Aktualności

Design wnętrz: arktyczne niebo nad głowami

Design wnętrz: arktyczne niebo nad głowami

Wnętrza kawiarni centrum naukowego Klimahaus Bremerhaven 8° Ost w Niemczech przypominają prawdziwą arktyczną północ. Pomieszczenie to statek badawczy, a mroźne niebo i połyskujące na nim gwiazdy tworzą pionowe panele Knauf Ceiling Solutions w kolorze głębokiego, ciemnego granatu.

Klimahaus Bremerhaven 8° Ost znajduje się w mieście Bremerhaven, w północnych Niemczech. To dostępne dla wszystkich edukacyjne centrum naukowe. Niemal dosłownie zabiera odwiedzających w jednodniową podróż dookoła świata zaczynając od puntu położenie budynku, czyli właśnie 8°34′ długości geograficznej wschodniej. Zwiedzający przemierzają strefy klimatyczne: od śródziemnomorskiej Sardynii, przez pustynie, kręte ścieżki lasów deszczowych w Kamerunie, plaże Samoa, no i arktyczne wybrzeże Morza Północnego.

Właśnie w tej mroźnej części architekci z pracowni GfG / Gruppe für Gestaltung GmbH zaaranżowali zimowy punkt wypoczynku – Café Südwärts. Projektanci wyszli z założenia, że nie może to być zwykły punkt gastronomiczny w którym można usiąść. Powinien stać się częścią  podróży. Dlatego wnętrza zaaranżowano na wzór statku badawczego zmierzającego na Antarktydę. Stoliki, krzesła i kontuar barowy wykonano z drewna, by do złudzenia przypominały transportowe skrzynie na łodzi. Ramy oświetlenia i elementy ścian pokryte są rysunkami skorodowanej stali jak na prawdziwym okręcie. Pomieszczenie otaczają realistyczne lodowe góry z tapety oraz metalowe barierki statku.

Ale wszystkie te elementy nie tworzyłyby prawdziwie mroźnego i arktycznego klimatu, gdyby nie ciemne granatowe niebo rozświetlone gwiazdami. Projektanci do aranżacji sufitu użyli granatowych, metalowych paneli z linii Knauf Ceiling Solutions. Ich płaszczyzna ma delikatną perforację, co znacznie poprawia akustykę kawiarni i pochłanianie hałasu, sprawiając, że dźwięki nie odbijają się od twardych ścian i blatów. Wmontowane w wiszące panele drobne punkty świetlne sprawiają wrażenie migoczących, świetlistych gwiazd jak na niebie dalekiej północy.

W centrum Klimahaus zwiedzający dowiadują się przede wszystkim o klimacie. Na 11.500 m2 powierzchni wystawienniczej odwiedzają strefy klimatyczne słuchając m.in. zmianach klimatycznych na ziemi. Nie bez przyczyny zastosowane przez projektantów materiały wybierane były również pod kątem ekologii. Zamontowane na suficie metalowe Baffle Knauf Ceiling Solutions wpisują się w trend circular economy ponieważ posiadają certyfikat Cradle to Cradle, potwierdzający ekologiczną produkcję z użyciem materiałów z recyklingu oraz fakt, że w momencie zakończenia ich użytkowania mogą ponownie zostać przetworzone i wykorzystane w produkcji, co znacznie wpływa na ograniczenie odpadów w środowisku.

Źródło: mat. pras.

Design wnętrz: arktyczne niebo nad głowami

Design wnętrz: arktyczne niebo nad głowami

Wnętrza kawiarni centrum naukowego Klimahaus Bremerhaven 8° Ost w Niemczech przypominają prawdziwą arktyczną północ. Pomieszczenie to statek badawczy, a mroźne niebo i połyskujące na nim gwiazdy tworzą pionowe panele Knauf Ceiling Solutions w kolorze głębokiego, ciemnego granatu.

Klimahaus Bremerhaven 8° Ost znajduje się w mieście Bremerhaven, w północnych Niemczech. To dostępne dla wszystkich edukacyjne centrum naukowe. Niemal dosłownie zabiera odwiedzających w jednodniową podróż dookoła świata zaczynając od puntu położenie budynku, czyli właśnie 8°34′ długości geograficznej wschodniej. Zwiedzający przemierzają strefy klimatyczne: od śródziemnomorskiej Sardynii, przez pustynie, kręte ścieżki lasów deszczowych w Kamerunie, plaże Samoa, no i arktyczne wybrzeże Morza Północnego.

Właśnie w tej mroźnej części architekci z pracowni GfG / Gruppe für Gestaltung GmbH zaaranżowali zimowy punkt wypoczynku – Café Südwärts. Projektanci wyszli z założenia, że nie może to być zwykły punkt gastronomiczny w którym można usiąść. Powinien stać się częścią  podróży. Dlatego wnętrza zaaranżowano na wzór statku badawczego zmierzającego na Antarktydę. Stoliki, krzesła i kontuar barowy wykonano z drewna, by do złudzenia przypominały transportowe skrzynie na łodzi. Ramy oświetlenia i elementy ścian pokryte są rysunkami skorodowanej stali jak na prawdziwym okręcie. Pomieszczenie otaczają realistyczne lodowe góry z tapety oraz metalowe barierki statku.

Ale wszystkie te elementy nie tworzyłyby prawdziwie mroźnego i arktycznego klimatu, gdyby nie ciemne granatowe niebo rozświetlone gwiazdami. Projektanci do aranżacji sufitu użyli granatowych, metalowych paneli z linii Knauf Ceiling Solutions. Ich płaszczyzna ma delikatną perforację, co znacznie poprawia akustykę kawiarni i pochłanianie hałasu, sprawiając, że dźwięki nie odbijają się od twardych ścian i blatów. Wmontowane w wiszące panele drobne punkty świetlne sprawiają wrażenie migoczących, świetlistych gwiazd jak na niebie dalekiej północy.

W centrum Klimahaus zwiedzający dowiadują się przede wszystkim o klimacie. Na 11.500 m2 powierzchni wystawienniczej odwiedzają strefy klimatyczne słuchając m.in. zmianach klimatycznych na ziemi. Nie bez przyczyny zastosowane przez projektantów materiały wybierane były również pod kątem ekologii. Zamontowane na suficie metalowe Baffle Knauf Ceiling Solutions wpisują się w trend circular economy ponieważ posiadają certyfikat Cradle to Cradle, potwierdzający ekologiczną produkcję z użyciem materiałów z recyklingu oraz fakt, że w momencie zakończenia ich użytkowania mogą ponownie zostać przetworzone i wykorzystane w produkcji, co znacznie wpływa na ograniczenie odpadów w środowisku.

Źródło: mat. pras.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Oświadczenie Kamila Tłuczka po zmianie wyników KPP 2022

Zmiany w restauracjach: Łatwiejsza praca z iVario

Kulinarne świętowanie niepodległości zakończone

Otwarcie nowego Wine Garden w Ilonn Hotel!

Nowa fabryka i 50 tysięcy iVario: Rational Wittenheim SAS celebruje sukces

CHWASTY. Wegańska kolacja degustacyjna