof Klimczak i Adam Chajczyk – Good Food /  Poznań
  • Tomasz Wolski i Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia / Gołkowice Dolne
  • Mateusz Furczoń i Michał Adamczyk –  Restauracja Góralska Tradycja / Zakopane
  • Dawid Stąpór i Jacek Marzec – Restauracja Żółty Słoń / Kielce
  • Łukasz Wojtas i Mateusz Kowalkowski – Restauracja Pałac Warlity / Olsztynek
  • Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk – Radisson Blu Hotel / Sopot

Mięsne Specjały na celowniku!

W finale każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 8 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dwa dodatkowe (warzywo i przyprawa) w formie „black box”, które zostaną ogłoszone tuż przed finałem. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną i nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony na zakupy w Selgros o wartości 1000 zł.

Tematem przewodnim konkursu są Mięsne Specjały, będące wyróżniającym się asortymentem oferowanym klientom wyłącznie w Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na każdym etapie. Mięsne Specjały w Transgourmet i na półkach Selgros są dostępne w dużych opakowaniach gastronomicznych.

Silne partnerstwo

Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” to efekt ścisłej współpracy Transgourmet i Selgros oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja wydarzenia to jeden ze strategicznych elementów partnerstwa, którego głównymi celami są wspieranie rozwoju branży gastronomicznej w Polsce, podnoszenie świadomości kulinarnej oraz kształtowanie dobrych wzorców wśród zawodowych kucharzy.

Zapraszamy do śledzenia relacji live z konkursu, w piątek 14 lipca, na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebook’u, Instagramie i Youtube.

Źródło: Selgros

Trwają ostatnie przygotowania do konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Trwają ostatnie przygotowania do konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Już 14 lipca Instytut Kulinarny Transgourmet po raz kolejny zamieni się w arenę zmagań profesjonalnych kucharzy. Tego dnia odbędzie się finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni”. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną, i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony towarowe Selgros. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

Za nami pierwszy etap!

Zadaniem eliminacyjnym było opracowanie autorskich receptur na danie główne oraz amuse bouche. Obowiązkowym składnikiem dania głównego eliminacji i finału są kurczak tusza bez podrobów i wątróbka z kurczaka, oba marki Mięsne Specjały. Amuse bouche musi być przygotowany zgodnie z filozofią zero waste, a więc z resztek pozostałych z dania głównego.

Spośród zgłoszeń Kapituła Konkursu wybrała 6 najlepszych duetów, które staną do walki o przepustkę do finału Kulinarnego Pucharu Polski. 14 lipca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wystąpią Szefowie Kuchni reprezentujący restauracje z całej Polski:

  • Krzysztof Klimczak i Adam Chajczyk – Good Food /  Poznań
  • Tomasz Wolski i Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia / Gołkowice Dolne
  • Mateusz Furczoń i Michał Adamczyk –  Restauracja Góralska Tradycja / Zakopane
  • Dawid Stąpór i Jacek Marzec – Restauracja Żółty Słoń / Kielce
  • Łukasz Wojtas i Mateusz Kowalkowski – Restauracja Pałac Warlity / Olsztynek
  • Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk – Radisson Blu Hotel / Sopot

Mięsne Specjały na celowniku!

W finale każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 8 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dwa dodatkowe (warzywo i przyprawa) w formie „black box”, które zostaną ogłoszone tuż przed finałem. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną i nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony na zakupy w Selgros o wartości 1000 zł.

Tematem przewodnim konkursu są Mięsne Specjały, będące wyróżniającym się asortymentem oferowanym klientom wyłącznie w Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na każdym etapie. Mięsne Specjały w Transgourmet i na półkach Selgros są dostępne w dużych opakowaniach gastronomicznych.

Silne partnerstwo

Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” to efekt ścisłej współpracy Transgourmet i Selgros oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja wydarzenia to jeden ze strategicznych elementów partnerstwa, którego głównymi celami są wspieranie rozwoju branży gastronomicznej w Polsce, podnoszenie świadomości kulinarnej oraz kształtowanie dobrych wzorców wśród zawodowych kucharzy.

Zapraszamy do śledzenia relacji live z konkursu, w piątek 14 lipca, na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebook’u, Instagramie i Youtube.

Źródło: Selgros

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Chefs Academy – warsztaty redakcji Restaurant Management na Targach POLAGRA 2021

Kolacja charytatywna “Kucharze pomagają Ani”

Marka METRO Professional – w stronę rosnących oczekiwań klientów

Kulinarny Ogień – gotowanie dla Fundacji Kobieca Przystań

Kulinarny Puchar Polski 2022. Ostatni taniec zwycięskiego duetu

Jury 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.