Katowicki Klub Kolacyjny to nowy, autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Będzie łączyć nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę. Inauguracja odbędzie się już 18 marca br.
Koncepcja
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją śląskiej kuchni oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Kolacji towarzyszy krótki pokaz filmowy (unikatowe dwa dokumenty dotyczące budowy legendarnego katowickiego Spodka). Partnerstwo z Instytucją Filmową Silesia Film.
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.
Kolacja
Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Pierwszą 6-daniową kolację wraz z wine&alko pairingiem poprowadzi Dawid Klimaniec (restauracja Tygiel w ***** Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie). Klimaniec do współpracy podczas tego wieczoru dobrał specjalny zespół chefów oraz mistrza cukiernictwa.
Goście i oferta
Udział w kolacji 11 marca br. możliwy jest dla limitowanej grupy osób, która dodatkowo ma okazję przyglądać się pracy szefów (live cooking na scenie). Zapraszamy do zakupu uczestnictwa w kolacji (vouchery) dla Państwa, dla Waszych pracowników lub strategicznych klientów/partnerów. Zaproście wybrane osoby na prestiżowe doświadczenie kulinarno-kulturalne w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
Menu wieczoru pierwszego
11 marca – sobota | 18.00
Część pierwsza
Krótki pokaz filmowy: dwa czarno-białe dokumenty z archiwum Filmoteki Śląskiej o powstawaniu kultowego katowickiego Spodka. („Montaż konstrukcji dachowej hali głównej Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 16 minut, reż. Z. Filar | „Główne obiekty zaplecza Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 10 minut, reż. R. Trzeszewski).
Bufet słodki: Praliny, monoporcje, makaroniki w śląskim smaku
Mini kreple | Bajaderki | Futermyloki | Ule | Orzeszki | Kokosanki | Szpajza
Bufet słony: Finger food, popsy, mono porcje w śląskim smaku w innej odsłonie.
Spring roll z krupniokiem, ketchup z pomidora i kiszonej kapusty | Ryba w galarecie, emulsja koperkowa, musztardowiec | Tatar z krzyżowej, pikle, gorczyca, domowe maggi | Harynki, sos tatarski, jajo przepiórcze, majonez koprowy | „Galert”, terrina ze świńskich łbów i golonek, ocet jabłkowy, majonez lubczykowy | Pâté z dzikiego ptactwa, czarna trufla, mini bukiet dzikich ziół z hołdy | „Jarzynowa”, kompresowane warzywa okopowe, wegański majonez, espuma groszkowa
Część druga
kolacja degustacyjna*
● Selekcja śląskiego pieczywa z oliwą z białego maku i orzechowym masłem | Tatar z sezonowanego jelenia, gryka, wędzone żółtko, lubczyk, piklowane opieńki
● „Pierogi” – raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, maślana redukcja z pszczyńskiej gęsi
● „Wodzionka” – lubczykowy bulion, croquet z czerstwego chleba z żymlokiem
● Terrina z goczałkowickiego sandacza, „bigos” z ryb słodkowodnych, „panczkrałt” lany ziemniak z białym sosem z kiszonej kapusty
● „Kluska śląska” – comber z sarny, kluska śląska z duszonym bażantem, ozór z dzika, piklowana kapusta, studzienicka pieczarka, ciemny sos z jelenia
● „Kopa” – biszkopt kokosowy, tropikalne gelly, rodzynki w rumie, chantilly waniliowe, górska czekolada, lody ajerkoniakowe
*w cenie wine&alko pairing do 6 dań menu degustacyjnego
*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej
Bilety: https://bit.ly/3SuUSnl
Dawid Klimaniec
Ślązak z krwi i kości, miłośnik etyki i kultury łowieckiej oraz kreatywny zwolennik naturalnych smaków i filozofii z pola na stół. Obecnie jeden z szefów kuchni Platinum Mountain Resort Hotel & SPA ***** w Szklarskiej Porębie. Współautor kulinarnej książki „Kucharze. Nasza Historia” oraz „Wino i Kuchnia”. Juror gastronomicznych wydarzeń i konkursów. Zdobywał doświadczenie w Polsce i za granicą, najbardziej ukierunkowała go jednak praca w restauracji „OX”. Lokal znalazł się na liście World’s Best 50 Restaurants oraz w 2016 r. zdobył gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś.