...

Aktualności

Trwają ostatnie przygotowania do konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Trwają ostatnie przygotowania do konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Już 14 lipca Instytut Kulinarny Transgourmet po raz kolejny zamieni się w arenę zmagań profesjonalnych kucharzy. Tego dnia odbędzie się finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni”. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną, i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony towarowe Selgros. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

Za nami pierwszy etap!

Zadaniem eliminacyjnym było opracowanie autorskich receptur na danie główne oraz amuse bouche. Obowiązkowym składnikiem dania głównego eliminacji i finału są kurczak tusza bez podrobów i wątróbka z kurczaka, oba marki Mięsne Specjały. Amuse bouche musi być przygotowany zgodnie z filozofią zero waste, a więc z resztek pozostałych z dania głównego.

Spośród zgłoszeń Kapituła Konkursu wybrała 6 najlepszych duetów, które staną do walki o przepustkę do finału Kulinarnego Pucharu Polski. 14 lipca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wystąpią Szefowie Kuchni reprezentujący restauracje z całej Polski:

  • Krzysztof Klimczak i Adam Chajczyk – Good Food /  Poznań
  • Tomasz Wolski i Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia / Gołkowice Dolne
  • Mateusz Furczoń i Michał Adamczyk –  Restauracja Góralska Tradycja / Zakopane
  • Dawid Stąpór i Jacek Marzec – Restauracja Żółty Słoń / Kielce
  • Łukasz Wojtas i Mateusz Kowalkowski – Restauracja Pałac Warlity / Olsztynek
  • Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk – Radisson Blu Hotel / Sopot

Mięsne Specjały na celowniku!

W finale każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 8 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dwa dodatkowe (warzywo i przyprawa) w formie „black box”, które zostaną ogłoszone tuż przed finałem. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną i nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony na zakupy w Selgros o wartości 1000 zł.

Tematem przewodnim konkursu są Mięsne Specjały, będące wyróżniającym się asortymentem oferowanym klientom wyłącznie w Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na każdym etapie. Mięsne Specjały w Transgourmet i na półkach Selgros są dostępne w dużych opakowaniach gastronomicznych.

Silne partnerstwo

Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” to efekt ścisłej współpracy Transgourmet i Selgros oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja wydarzenia to jeden ze strategicznych elementów partnerstwa, którego głównymi celami są wspieranie rozwoju branży gastronomicznej w Polsce, podnoszenie świadomości kulinarnej oraz kształtowanie dobrych wzorców wśród zawodowych kucharzy.

Zapraszamy do śledzenia relacji live z konkursu, w piątek 14 lipca, na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebook’u, Instagramie i Youtube.

Źródło: Selgros

Trwają ostatnie przygotowania do konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Trwają ostatnie przygotowania do konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Już 14 lipca Instytut Kulinarny Transgourmet po raz kolejny zamieni się w arenę zmagań profesjonalnych kucharzy. Tego dnia odbędzie się finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni”. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną, i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony towarowe Selgros. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

Za nami pierwszy etap!

Zadaniem eliminacyjnym było opracowanie autorskich receptur na danie główne oraz amuse bouche. Obowiązkowym składnikiem dania głównego eliminacji i finału są kurczak tusza bez podrobów i wątróbka z kurczaka, oba marki Mięsne Specjały. Amuse bouche musi być przygotowany zgodnie z filozofią zero waste, a więc z resztek pozostałych z dania głównego.

Spośród zgłoszeń Kapituła Konkursu wybrała 6 najlepszych duetów, które staną do walki o przepustkę do finału Kulinarnego Pucharu Polski. 14 lipca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wystąpią Szefowie Kuchni reprezentujący restauracje z całej Polski:

  • Krzysztof Klimczak i Adam Chajczyk – Good Food /  Poznań
  • Tomasz Wolski i Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia / Gołkowice Dolne
  • Mateusz Furczoń i Michał Adamczyk –  Restauracja Góralska Tradycja / Zakopane
  • Dawid Stąpór i Jacek Marzec – Restauracja Żółty Słoń / Kielce
  • Łukasz Wojtas i Mateusz Kowalkowski – Restauracja Pałac Warlity / Olsztynek
  • Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk – Radisson Blu Hotel / Sopot

Mięsne Specjały na celowniku!

W finale każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 8 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dwa dodatkowe (warzywo i przyprawa) w formie „black box”, które zostaną ogłoszone tuż przed finałem. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną i nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski 2023 oraz bony na zakupy w Selgros o wartości 1000 zł.

Tematem przewodnim konkursu są Mięsne Specjały, będące wyróżniającym się asortymentem oferowanym klientom wyłącznie w Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na każdym etapie. Mięsne Specjały w Transgourmet i na półkach Selgros są dostępne w dużych opakowaniach gastronomicznych.

Silne partnerstwo

Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” to efekt ścisłej współpracy Transgourmet i Selgros oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja wydarzenia to jeden ze strategicznych elementów partnerstwa, którego głównymi celami są wspieranie rozwoju branży gastronomicznej w Polsce, podnoszenie świadomości kulinarnej oraz kształtowanie dobrych wzorców wśród zawodowych kucharzy.

Zapraszamy do śledzenia relacji live z konkursu, w piątek 14 lipca, na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebook’u, Instagramie i Youtube.

Źródło: Selgros

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

365 dni w MAKRO Polska

Ecolab i Green Key wspierają hotele i restauracje w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju

Rafał Koziorzemski zwycięzcą międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet – Chefs en Or 2023!

ConnectedCooking od Rational: W ten sposób możesz w pełni wykorzystać potencjał swojej kuchni

Orson Hejnowicz w nowej roli szefa kuchni i dyrektora hotelu Grape

Za nami finał Konkursu Kulinarnego Transgourmet i Selgros dla Uczniów Szkół Gastronomicznych

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.