Konkurs organizowany jest przez Związek Polskie Mięso we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. Finałowe zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej odbyły się 27 marca br. w Instytucie Kulinarnego Transgourmet. W gronie jurorów zasiadali: Jarosław Walczyk (przewodniczący), Kurt Scheller, Teo Vafidis, Bartosz Góra i Magda Klejzerowicz reprezentująca Związek Polskie Mięso.
Oto najlepsi z najlepszych!
I miejsce
Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska
Przystawka: Tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym
Danie główne: Polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace
II miejsce
Julia Gilner i Natalia Kostka reprezentujące Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Przystawka: Tatar wołowy/ ciastko cebulowe/ majonez szczypiorkowy/ marynowane grzybki shimeji/ cebulka perłowa/ suszone żółtko
Danie główne: Schab z kością/ puree ziemniaczano- tymiankowe/ sos z zielonego pieprzu/ chips z marchewki i pietruszki/ piklowana rzodkiewka/ piana z mizerii
III miejsce
Julia Formejster i Artur Gleba z Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie
Przystawka: Tatar wołowy/ piklowana cebula/ żel z kiszonego ogórka/ piana chili/ wędzony majonez/ grzanka z chleba Vermont/ oliwa lubczykowa
Danie główne: Stek ze schabu złotnickiego/ veloute selerowe/ puree ziemniaczane z gorczycą/ piana z borowików/ demi glace/ karmelizowane warzywa/ oliwa ziołowa/ prażona gryka
Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w dwóch kategoriach:
– za “Najlepszą przekąskę z mięsa wołowego”, które zdobył Zespół Szkół nr 7 w Tychach
– za „Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego”, które trafiło do Zespół Szkół Gastronomicznych Poznańska
Wszystkim laureatom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych!
Źródło: mat. org.