...

Aktualności

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – lista uczestników i skład jurorów

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – lista uczestników i skład jurorów

VIII edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023 odbędzie się 6 czerwca 2023 roku w hotelu Poznański w Luboniu k. Poznania. Zawodnicy staną do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs startuje o godz. 10.00, w ciągu dnia impreza ma charakter otwarty i każdy zainteresowany może przyjść i pokibicować zawodnikom.

W 10-tą rocznicę śmierci Patrona Konkursu śp. Rafała Jelewskiego postanowiono zmienić nieco zasady gry i otworzyć konkurs terytorialnie na całą Polskę oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Łącznie wpłynęły 22 zgłoszenia, z których Komisja Selekcyjna w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol wybrała regulaminowych 9 zawodników zakwalifikowanych do finału konkursu.

Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podroby (dowolny element), jajko oraz szczaw, a także sałatki wegańskiej z użyciem: owoców i warzyw sezonowych.

Lista uczestników:

1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź

2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia

3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin

4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań

5. Bartosz Rosa, Restauracja L 33 Hotel Liberte, Poznań

6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek

7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice

8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań

9. Marek Filimowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów

Zawodniczka rezerwowa:

  1. Wiktoria Długosz, Hotel Felix, Warszawa

Lista jurorów:
Kurt Scheller – Akademia Kurta Schellera, Mistrz
Joanna Brodzik – Aktorka, Autorka książki UMAMI
Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Tarasowa Wrocław/ Top Chef
Marcin Budynek – Restauracja FISHA Augustów/Akademia Marcina Budynka
Artur Skotarczyk – Restauracja MUGA Poznań
Łukasz Cegłowski – Restauracja Arco by Paco Perez Gdańsk
Paweł Bęś – Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś – Mińsk Mazowiecki
Michał Kozłowski – Restauracja Port Sołacz, Poznań , WKR Rok 2019

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – lista uczestników i skład jurorów

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – lista uczestników i skład jurorów

VIII edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023 odbędzie się 6 czerwca 2023 roku w hotelu Poznański w Luboniu k. Poznania. Zawodnicy staną do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs startuje o godz. 10.00, w ciągu dnia impreza ma charakter otwarty i każdy zainteresowany może przyjść i pokibicować zawodnikom.

W 10-tą rocznicę śmierci Patrona Konkursu śp. Rafała Jelewskiego postanowiono zmienić nieco zasady gry i otworzyć konkurs terytorialnie na całą Polskę oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Łącznie wpłynęły 22 zgłoszenia, z których Komisja Selekcyjna w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol wybrała regulaminowych 9 zawodników zakwalifikowanych do finału konkursu.

Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podroby (dowolny element), jajko oraz szczaw, a także sałatki wegańskiej z użyciem: owoców i warzyw sezonowych.

Lista uczestników:

1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź

2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia

3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin

4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań

5. Bartosz Rosa, Restauracja L 33 Hotel Liberte, Poznań

6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek

7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice

8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań

9. Marek Filimowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów

Zawodniczka rezerwowa:

  1. Wiktoria Długosz, Hotel Felix, Warszawa

Lista jurorów:
Kurt Scheller – Akademia Kurta Schellera, Mistrz
Joanna Brodzik – Aktorka, Autorka książki UMAMI
Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Tarasowa Wrocław/ Top Chef
Marcin Budynek – Restauracja FISHA Augustów/Akademia Marcina Budynka
Artur Skotarczyk – Restauracja MUGA Poznań
Łukasz Cegłowski – Restauracja Arco by Paco Perez Gdańsk
Paweł Bęś – Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś – Mińsk Mazowiecki
Michał Kozłowski – Restauracja Port Sołacz, Poznań , WKR Rok 2019

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Selgros wspiera młode talenty w Turnieju Kucharskim dla uczniów szkół gastronomicznych

Znamy zwycięzców konkursu Czas na rybę!

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” za nami (fotorelacja)

MAKRO Polska dołączyło do grona członków Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego

Brak wykwalifikowanych pracowników w hotelarstwie: Nowe rozwiązania są poszukiwane

Cykl edukacyjny „Ciao Italia” dla restauratorów

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.