...

Aktualności

Znamy laureatów 2. edycji konkursu KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego

Znamy laureatów 2. edycji konkursu KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego

Konkurs organizowany jest przez Związek Polskie Mięso we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. Finałowe zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej odbyły się 27 marca br. w Instytucie Kulinarnego Transgourmet. W gronie jurorów zasiadali: Jarosław Walczyk (przewodniczący), Kurt Scheller, Teo Vafidis, Bartosz Góra i Magda Klejzerowicz reprezentująca Związek Polskie Mięso.

Znamy laureatów 2. edycji konkursu KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego

Oto najlepsi z najlepszych!

I miejsce

Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska

Przystawka: Tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym

Danie główne: Polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace

II miejsce

Julia Gilner i Natalia Kostka reprezentujące Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Przystawka: Tatar wołowy/ ciastko cebulowe/ majonez szczypiorkowy/ marynowane grzybki shimeji/ cebulka perłowa/ suszone żółtko

Danie główne: Schab z kością/ puree ziemniaczano- tymiankowe/ sos z zielonego pieprzu/  chips z marchewki i pietruszki/ piklowana rzodkiewka/ piana z mizerii

III miejsce

Julia Formejster i Artur Gleba z Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie

Przystawka: Tatar wołowy/ piklowana cebula/ żel z kiszonego ogórka/ piana chili/ wędzony majonez/ grzanka z chleba Vermont/ oliwa lubczykowa

Danie główne: Stek ze schabu złotnickiego/ veloute selerowe/ puree ziemniaczane z gorczycą/ piana z borowików/ demi glace/ karmelizowane warzywa/ oliwa ziołowa/ prażona gryka

Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w dwóch kategoriach:

– za “Najlepszą przekąskę z mięsa wołowego”, które zdobył Zespół Szkół nr 7 w Tychach

– za „Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego”, które trafiło do Zespół Szkół Gastronomicznych Poznańska

Wszystkim laureatom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych!

Źródło: mat. org.

Znamy laureatów 2. edycji konkursu KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego

Znamy laureatów 2. edycji konkursu KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego

Konkurs organizowany jest przez Związek Polskie Mięso we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. Finałowe zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej odbyły się 27 marca br. w Instytucie Kulinarnego Transgourmet. W gronie jurorów zasiadali: Jarosław Walczyk (przewodniczący), Kurt Scheller, Teo Vafidis, Bartosz Góra i Magda Klejzerowicz reprezentująca Związek Polskie Mięso.

Znamy laureatów 2. edycji konkursu KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego

Oto najlepsi z najlepszych!

I miejsce

Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska

Przystawka: Tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym

Danie główne: Polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace

II miejsce

Julia Gilner i Natalia Kostka reprezentujące Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Przystawka: Tatar wołowy/ ciastko cebulowe/ majonez szczypiorkowy/ marynowane grzybki shimeji/ cebulka perłowa/ suszone żółtko

Danie główne: Schab z kością/ puree ziemniaczano- tymiankowe/ sos z zielonego pieprzu/  chips z marchewki i pietruszki/ piklowana rzodkiewka/ piana z mizerii

III miejsce

Julia Formejster i Artur Gleba z Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie

Przystawka: Tatar wołowy/ piklowana cebula/ żel z kiszonego ogórka/ piana chili/ wędzony majonez/ grzanka z chleba Vermont/ oliwa lubczykowa

Danie główne: Stek ze schabu złotnickiego/ veloute selerowe/ puree ziemniaczane z gorczycą/ piana z borowików/ demi glace/ karmelizowane warzywa/ oliwa ziołowa/ prażona gryka

Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w dwóch kategoriach:

– za “Najlepszą przekąskę z mięsa wołowego”, które zdobył Zespół Szkół nr 7 w Tychach

– za „Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego”, które trafiło do Zespół Szkół Gastronomicznych Poznańska

Wszystkim laureatom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych!

Źródło: mat. org.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Konferencja MADE FOR Restaurant – Responsibility już 28 marca!

SMAKKi GASTROTARGI jak dwugwiazdkowa restauracja

Tork wprowadza do sprzedaży maseczki na twarz

Profesjonalne piece Convotherm to wybór najlepszych kucharzy Polski

POLAGRA – podsumowanie edycji 2021

Nowy Szef Cukierni w Airport Hotel Okęcie

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.