Aktualności

Kurt Scheller na czele jury 2. edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Kurt Scheller na czele jury 2. edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Utytułowani szefowie kuchni zasiądą w gronie ośmioosobowego jury, które będzie oceniać zmagania zawodowych kucharzy podczas drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego. Przewodniczył im będzie charyzmatyczny Kurt Scheller, Szwajcar od trzydziestu lat związany z Polską, niekwestionowany autorytet kulinarny.

Co sądzi Kurt o dziczyźnie, która wraz z tuszką królika będzie głównym tematem konkursu?  

– Łopatka jelenia nie jest powszechnie stosowanym w kuchni elementem. Większość kucharzy i konsumentów wybierając dziczyznę preferuje główne części udźca na sznycel, a także comber lub polędwiczki. Szefowie muszą więc dobrze przemyśleć co przyrządzić z łopatki. To nie jest łatwy produkt – komentuje. Sam w dziczyźnie docenia przede wszystkim małą zawartość tłuszczu oraz jej naturalne pochodzenie. – W Szwajcarii, gdzie dorastałem, uwielbialiśmy duszoną jeleninę przyrządzaną jesienią, w trakcie sezonu łowieckiego. Łopatka doskonale nadaje się do tego sposobu obróbki. Serwowało się ją tradycyjnie ze szpeclami, czyli ręcznie robionymi kluskami, i czerwoną kapustą, ale przygotowaną inaczej niż w Polsce. Jestem naprawdę ciekaw czym zaskoczą jury uczestnicy konkursu – mówi.

Mięso zwierząt łownych znajduje się również w programie zajęć Akademii Kurta Schellera, choć poświęca się mu niewiele czasu, a przygotowuje raczej w podręcznikowym wydaniu. – W programie moich kursów dziczyzna pojawia się zazwyczaj raz lub dwa. Są to klasyczne comber à la Baden-Baden oraz bażant à la Souvaroff, rzadziej potrawka z sarny – mówi szef Scheller.

Doborowe grono jurorów będą współtworzyć znani z pierwszej edycji konkursu Joanna Ochniak – prezes zarządu fundacji Gastronomia na Obcasach, certyfikowany międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs Association, Andrzej Jakomulski – szef kuchni restauracji Sublima w Kołobrzegu i Michał Markowicz – nauczyciel sztuki kulinarnej w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Po raz pierwszy zobaczymy Macieja Grubmana – szefa kuchni i właściciela Irish Pub & Steakhouse w Rzeszowie, Dariusza Ratuszniaka – szefa kuchni Hotelu

BoniFaCio w Sochocinie, Tomasza Purola – szefa kuchni w Akademii Bocuse d’Or Poland i trenera polskiego reprezentanta do europejskiej selekcji Bocuse d’Or oraz Tomasza Nowaka – promotora kuchni śląskiej, szefa kuchni i doradcę kulinarnego w firmie Vitalpro.

Prowadzeniem wydarzenia transmitowanego na żywo zajmie się natomiast Adam Chrząstowski, dyrektor kulinarny Hotelu Arłamów i prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, współorganizator Mistrzostw w Dziczyźnie, który przewodniczył jury w 2019 r. Co będzie podlegało sędziowskiej ocenie?

– Jury zwróci uwagę przede wszystkim na szacunek dla produktu, czyli uwypuklenie jego charakterystycznych cech i sposób gospodarowania surowcami. Nie tylko tymi zadanymi (królik, jeleń), ale też dodatkami. Honorowani będą zawodnicy przestrzegający zasady zero waste – wyjaśnia Chrząstowski.

Jury degustacyjne oceni dobór technik wykorzystanych do przygotowania tuszki królika i łopatki jelenia, a także smak, teksturę i aranżację gotowego dania. Jury techniczne skoncentruje się na przestrzeganiu zasad HACCP i Dobrej Praktyki Higienicznej. Obserwator z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski będzie natomiast oceniał konkurs i zawodników pod kątem spójności z zasadami KPP.

Czy formuła konkursu, jedynego w tym roku, w którym pojawia się dziczyzna, może być interesująca dla profesjonalistów? – Nieczęsto bywam jurorem konkursów kulinarnych ze względu na brak czasu, a niejednokrotnie także zainteresowania podejmowanymi tematami. Tym razem jest inaczej. Obowiązkowe produkty na Mistrzostwach w Dziczyźnie są nie tylko fascynujące, ale wbrew pozorom wymagające bardzo dużej świadomości co do techniki oraz smaku obu rodzajów mięs. Z wielką ciekawością zasiądę więc przy stole sędziowskim. Liczę na wielki pokaz kunsztu, techniki, wiedzy i smaku – stwierdza Maciej Grubman, znawca tematyki mięsa w kuchni.

Druga edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego odbędzie się już 9 września w Ilonn Hotelu w Poznaniu. Honory gospodarza kuchni będzie pełnił kolejny znany mistrz sztuki kulinarnej Dawid Łagowski, którego zobaczymy także podczas pokazu specjalnego. Początek transmisji na żywo zaplanowano na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku około godz. 8.30.

Kurt Scheller na czele jury 2. edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Kurt Scheller na czele jury 2. edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Utytułowani szefowie kuchni zasiądą w gronie ośmioosobowego jury, które będzie oceniać zmagania zawodowych kucharzy podczas drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego. Przewodniczył im będzie charyzmatyczny Kurt Scheller, Szwajcar od trzydziestu lat związany z Polską, niekwestionowany autorytet kulinarny.

Co sądzi Kurt o dziczyźnie, która wraz z tuszką królika będzie głównym tematem konkursu?  

– Łopatka jelenia nie jest powszechnie stosowanym w kuchni elementem. Większość kucharzy i konsumentów wybierając dziczyznę preferuje główne części udźca na sznycel, a także comber lub polędwiczki. Szefowie muszą więc dobrze przemyśleć co przyrządzić z łopatki. To nie jest łatwy produkt – komentuje. Sam w dziczyźnie docenia przede wszystkim małą zawartość tłuszczu oraz jej naturalne pochodzenie. – W Szwajcarii, gdzie dorastałem, uwielbialiśmy duszoną jeleninę przyrządzaną jesienią, w trakcie sezonu łowieckiego. Łopatka doskonale nadaje się do tego sposobu obróbki. Serwowało się ją tradycyjnie ze szpeclami, czyli ręcznie robionymi kluskami, i czerwoną kapustą, ale przygotowaną inaczej niż w Polsce. Jestem naprawdę ciekaw czym zaskoczą jury uczestnicy konkursu – mówi.

Mięso zwierząt łownych znajduje się również w programie zajęć Akademii Kurta Schellera, choć poświęca się mu niewiele czasu, a przygotowuje raczej w podręcznikowym wydaniu. – W programie moich kursów dziczyzna pojawia się zazwyczaj raz lub dwa. Są to klasyczne comber à la Baden-Baden oraz bażant à la Souvaroff, rzadziej potrawka z sarny – mówi szef Scheller.

Doborowe grono jurorów będą współtworzyć znani z pierwszej edycji konkursu Joanna Ochniak – prezes zarządu fundacji Gastronomia na Obcasach, certyfikowany międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs Association, Andrzej Jakomulski – szef kuchni restauracji Sublima w Kołobrzegu i Michał Markowicz – nauczyciel sztuki kulinarnej w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Po raz pierwszy zobaczymy Macieja Grubmana – szefa kuchni i właściciela Irish Pub & Steakhouse w Rzeszowie, Dariusza Ratuszniaka – szefa kuchni Hotelu

BoniFaCio w Sochocinie, Tomasza Purola – szefa kuchni w Akademii Bocuse d’Or Poland i trenera polskiego reprezentanta do europejskiej selekcji Bocuse d’Or oraz Tomasza Nowaka – promotora kuchni śląskiej, szefa kuchni i doradcę kulinarnego w firmie Vitalpro.

Prowadzeniem wydarzenia transmitowanego na żywo zajmie się natomiast Adam Chrząstowski, dyrektor kulinarny Hotelu Arłamów i prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, współorganizator Mistrzostw w Dziczyźnie, który przewodniczył jury w 2019 r. Co będzie podlegało sędziowskiej ocenie?

– Jury zwróci uwagę przede wszystkim na szacunek dla produktu, czyli uwypuklenie jego charakterystycznych cech i sposób gospodarowania surowcami. Nie tylko tymi zadanymi (królik, jeleń), ale też dodatkami. Honorowani będą zawodnicy przestrzegający zasady zero waste – wyjaśnia Chrząstowski.

Jury degustacyjne oceni dobór technik wykorzystanych do przygotowania tuszki królika i łopatki jelenia, a także smak, teksturę i aranżację gotowego dania. Jury techniczne skoncentruje się na przestrzeganiu zasad HACCP i Dobrej Praktyki Higienicznej. Obserwator z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski będzie natomiast oceniał konkurs i zawodników pod kątem spójności z zasadami KPP.

Czy formuła konkursu, jedynego w tym roku, w którym pojawia się dziczyzna, może być interesująca dla profesjonalistów? – Nieczęsto bywam jurorem konkursów kulinarnych ze względu na brak czasu, a niejednokrotnie także zainteresowania podejmowanymi tematami. Tym razem jest inaczej. Obowiązkowe produkty na Mistrzostwach w Dziczyźnie są nie tylko fascynujące, ale wbrew pozorom wymagające bardzo dużej świadomości co do techniki oraz smaku obu rodzajów mięs. Z wielką ciekawością zasiądę więc przy stole sędziowskim. Liczę na wielki pokaz kunsztu, techniki, wiedzy i smaku – stwierdza Maciej Grubman, znawca tematyki mięsa w kuchni.

Druga edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego odbędzie się już 9 września w Ilonn Hotelu w Poznaniu. Honory gospodarza kuchni będzie pełnił kolejny znany mistrz sztuki kulinarnej Dawid Łagowski, którego zobaczymy także podczas pokazu specjalnego. Początek transmisji na żywo zaplanowano na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku około godz. 8.30.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Tork ponownie uhonorowany nagrodą Business Superbrands

Mistrzowie burgerów ponownie spotkają się na GASTROTARGACH SMAKKi 2024

Mistrzowie Smaku wracają. Targi POLAGRA już we wrześniu!

Sos demi glace z dziczyzny. Nowość od Lasu-Kalisz!

Jakub Żymelski Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024!

Dołącz do międzynarodowej elity! 2. edycja konkursu HEINZ Selection