...

Aktualności

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

XVII edycja konkursu „Arte Culinaria Italiana” zostanie zorganizowana 16 marca 2024 r. w malowniczym Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA **** W Mikołajkach, który jest współorganizatorem tegorocznej edycji konkursu. Nasza redakcja objęła patronat medialny nad wydarzeniem. 

Wydarzenie odbędzie się pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.

Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni , Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef) oraz innych dowolnych produktów zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Jakub Steuermark, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym zobaczymy: Andrzeja Ławniczaka, Patryka Kotarbę, Dariusza Siennickiego i Tomasza Koprowskiego. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański i Jacek Schliskie.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 16 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.

  1. Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja, Warszawa – Vladyslav Medianyk i Konrad Batur
  2. Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja, Kostrzyn Nad Odrą – Daniel Pelechaty i Julia Ratajczak
  3. Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon, Gródek nad Dunajcem – Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek
  4. Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Warszawa – Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtowski
  5. Hotel DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors, Łódź – Łukasz Białas i Konrad Szela
  6. Restauracja Mamma Mia, Karpacz – Paweł Kucharski i Kamil Kowal
  7. Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort, Sochocin – Grzegorz Krupiński i Adrian Gwiazdowski
  8. Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia, Pabianice – Piotr Dzikowski i Paweł Stępniak
  9. Restauracja Bella Italia, Mikołajki – Jakub Grabowski i Bartosz Kunasz
  10. Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia, Kraków – Robert Kopacz i Marcin Bujakowski
  11. Restauracja Dziurka od klucza, Warszawa – Yurii Haliak i Mariusz Prażnowski
  12. Ristorante Mare e Monti, Łódź – Przemysław Holicke i Theodore Skrzypek

 

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się Konkurs dla Gwiazd, który od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Tym razem znane i popularne osobowości zmierzą się z zaprezentowaniem dwóch autorskich dań konkursowych, na których przygotowanie będą miały 120 minut. Uczestnik konkursu będzie przygotowywał pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 % Makro Chef) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora. Wszyscy uczestnicy będą prezentowali swoje dania na przepięknej porcelanie marki Lubiana.

Przed Gwiazdami stoi nie lada wyzwanie, gdyż muszą przygotować praktycznie identyczne dania konkursowe jak uczestnicy konkursu dla profesjonalistów, jednakże w swojej autorskiej odsłonie. W konkursie dla Gwiazd będą rywalizować: Izabela Trojanowska, Ewelina Lochman, Anna Koprowska (Kowalczyk), Aleksandra Kostka, Julia Wróblewska, Antek Smykiewicz i Rafał Iwaniuk. Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki, Sekretarza Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz przedstawicieli Sponsora Strategicznego marki Makro oraz Sponsorów Głównych: Winterhalter, MOWI, Sokołów, Donna Elisa. Jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober. Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Tomasz Kozłowicz.

Serdecznie zapraszamy w dniu 16 marca 2024 w godzinach 10.00-16.00 wszystkich sympatyków konkursu i pasjonatów kuchni włoskiej do odwiedzenia Hotelu Robert’s Port Lake &SPA w Mikołajkach. Zobaczcie jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz poznajcie prezentacje naszych konkursowych sponsorów.

Źródło: mat. org.

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

XVII edycja konkursu „Arte Culinaria Italiana” zostanie zorganizowana 16 marca 2024 r. w malowniczym Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA **** W Mikołajkach, który jest współorganizatorem tegorocznej edycji konkursu. Nasza redakcja objęła patronat medialny nad wydarzeniem. 

Wydarzenie odbędzie się pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.

Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni , Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef) oraz innych dowolnych produktów zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Jakub Steuermark, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym zobaczymy: Andrzeja Ławniczaka, Patryka Kotarbę, Dariusza Siennickiego i Tomasza Koprowskiego. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański i Jacek Schliskie.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 16 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.

  1. Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja, Warszawa – Vladyslav Medianyk i Konrad Batur
  2. Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja, Kostrzyn Nad Odrą – Daniel Pelechaty i Julia Ratajczak
  3. Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon, Gródek nad Dunajcem – Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek
  4. Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Warszawa – Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtowski
  5. Hotel DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors, Łódź – Łukasz Białas i Konrad Szela
  6. Restauracja Mamma Mia, Karpacz – Paweł Kucharski i Kamil Kowal
  7. Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort, Sochocin – Grzegorz Krupiński i Adrian Gwiazdowski
  8. Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia, Pabianice – Piotr Dzikowski i Paweł Stępniak
  9. Restauracja Bella Italia, Mikołajki – Jakub Grabowski i Bartosz Kunasz
  10. Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia, Kraków – Robert Kopacz i Marcin Bujakowski
  11. Restauracja Dziurka od klucza, Warszawa – Yurii Haliak i Mariusz Prażnowski
  12. Ristorante Mare e Monti, Łódź – Przemysław Holicke i Theodore Skrzypek

 

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się Konkurs dla Gwiazd, który od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Tym razem znane i popularne osobowości zmierzą się z zaprezentowaniem dwóch autorskich dań konkursowych, na których przygotowanie będą miały 120 minut. Uczestnik konkursu będzie przygotowywał pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 % Makro Chef) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora. Wszyscy uczestnicy będą prezentowali swoje dania na przepięknej porcelanie marki Lubiana.

Przed Gwiazdami stoi nie lada wyzwanie, gdyż muszą przygotować praktycznie identyczne dania konkursowe jak uczestnicy konkursu dla profesjonalistów, jednakże w swojej autorskiej odsłonie. W konkursie dla Gwiazd będą rywalizować: Izabela Trojanowska, Ewelina Lochman, Anna Koprowska (Kowalczyk), Aleksandra Kostka, Julia Wróblewska, Antek Smykiewicz i Rafał Iwaniuk. Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki, Sekretarza Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz przedstawicieli Sponsora Strategicznego marki Makro oraz Sponsorów Głównych: Winterhalter, MOWI, Sokołów, Donna Elisa. Jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober. Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Tomasz Kozłowicz.

Serdecznie zapraszamy w dniu 16 marca 2024 w godzinach 10.00-16.00 wszystkich sympatyków konkursu i pasjonatów kuchni włoskiej do odwiedzenia Hotelu Robert’s Port Lake &SPA w Mikołajkach. Zobaczcie jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz poznajcie prezentacje naszych konkursowych sponsorów.

Źródło: mat. org.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Branża HoReCa na Targach EuroGastro i WorldHotel

Dwie Gwiazdki Michelin dla polskiej restauracji! Pełna lista lokali wyróżnionych w 2023 roku

Restauracja Lizawka z Poznania: nasz lokal jest odskocznią od codzienności

Coca-Cola zawiesza działalność w Rosji

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2023

Poczuć się jak w Azji. Karnawałowa kolacja w nowej restauracji w centrum Warszawy

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.