Bocuse d’Or jest marzeniem wielu szefów kuchni na całym globie, a wygrana w międzynarodowym finale w Lyonie przepustką do wielkiego kulinarnego świata. Żeby spełniać swoje marzenia, trzeba mieć nieograniczoną wyobraźnię, motywację i niezłomność oraz szczyptę smaku w pełnym tego słowa znaczeniu.
Przed nami kolejna krajowa selekcja, która odbędzie się 9 listopada w Krakowie podczas jubileuszowych 30. Targów HORECA. Droga do finału wymaga od kandydatów sporej determinacji, wielu godzin przygotowań i składa się z dwóch etapów.
Pierwszy to aplikacja do konkursu, wyrażenie chęci wystąpienia w nim i uargumentowanie swojej decyzji. Drugim krokiem jest preselekcja, czyli prezentacja swojego kunsztu kulinarnego przed jurorami. I ta weryfikacja, okazuje się, że dla wielu jest najtrudniejsza, gdyż to właśnie dzięki preselekcji otwierają się drzwi do właściwej rozgrywki na najwyższym poziomie, gdzie emocje sięgają zenitu.
W tegorocznej edycji preselekcja odbyła się 12 czerwca w Chefs Atelier by Chefs Culinar. Wszystkie osoby zaprezentowały się na bardzo wysokim poziomie, co wskazuje na ogromy potencjał, wyobraźnię kulinarną i determinację oraz skrupulatne przygotowanie do tej rangi konkursu.
Komitet Wykonawczy w składzie Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland oraz szefowie Kurt Scheller, Paweł Kałuski i Michał Markowicz oceniał pracę wszystkich kandydatów z zachowaniem najwyższych standardów i reguł Bocuse d’Or.
Po wnikliwej analizie prac wszystkich uczestników Komitet Wykonawczy zdecydował, że do finału zakwalifikowali się (nazwiska podane w kolejności alfabetycznej):
– Małgorzata Kalisz, restauracja Góralska Tradycja, Zakopane,
– Michał Koszycki, Rezydencja Bohema, Szczawno-Zdrój,
– Grzegorz Miśta, Hotel Natura Residence Business & Spa, Siewierz,
– Tomasz Soczumski, restauracja Żółty Słoń, Kielce,
– Patryk Studziński, Puro Hotel Halicka, Kraków,
– Kamil Tłuczek, restauracja Patio Grand Hotel Boutique, Rzeszów.
Wszystkim osobom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w finałowej rozgrywce!
Na uwagę zasługuje fakt, że po wielu latach zobaczymy ponownie w polskim finale kobietę, szefową kuchni, co może być dobrym sygnałem na kolejne edycje dla płci pięknej pracującej w tym zawodzie, a wciąż wahającej się, by przełamać męską dominację w tym prestiżowym konkursie.
Polska selekcja 2023 z pewnością po raz kolejny będzie wielkim wydarzeniem i niezapomnianym przeżyciem dla wszystkich miłośników haute cuisine, a szóstka kandydatów dostarczy wachlarza emocji i wzruszeń. W jury pojawią się wyjątkowe nazwiska, autorytety polskiej i światowej sceny kulinarnej, w tym szefowie z restauracji oznaczonych trzema i dwoma gwiazdkami Michelin. Dlatego już dziś warto zapisać w kalendarzu datę 9 listopada i zaplanować uczestnictwo w tym wspaniałym wydarzeniu.
Zwycięzca polskiego finału będzie miał niebywałą okazję wystąpić wśród 20 najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu podczas europejskiej selekcji w Trondheim na wiosnę 2024 roku, a tym samym reprezentować Polskę w drodze do Wielkiego Finału w Lyonie.
Organizatorem konkursu jest Akademia Bocuse d’Or Poland i agencja Smarten PR.
Partnerami konkursu są: MOWI Polska, Alpro, Evian, Fine Dine, Churchill 1795, Targi HORECA, Smarten Public Relations, Krajowa Rada Izb Rolniczych, #Fundusze Promocji.
Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.
Źródło: Smarten PR