...

Aktualności

Inauguracja Katowickiego Klubu Kolacyjnego i wyjątkowy wieczór kulinarno-kulturalny

Inauguracja Katowickiego Klubu Kolacyjnego i wyjątkowy wieczór kulinarno-kulturalny

Katowicki Klub Kolacyjny to nowy, autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Będzie łączyć nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę. Inauguracja odbędzie się już 18 marca br.

Koncepcja

USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją śląskiej kuchni oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.

OCZY: Kolacji towarzyszy krótki pokaz filmowy (unikatowe dwa dokumenty dotyczące budowy legendarnego katowickiego Spodka). Partnerstwo z Instytucją Filmową Silesia Film.

USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.

Kolacja

Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Pierwszą 6-daniową kolację wraz z wine&alko pairingiem poprowadzi Dawid Klimaniec (restauracja Tygiel w ***** Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie). Klimaniec do współpracy podczas tego wieczoru dobrał specjalny zespół chefów oraz mistrza cukiernictwa.

Goście i oferta

Udział w kolacji 11 marca br. możliwy jest dla limitowanej grupy osób, która dodatkowo ma okazję przyglądać się pracy szefów (live cooking na scenie). Zapraszamy do zakupu uczestnictwa w kolacji (vouchery) dla Państwa, dla Waszych pracowników lub strategicznych klientów/partnerów. Zaproście wybrane osoby na prestiżowe doświadczenie kulinarno-kulturalne w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Menu wieczoru pierwszego

11 marca – sobota | 18.00

Część pierwsza

Krótki pokaz filmowy:  dwa czarno-białe dokumenty z archiwum Filmoteki Śląskiej o powstawaniu kultowego katowickiego Spodka. („Montaż konstrukcji dachowej hali głównej Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 16 minut, reż. Z. Filar | „Główne obiekty zaplecza Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 10 minut, reż. R. Trzeszewski).

Bufet słodki: Praliny, monoporcje, makaroniki w śląskim smaku

Mini kreple | Bajaderki | Futermyloki | Ule | Orzeszki | Kokosanki | Szpajza

Bufet słony: Finger food, popsy, mono porcje w śląskim smaku w innej odsłonie.

Spring roll z krupniokiem, ketchup z pomidora i kiszonej kapusty | Ryba w galarecie, emulsja koperkowa, musztardowiec | Tatar z krzyżowej, pikle, gorczyca, domowe maggi | Harynki, sos tatarski, jajo przepiórcze, majonez koprowy | „Galert”, terrina ze świńskich łbów i golonek, ocet jabłkowy, majonez lubczykowy | Pâté z dzikiego ptactwa, czarna trufla, mini bukiet dzikich ziół z hołdy | „Jarzynowa”, kompresowane warzywa okopowe, wegański majonez, espuma groszkowa

Część druga

kolacja degustacyjna*

● Selekcja śląskiego pieczywa z oliwą z białego maku i orzechowym masłem | Tatar z sezonowanego jelenia, gryka, wędzone żółtko, lubczyk, piklowane opieńki

● „Pierogi” – raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, maślana redukcja z pszczyńskiej gęsi

● „Wodzionka” – lubczykowy bulion, croquet z czerstwego chleba z żymlokiem

● Terrina z goczałkowickiego sandacza, „bigos” z ryb słodkowodnych, „panczkrałt” lany ziemniak z białym sosem z kiszonej kapusty

● „Kluska śląska” – comber z sarny, kluska śląska z duszonym bażantem, ozór z dzika, piklowana kapusta, studzienicka pieczarka, ciemny sos z jelenia

● „Kopa” – biszkopt kokosowy, tropikalne gelly, rodzynki w rumie, chantilly waniliowe, górska czekolada, lody ajerkoniakowe

*w cenie wine&alko pairing do 6 dań menu degustacyjnego

*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej

Bilety: https://bit.ly/3SuUSnl

Dawid Klimaniec

Ślązak z krwi i kości, miłośnik etyki i kultury łowieckiej oraz kreatywny zwolennik naturalnych smaków i filozofii z pola na stół. Obecnie jeden z szefów kuchni Platinum Mountain Resort Hotel & SPA ***** w Szklarskiej Porębie. Współautor kulinarnej książki „Kucharze. Nasza Historia” oraz „Wino i Kuchnia”. Juror gastronomicznych wydarzeń i konkursów. Zdobywał doświadczenie w Polsce i za granicą, najbardziej ukierunkowała go jednak praca w restauracji „OX”. Lokal znalazł się na liście World’s Best 50 Restaurants oraz w 2016 r. zdobył gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś.

Inauguracja Katowickiego Klubu Kolacyjnego i wyjątkowy wieczór kulinarno-kulturalny

Inauguracja Katowickiego Klubu Kolacyjnego i wyjątkowy wieczór kulinarno-kulturalny

Katowicki Klub Kolacyjny to nowy, autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Będzie łączyć nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę. Inauguracja odbędzie się już 18 marca br.

Koncepcja

USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją śląskiej kuchni oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.

OCZY: Kolacji towarzyszy krótki pokaz filmowy (unikatowe dwa dokumenty dotyczące budowy legendarnego katowickiego Spodka). Partnerstwo z Instytucją Filmową Silesia Film.

USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.

Kolacja

Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Pierwszą 6-daniową kolację wraz z wine&alko pairingiem poprowadzi Dawid Klimaniec (restauracja Tygiel w ***** Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie). Klimaniec do współpracy podczas tego wieczoru dobrał specjalny zespół chefów oraz mistrza cukiernictwa.

Goście i oferta

Udział w kolacji 11 marca br. możliwy jest dla limitowanej grupy osób, która dodatkowo ma okazję przyglądać się pracy szefów (live cooking na scenie). Zapraszamy do zakupu uczestnictwa w kolacji (vouchery) dla Państwa, dla Waszych pracowników lub strategicznych klientów/partnerów. Zaproście wybrane osoby na prestiżowe doświadczenie kulinarno-kulturalne w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Menu wieczoru pierwszego

11 marca – sobota | 18.00

Część pierwsza

Krótki pokaz filmowy:  dwa czarno-białe dokumenty z archiwum Filmoteki Śląskiej o powstawaniu kultowego katowickiego Spodka. („Montaż konstrukcji dachowej hali głównej Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 16 minut, reż. Z. Filar | „Główne obiekty zaplecza Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 10 minut, reż. R. Trzeszewski).

Bufet słodki: Praliny, monoporcje, makaroniki w śląskim smaku

Mini kreple | Bajaderki | Futermyloki | Ule | Orzeszki | Kokosanki | Szpajza

Bufet słony: Finger food, popsy, mono porcje w śląskim smaku w innej odsłonie.

Spring roll z krupniokiem, ketchup z pomidora i kiszonej kapusty | Ryba w galarecie, emulsja koperkowa, musztardowiec | Tatar z krzyżowej, pikle, gorczyca, domowe maggi | Harynki, sos tatarski, jajo przepiórcze, majonez koprowy | „Galert”, terrina ze świńskich łbów i golonek, ocet jabłkowy, majonez lubczykowy | Pâté z dzikiego ptactwa, czarna trufla, mini bukiet dzikich ziół z hołdy | „Jarzynowa”, kompresowane warzywa okopowe, wegański majonez, espuma groszkowa

Część druga

kolacja degustacyjna*

● Selekcja śląskiego pieczywa z oliwą z białego maku i orzechowym masłem | Tatar z sezonowanego jelenia, gryka, wędzone żółtko, lubczyk, piklowane opieńki

● „Pierogi” – raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, maślana redukcja z pszczyńskiej gęsi

● „Wodzionka” – lubczykowy bulion, croquet z czerstwego chleba z żymlokiem

● Terrina z goczałkowickiego sandacza, „bigos” z ryb słodkowodnych, „panczkrałt” lany ziemniak z białym sosem z kiszonej kapusty

● „Kluska śląska” – comber z sarny, kluska śląska z duszonym bażantem, ozór z dzika, piklowana kapusta, studzienicka pieczarka, ciemny sos z jelenia

● „Kopa” – biszkopt kokosowy, tropikalne gelly, rodzynki w rumie, chantilly waniliowe, górska czekolada, lody ajerkoniakowe

*w cenie wine&alko pairing do 6 dań menu degustacyjnego

*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej

Bilety: https://bit.ly/3SuUSnl

Dawid Klimaniec

Ślązak z krwi i kości, miłośnik etyki i kultury łowieckiej oraz kreatywny zwolennik naturalnych smaków i filozofii z pola na stół. Obecnie jeden z szefów kuchni Platinum Mountain Resort Hotel & SPA ***** w Szklarskiej Porębie. Współautor kulinarnej książki „Kucharze. Nasza Historia” oraz „Wino i Kuchnia”. Juror gastronomicznych wydarzeń i konkursów. Zdobywał doświadczenie w Polsce i za granicą, najbardziej ukierunkowała go jednak praca w restauracji „OX”. Lokal znalazł się na liście World’s Best 50 Restaurants oraz w 2016 r. zdobył gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Pierwsza polska edycja konkursu Lady Amarena rozstrzygnięta!

Kolacja według Trylogii Henryka Sienkiewicza. Szefowie kuchni gotują dla WOŚP!

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Webinar dla zarządzających gastronomią

Transgourmet i Selgros Partnerem gastronomicznymPol’and’Rock Festival

Restauracje otwierają się dla Gości

Nowość w ofercie Instytutu Kulinarnego Transgourmet! Szkolenie dla przyszłych sędziów w konkursach kulinarnych

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.