...

Aktualności

Krakowska szkoła w finale Trophee Mille International 2024

Krakowska szkoła w finale Trophee Mille International 2024

Za nami 13 edycja finału konkursu dla szkół gastronomicznych Trophee Mille International, która odbyła się 25 marca 2024 roku w Reims we Francji. 

Konkurs Trophee Mille powstał w 2010 roku, a jego pomysłodawca postawił sobie prosty i jasny cel – zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy, doskonalenia umiejętności i zdobywania doświadczenia od najlepszych kucharzy i cukierników. Szef Philippe wyszedł z założenia, że inwestycja w młodego człowieka, motywacja i wskazywanie kierunku do rozwoju jest ważnym elementem w kształceniu przyszłych kucharzy i cukierników. A zetknięcie ich z wielkimi autorytetami świata gastronomii jest dla nich cenna nauką i niewątpliwym prestiżem, którego mogą dostąpić biorący udział w konkursie.

Do międzynarodowego finału 25 marca w Reims przystąpiło 9 zespołów z Francji, Japonii, Czech, Słowacji, Włoch, Niemiec, Austrii, Grecji oraz Polski. Nasz kraj reprezentowali Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba pod batutą nauczyciela szefa Łukasza Cichego z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którzy w listopadzie 2023 wygrali pierwszą edycję konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille Polska.

W finale zawodnicy mieli za zadanie przygotować w ciągu 3 godzin dwa dania, każde na czterech talerzach: pierwsze słone (zaprezentowane jury po 2 godzinach i 30 minutach) a drugie słodkie (wydane 30 minut po pierwszym daniu). Do wykonania obu dań trzeba było wykorzystać produkty z regionu Grand Est:
– pierś z kaczki i miód szafranowy do dania słonego
– 72% czekoladę oraz Ratafię Solera 90-16 do deseru

Polacy przygotowali pieczoną pierś z kaczki marynowaną w ziołach i miodzie szafranowym w akompaniamencie tartaletki pistacjowej z gruszką, mirabelką oraz galaretką z miodu szafranowego i cydru, confitowanym ziemniakiem w oleju ziołowym z palonym masłem oraz sosem z malin i śliwek suszonych na bazie demi glace. Deser był równie imponująco skomponowany z musu czekoladowego z Solera Ratafia, żelki malinowej oraz lodów mlecznych z liściem laurowym na crumble kakaowym.

W międzynarodowym jury zasiadali zacni szefowie kuchni jak: Robert Sowa, Anna Marvanova, Axell Bonnamy, Guillaume Erblang, Laurent Coulmy, Jean-Marie Gautier, Thanos Feskos, Jean Francois Girardin, Lucie Fontaine, Chikara Youshitomi, Antonio Lerro, Filip Ondrusek, Pascal Caffet, Paul Turco oraz Arnaud Lallement szef kuchni restauracji oznaczonej 3 gwiazdkami Michelin w roli Honorowego Przewodniczącego.

Bez wątpienia polska drużyna pokazała klasę, mimo stresu i emocji przygotowała wspaniałe dania, które zdobyły uznanie jurorów i publiczności.

 Jestem bardzo dumny z Wiktorii i Roberta, wykonali kawał dobrej roboty. Musieli pogodzić naukę i pracę z wieloma treningami, ale dali radę i nawet na chwilę nie było u nich momentu zwątpienia. Na miejscu były sytuacje stresujące, ale te kilka miesięcy przygotowań dały naszym zawodnikom dobrą podstawę i opanowanie wielu technik – powiedział Łukasz Cichy, szef kuchni restauracji Biała Róża, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Nasza reprezentacja nie zajęła miejsc medalowych. Zabrakło zaledwie kilka punków, aby nasi reprezentanci stanęli na podium, gdyż w ogólnej klasyfikacji zajęli 4 miejsce. To ogromny powód do dumy.  Był to ich pierwszy występ na międzynarodowej arenie, która jest niezwykle wymagająca, a zajęli tak wysoką pozycję. Owszem był stres, emocje, publiczność, kamera relacjonująca na żywo poczynania wszystkich zespołów oraz baczne oko jurorów technicznych i wymagające podniebienia najlepszych szefów kuchni, a to nie lada wyzwanie, szczególnie dla tak młodych ludzi, ale dali radę.

Trophee Mille Polska rośnie w siłę na arenie międzynarodowej. Możemy być dumni z tak ambitnej, młodej drużyny, która wyznacza już w krajowej gastronomii nowe standardy i stawia wysoko poprzeczkę dla innych szkół, przed kolejnym występem w krajowych eliminacjach i starcie w Reims 2025.

To wydarzenie z pewnością na długo zapadnie w pamięć naszym zawodnikom, którzy wynieśli z tego konkursu wiele doświadczeń, międzynarodowych kontaktów i poczuli prawdziwą żyłkę rywalizacji. Emocje, które towarzyszyły ich występowi były ogromne, ale okiełznali nerwy i w profesjonalny sposób zaprezentowali się naprawdę dobrze.

Tym razem wygrał zespół z Japonii. Na drugim miejscu znalazła się Francja, zaś ostatnie miejsce podium przypadło Grecji.

Oficjalni Partnerzy Trophee Mille Polska: Chefs Culinar, Sokołów, Churchill i ChemaN

Tekst: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Trophee Mille w Polsce
Fot.: Trophee Mille Polska

Krakowska szkoła w finale Trophee Mille International 2024

Krakowska szkoła w finale Trophee Mille International 2024

Za nami 13 edycja finału konkursu dla szkół gastronomicznych Trophee Mille International, która odbyła się 25 marca 2024 roku w Reims we Francji. 

Konkurs Trophee Mille powstał w 2010 roku, a jego pomysłodawca postawił sobie prosty i jasny cel – zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy, doskonalenia umiejętności i zdobywania doświadczenia od najlepszych kucharzy i cukierników. Szef Philippe wyszedł z założenia, że inwestycja w młodego człowieka, motywacja i wskazywanie kierunku do rozwoju jest ważnym elementem w kształceniu przyszłych kucharzy i cukierników. A zetknięcie ich z wielkimi autorytetami świata gastronomii jest dla nich cenna nauką i niewątpliwym prestiżem, którego mogą dostąpić biorący udział w konkursie.

Do międzynarodowego finału 25 marca w Reims przystąpiło 9 zespołów z Francji, Japonii, Czech, Słowacji, Włoch, Niemiec, Austrii, Grecji oraz Polski. Nasz kraj reprezentowali Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba pod batutą nauczyciela szefa Łukasza Cichego z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którzy w listopadzie 2023 wygrali pierwszą edycję konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille Polska.

W finale zawodnicy mieli za zadanie przygotować w ciągu 3 godzin dwa dania, każde na czterech talerzach: pierwsze słone (zaprezentowane jury po 2 godzinach i 30 minutach) a drugie słodkie (wydane 30 minut po pierwszym daniu). Do wykonania obu dań trzeba było wykorzystać produkty z regionu Grand Est:
– pierś z kaczki i miód szafranowy do dania słonego
– 72% czekoladę oraz Ratafię Solera 90-16 do deseru

Polacy przygotowali pieczoną pierś z kaczki marynowaną w ziołach i miodzie szafranowym w akompaniamencie tartaletki pistacjowej z gruszką, mirabelką oraz galaretką z miodu szafranowego i cydru, confitowanym ziemniakiem w oleju ziołowym z palonym masłem oraz sosem z malin i śliwek suszonych na bazie demi glace. Deser był równie imponująco skomponowany z musu czekoladowego z Solera Ratafia, żelki malinowej oraz lodów mlecznych z liściem laurowym na crumble kakaowym.

W międzynarodowym jury zasiadali zacni szefowie kuchni jak: Robert Sowa, Anna Marvanova, Axell Bonnamy, Guillaume Erblang, Laurent Coulmy, Jean-Marie Gautier, Thanos Feskos, Jean Francois Girardin, Lucie Fontaine, Chikara Youshitomi, Antonio Lerro, Filip Ondrusek, Pascal Caffet, Paul Turco oraz Arnaud Lallement szef kuchni restauracji oznaczonej 3 gwiazdkami Michelin w roli Honorowego Przewodniczącego.

Bez wątpienia polska drużyna pokazała klasę, mimo stresu i emocji przygotowała wspaniałe dania, które zdobyły uznanie jurorów i publiczności.

 Jestem bardzo dumny z Wiktorii i Roberta, wykonali kawał dobrej roboty. Musieli pogodzić naukę i pracę z wieloma treningami, ale dali radę i nawet na chwilę nie było u nich momentu zwątpienia. Na miejscu były sytuacje stresujące, ale te kilka miesięcy przygotowań dały naszym zawodnikom dobrą podstawę i opanowanie wielu technik – powiedział Łukasz Cichy, szef kuchni restauracji Biała Róża, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Nasza reprezentacja nie zajęła miejsc medalowych. Zabrakło zaledwie kilka punków, aby nasi reprezentanci stanęli na podium, gdyż w ogólnej klasyfikacji zajęli 4 miejsce. To ogromny powód do dumy.  Był to ich pierwszy występ na międzynarodowej arenie, która jest niezwykle wymagająca, a zajęli tak wysoką pozycję. Owszem był stres, emocje, publiczność, kamera relacjonująca na żywo poczynania wszystkich zespołów oraz baczne oko jurorów technicznych i wymagające podniebienia najlepszych szefów kuchni, a to nie lada wyzwanie, szczególnie dla tak młodych ludzi, ale dali radę.

Trophee Mille Polska rośnie w siłę na arenie międzynarodowej. Możemy być dumni z tak ambitnej, młodej drużyny, która wyznacza już w krajowej gastronomii nowe standardy i stawia wysoko poprzeczkę dla innych szkół, przed kolejnym występem w krajowych eliminacjach i starcie w Reims 2025.

To wydarzenie z pewnością na długo zapadnie w pamięć naszym zawodnikom, którzy wynieśli z tego konkursu wiele doświadczeń, międzynarodowych kontaktów i poczuli prawdziwą żyłkę rywalizacji. Emocje, które towarzyszyły ich występowi były ogromne, ale okiełznali nerwy i w profesjonalny sposób zaprezentowali się naprawdę dobrze.

Tym razem wygrał zespół z Japonii. Na drugim miejscu znalazła się Francja, zaś ostatnie miejsce podium przypadło Grecji.

Oficjalni Partnerzy Trophee Mille Polska: Chefs Culinar, Sokołów, Churchill i ChemaN

Tekst: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Trophee Mille w Polsce
Fot.: Trophee Mille Polska

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Restauracja Concordia Taste gra z WOŚP 2024

Kongres Szefów Kuchni 2021

Bocuse d’Or Poland ON TOUR vol. 2

Znamy finalistów konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”! Finał już w piątek

Konkurs kuchni wegańskiej dla profesjonalistów Złoty Karczoch 2025

Najlepszy barista 2024 roku

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.