Aktualności

Zwycięzca Wielkiego Finału Bocuse d’Or 2021 w Krakowie!

Zwycięzca Wielkiego Finału Bocuse d’Or 2021 w Krakowie!

Wielkimi krokami zbliża się największa polska impreza kulinarna tego roku. Po wielu miesiącach stagnacji i marazmu związanego z ogólnoświatową pandemią koronawirusa, już 4 listopada odbędzie się prawdziwe święto polskiej gastronomii Bocuse d’Or Poland 2021. Tego dnia do walki o miano najlepszego szefa kuchni w Polsce stanie 5 kulinarnych gigantów: Łukasz Cichy, Jakub Kasprzak, Sebastian Klamka, Tomasz Łagowski i Kamil Tłuczek.

Przy tej okazji mamy niebywałą przyjemność poinformować, iż w jury konkursu zasiądzie świeżo upieczony zwycięzca z Lyonu – Davy Tissot, reprezentant Francji, który w pięknym stylu pokonał 21 kandydatów z całego świata i 27 września zdobył złotą statuetkę Bocuse d’Or! Podczas konkursu nie tylko będzie oceniał naszych kandydatów, ale zaprezentuje swoje trofeum na żywo, przed szeroką publicznością, która zgromadzi się tego dnia na targach Expo Kraków.

Ponadto na fotelu jurorskim zobaczymy Christophe’a Bacquie, posiadacza trzech gwiazdek Michelin, 5 czapek Gault & Millau Francja, wybitnego szefa kuchni z Francji. Należy dodać, że tak utytułowanego i tej rangi szefa, nie było jak dotąd w Polsce. W składzie jurorskim znajdą się również inne osobistości międzynarodowego formatu i polskiej sceny kulinarnej. Odsłaniając tylko rąbek tajemnicy powiemy o tak zacnych nazwiskach jak Przemysław Klima, młody, zdolny wyróżniony jedną gwiazdką Michelin, Kurt Scheller, niekwestionowany autorytet w Polsce i zagranicą, Dariusz Barański, jeden z najbardziej utalentowanych i czołowych szefów kuchni w naszym kraju, Ernest Jagodziński, srebrny medalista Bocuse d’Or Poland 2019, Dominik Brodziak, trener Bocuse d’Or Team Poland w latach 2011 i 2020 oraz Mariusz Pieterwas niezwykle zdolny i doświadczony szef kuchni z Gdyni, juror polskiej selekcji 2019.

Podajemy tylko część nazwisk składu jurorskiego, by tym samym zachęcić wszystkich do śledzenia na żywo, czy choćby online (w tym roku będzie live do internetu) zmagań kulinarnych gigantów. Zatem szykuje się wielkie kulinarne wydarzenie na światowym poziomie. Wielu szefów kuchni z Polski potwierdziło swoją obecność na konkursie w roli kibica, by w ten sposób okazać wsparcie i szacunek młodszym kolegom po fachu, którzy podjęli się trudu startu w konkursie.

Bądźcie gotowi na dużą dawkę pozytywnych emocji, zaciętą rywalizację i przede wszystkim piękny, kulinarny spektakl, który rozegra się w ciągu 5 godzin i 35 minut na Waszych oczach. Nie zabraknie również niespodzianek, ale o tym będzie można przekonać się osobiście już 4 listopada. Nie może Was zabraknąć! Śledź na(s) facebook, instagram

Partnerami Bocuse d’Or Poland 2021 są: EXPO Kraków, Hendi, Fine Dine, Gastro Magic Service, Churchill 1795, Plastmet, 123 Gastro, Żywiec Zdrój, Unox, Spomlek, Hotel Natura Mazur, Kaiser, Cheman

Śledź na(s) Bocuse d’Or Poland 2021

– Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck.

Śledź to ryba z rodziny śledziowatych, która ma wiele podgatunków zależnych od miejsca ich pochodzenia, a są to śledź czarnomorski, oceaniczny czy bałtycki, o którym mowa w naszej kampanii. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego, ale jest od niego mniejszy i mniej tłusty. Czterdzieści lat temu łowiono nawet czterysta tysięcy ton śledzi bałtyckich rocznie. Te liczby robią wrażenie! Jedzenie śledzi sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zbawienny wpływ na poziom cholesterolu, a nawet chronią przed rakiem. Śledzie są też bogate w witaminy E i D. Dlatego ważne by występowały w naszej codziennej diecie. Uliki to młode i bardzo tłuste śledzie, które konserwuje się w mocno stężonej solance i wędzi na gorąco, natomiast piklingi to śledzie wędzone wraz ze wszystkimi wnętrznościami.

W średniowieczu śledź był tak popularny, a społeczeństwo tak ortodoksyjne, że rybę tę nazwano królem postu, ponieważ jedzono ją przez niemal jedną trzecią roku, kiedy nie można było jeść mięsa. Świeże śledzie mogą być smażone i marynowane. Szersze zastosowanie mają śledzie solone i marynowane, spożywane na zimno, jako zakąska, dodatek do pieczywa, składnik sałatek.

W jakiej formie śledzia zaprezentują finaliści polskiej edycji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie? O tym dowiemy się niebawem. Zapraszamy Śledź na(s) Bocuse d’Or Poland 2021!

Aut. Smarten PR

www.bocusedorpoland.pl

Zwycięzca Wielkiego Finału Bocuse d’Or 2021 w Krakowie!

Zwycięzca Wielkiego Finału Bocuse d’Or 2021 w Krakowie!

Wielkimi krokami zbliża się największa polska impreza kulinarna tego roku. Po wielu miesiącach stagnacji i marazmu związanego z ogólnoświatową pandemią koronawirusa, już 4 listopada odbędzie się prawdziwe święto polskiej gastronomii Bocuse d’Or Poland 2021. Tego dnia do walki o miano najlepszego szefa kuchni w Polsce stanie 5 kulinarnych gigantów: Łukasz Cichy, Jakub Kasprzak, Sebastian Klamka, Tomasz Łagowski i Kamil Tłuczek.

Przy tej okazji mamy niebywałą przyjemność poinformować, iż w jury konkursu zasiądzie świeżo upieczony zwycięzca z Lyonu – Davy Tissot, reprezentant Francji, który w pięknym stylu pokonał 21 kandydatów z całego świata i 27 września zdobył złotą statuetkę Bocuse d’Or! Podczas konkursu nie tylko będzie oceniał naszych kandydatów, ale zaprezentuje swoje trofeum na żywo, przed szeroką publicznością, która zgromadzi się tego dnia na targach Expo Kraków.

Ponadto na fotelu jurorskim zobaczymy Christophe’a Bacquie, posiadacza trzech gwiazdek Michelin, 5 czapek Gault & Millau Francja, wybitnego szefa kuchni z Francji. Należy dodać, że tak utytułowanego i tej rangi szefa, nie było jak dotąd w Polsce. W składzie jurorskim znajdą się również inne osobistości międzynarodowego formatu i polskiej sceny kulinarnej. Odsłaniając tylko rąbek tajemnicy powiemy o tak zacnych nazwiskach jak Przemysław Klima, młody, zdolny wyróżniony jedną gwiazdką Michelin, Kurt Scheller, niekwestionowany autorytet w Polsce i zagranicą, Dariusz Barański, jeden z najbardziej utalentowanych i czołowych szefów kuchni w naszym kraju, Ernest Jagodziński, srebrny medalista Bocuse d’Or Poland 2019, Dominik Brodziak, trener Bocuse d’Or Team Poland w latach 2011 i 2020 oraz Mariusz Pieterwas niezwykle zdolny i doświadczony szef kuchni z Gdyni, juror polskiej selekcji 2019.

Podajemy tylko część nazwisk składu jurorskiego, by tym samym zachęcić wszystkich do śledzenia na żywo, czy choćby online (w tym roku będzie live do internetu) zmagań kulinarnych gigantów. Zatem szykuje się wielkie kulinarne wydarzenie na światowym poziomie. Wielu szefów kuchni z Polski potwierdziło swoją obecność na konkursie w roli kibica, by w ten sposób okazać wsparcie i szacunek młodszym kolegom po fachu, którzy podjęli się trudu startu w konkursie.

Bądźcie gotowi na dużą dawkę pozytywnych emocji, zaciętą rywalizację i przede wszystkim piękny, kulinarny spektakl, który rozegra się w ciągu 5 godzin i 35 minut na Waszych oczach. Nie zabraknie również niespodzianek, ale o tym będzie można przekonać się osobiście już 4 listopada. Nie może Was zabraknąć! Śledź na(s) facebook, instagram

Partnerami Bocuse d’Or Poland 2021 są: EXPO Kraków, Hendi, Fine Dine, Gastro Magic Service, Churchill 1795, Plastmet, 123 Gastro, Żywiec Zdrój, Unox, Spomlek, Hotel Natura Mazur, Kaiser, Cheman

Śledź na(s) Bocuse d’Or Poland 2021

– Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck.

Śledź to ryba z rodziny śledziowatych, która ma wiele podgatunków zależnych od miejsca ich pochodzenia, a są to śledź czarnomorski, oceaniczny czy bałtycki, o którym mowa w naszej kampanii. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego, ale jest od niego mniejszy i mniej tłusty. Czterdzieści lat temu łowiono nawet czterysta tysięcy ton śledzi bałtyckich rocznie. Te liczby robią wrażenie! Jedzenie śledzi sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zbawienny wpływ na poziom cholesterolu, a nawet chronią przed rakiem. Śledzie są też bogate w witaminy E i D. Dlatego ważne by występowały w naszej codziennej diecie. Uliki to młode i bardzo tłuste śledzie, które konserwuje się w mocno stężonej solance i wędzi na gorąco, natomiast piklingi to śledzie wędzone wraz ze wszystkimi wnętrznościami.

W średniowieczu śledź był tak popularny, a społeczeństwo tak ortodoksyjne, że rybę tę nazwano królem postu, ponieważ jedzono ją przez niemal jedną trzecią roku, kiedy nie można było jeść mięsa. Świeże śledzie mogą być smażone i marynowane. Szersze zastosowanie mają śledzie solone i marynowane, spożywane na zimno, jako zakąska, dodatek do pieczywa, składnik sałatek.

W jakiej formie śledzia zaprezentują finaliści polskiej edycji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie? O tym dowiemy się niebawem. Zapraszamy Śledź na(s) Bocuse d’Or Poland 2021!

Aut. Smarten PR

www.bocusedorpoland.pl

Udostępnij!

Share on facebook
Share on linkedin

Może zainteresują Ciebie

5R dla gastronomii, czyli rozwiń swój biznes na Targach EuroGastro

Barista radzi: efektywne porządki w kawiarni gwarancją lepszej kawy

W jaki sposób aplikacje mobilne mogą wspierać Twój biznes gastronomiczny? Pobierz bezpłatny e-book

Nowa fabryka i 50 tysięcy iVario: Rational Wittenheim SAS celebruje sukces

Trend Talk: Wszystko o Ghost Kitchens

Chef’s Table by Ernest Jagodziński