W dniach 4-6 października na Targach POLAGRA 2021 odbyły się warsztaty kulinarne z jednymi z najlepszych szefów kuchni w Polsce: Wojciecha Harapkiewicza, Ernesta Jagodzińskiego i Tomasza Purola. Przez trzy dni kucharze z całej Polski brali udział w wydarzeniu Chefs Academy organizowanym przez redakcję Restaurant Management. Fot.: Piotr Piosik
Targi POLAGRA to największa ekspozycja promująca żywność, technologie dla branży spożywczej, a także urządzenia i rozwiązania dla sektora HoReCa. Wydarzenie odbyło się w dniach 4-6 października 2021 na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Podczas targów redakcja Restaurant Management zorganizowała warsztaty kulinarne ze znakomitymi szefami kuchni: Wojciechem Harapkiewiczem, Ernestem Jagodzińskim i Tomaszem Purolem. Dziękujemy Agnieszce Glamowskiej i Katarzynie Świderskiej z Grupy MTP za możliwość organizacji spotkania dla kucharzy z całej Polski. Wasz profesjonalizm i zaangażowanie pomogły nam w organizacji fantastycznego szkolenia.
Podczas Chefs Academy 2021 uczestnicy mieli możliwość wyboru warsztatu z trzech różnych kuchni. Każdego dnia gotowali po okiem innego szefa kuchni i przyrządzili dania zgodne z tematyką wybranego warsztatu. Pierwszego dnia (04.10.2021) szkolenie „Menu z rybą w roli głównej” poprowadził Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni w restauracji Boreczna. Chefa Wojciecha wspierał jego zastępca – Kacper Sawoń. Uczestnicy poznali nowe techniki i receptury przyrządzania pstrąga z Gospodarstwo Rybackie Zielenica. O chowie i hodowli pstrąga opowiedziała właścicielka gospodarstwa – Anna Skowrońska. Chefa Wojciecha podczas warsztatów wspierali również partnerzy – Zakłady Tłuszczowe Bielmar Sp. z o.o. i Hendi.
Drugiego dnia warsztatów (05.10.2021) królowała kuchnia roślinna według Ernesta Jagodzińskiego, szefa kuchni w restauracji Autentyk – kuchnie i ludzi i Chefs Table by Ernest Jagodziński. Uczestnicy poznali bogactwo świata roślin Koppert Cress i przyrządzili m.in. wegańskiego tuńczyka z… arbuza. Dla równowagi – podczas trzeciego dnia szkolenia (06.10.2021) – Chef Tomasz Purol, zwycięzca V edycji programu Top CHEF, zaprosił uczestników na „Mięsną klasykę w najlepszym wydaniu”. Fachową wiedzą o dziczyźnie podzielił się Gabriel Mularczyk, Dyrektor handlowy firmy Horeca Las Kalisz.
Dziękujemy Wojciechowi Harapkiewiczowi, Ernestowi Jagodzińskiemu i Tomaszowi Purolowi za poprowadzenie rewelacyjnych warsztatów kulinarnych, podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem. Pozytywne opinie uczestników szkolenia są dla nas wszystkich najlepszą rekomendacją wydarzenia. Dziękujemy uczestnikom za Waszą obecność, pozytywną energię i uśmiechy!
Dziękujemy Partnerom, bez których organizacja warsztatów nie byłaby możliwa. O profesjonalne stanowiska pracy przez trzy dni szkolenia zadbały firmy: Dora Metal i M. Ferber Wypożyczalnia Gastronomiczna. Za profesjonalną czystość odpowiadały firmy: Meiko Clean Solutions Polska Sp. z. o. o. i VOIGT. Pracowaliśmy na produktach dostarczonych przez firmy: ZT „Kruszwica” S.A., Bidfood Farutex i Fusion Gusto. Przez trzy dni szefów kuchni prowadzących warsztaty wspierali uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu.
Chefs Academy 2021 to nasz wspólny projekt, bo tylko razem, z szacunkiem i serdecznością, można tworzyć wspaniałe wydarzenia dla branży HoReCa. Dziękujemy i do zobaczenia na kolejnej edycji!