Aktualności

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

Zwycięzcy XIII Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W dniu 23 listopada 2024 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie odbył się finał XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu: Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Pana Norberta Sokołowskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych – Pani Kamili Dzwonkowskiej oraz Norberta Sokołowskiego.

Zadanie konkursowe

Zadaniem konkursowym było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany, lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Laureaci i nagrody

W konkursie laureatami zostali:

  • I miejsce – Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Uczniowie: Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz

Opiekun: Karolina Malaga

Danie: Kotleciki z jagnięciny podhalańskiej z kością / sos na bazie wiśni nadwiślanki z miętą i miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich / arancini z krupnioka śląskiego z oscypkiem – nagroda 3200 zł

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

  • II miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

Uczniowie: Maria Solińska i Hubert Hyzopski

Opiekun: Anna Korzeń

Danie: Policzki wołowe z modrą kapustą, pierogami z fasoli i twarogu wędzonego, musem z jabłka grójeckiego i karmelizowaną śliwką – nagroda 2600 zł

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

  • III miejsce – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie Uczniowie: Małgorzata Kubsik i Alicja Robak

Opiekun: Katarzyna Hryciuk

Danie: Rolada z ciasta piwnego z farszem z borowika i wielkopolskiego sera smażonego – nagroda 2200 zł

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

  • Wyróżnienia:

Zespół Szkół Zawodowychim. Stanisaława Staszica w Lidzbarku Warmińskim

Uczniowie: Zofia Mucha i Dominika Bazyluk

Opiekun: Sylwia Kocoń

Danie: Polędwika z dzika w towarzystwie arancini grzybowego i wyrazistego musu buraczano – śliwkowego podanego na demi glace aromatyzowanym trawą żubrową – nagroda 1000 zł

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Uczniowie: Hanna Pik i Nadia Jachemczak

Opiekun: Małgorzata Węglewska

Danie: Fasolowo – twarogowe

Knedle z jagnięce podane z sosem z bryndzy, musem z jabłek, suszonych śliwek i karmelizową kapustą czerwoną – nagroda 1000 zł

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

Uczniowie: Piotr Waksmundzki i Adrian Sołtys

Opiekun: Robert Stanek

Danie: Biodrówka z podhalańskiej jagnięciny – nagroda 1000 zł

 

  • Pozostali laureaci otrzymali nagrody o wartości 250 zł.

Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi

Uczeń: Marlena Wrębiak

Opiekun: Elżbieta Kurowska

Danie: pierogi z puree i sosem.

 

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 Im. Adama Chętnika w Ostrołęce

Uczniowie: Karolina Walczak I Adam Pawłowski

Opiekun: Ewa Okowicka – Dyl

Danie: Polska gęś owsiana pieczona z kluskami i nadzieniem z sera korycińskiego na puree buraczkowym, powidłąmi śliwkowymi i karmelizowanymi warzywami z sosem tymiankowym.

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie

Uczniowie: Jakub Jasiński i Mikołaj Mierzejewski

Opiekun: Maria Dobies

Danie: Jesienna symfonia smaków.

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

Uczniowie: Wiktoria Wiśniewska I Wiktoria Nitka

Opiekun: Jarosła Seweryn

Danie: Schab nadziewany śliwką, flambirowany nalewką zmłodych pędów sosny / sos z pieczonego jabłka i jagód / fasolka chłopska / dyniowa pianka / marmolada z czerwonej cebuli /chrupiący boczek.

Dodatkową nagrodą dla zwycięzców w tym roku jest przygotowanie zwycięskiego dania na żywo w programie telewizyjnym Pytanie na Śniadanie w TVP2 w dniu 30 listopada 2024r.

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014­­–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Źródło: mat. pras.

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

Zwycięzcy XIII Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W dniu 23 listopada 2024 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie odbył się finał XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu: Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Pana Norberta Sokołowskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych – Pani Kamili Dzwonkowskiej oraz Norberta Sokołowskiego.

Zadanie konkursowe

Zadaniem konkursowym było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany, lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Laureaci i nagrody

W konkursie laureatami zostali:

  • I miejsce – Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Uczniowie: Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz

Opiekun: Karolina Malaga

Danie: Kotleciki z jagnięciny podhalańskiej z kością / sos na bazie wiśni nadwiślanki z miętą i miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich / arancini z krupnioka śląskiego z oscypkiem – nagroda 3200 zł

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

  • II miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

Uczniowie: Maria Solińska i Hubert Hyzopski

Opiekun: Anna Korzeń

Danie: Policzki wołowe z modrą kapustą, pierogami z fasoli i twarogu wędzonego, musem z jabłka grójeckiego i karmelizowaną śliwką – nagroda 2600 zł

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

  • III miejsce – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie Uczniowie: Małgorzata Kubsik i Alicja Robak

Opiekun: Katarzyna Hryciuk

Danie: Rolada z ciasta piwnego z farszem z borowika i wielkopolskiego sera smażonego – nagroda 2200 zł

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

  • Wyróżnienia:

Zespół Szkół Zawodowychim. Stanisaława Staszica w Lidzbarku Warmińskim

Uczniowie: Zofia Mucha i Dominika Bazyluk

Opiekun: Sylwia Kocoń

Danie: Polędwika z dzika w towarzystwie arancini grzybowego i wyrazistego musu buraczano – śliwkowego podanego na demi glace aromatyzowanym trawą żubrową – nagroda 1000 zł

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Uczniowie: Hanna Pik i Nadia Jachemczak

Opiekun: Małgorzata Węglewska

Danie: Fasolowo – twarogowe

Knedle z jagnięce podane z sosem z bryndzy, musem z jabłek, suszonych śliwek i karmelizową kapustą czerwoną – nagroda 1000 zł

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

Uczniowie: Piotr Waksmundzki i Adrian Sołtys

Opiekun: Robert Stanek

Danie: Biodrówka z podhalańskiej jagnięciny – nagroda 1000 zł

 

  • Pozostali laureaci otrzymali nagrody o wartości 250 zł.

Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi

Uczeń: Marlena Wrębiak

Opiekun: Elżbieta Kurowska

Danie: pierogi z puree i sosem.

 

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 Im. Adama Chętnika w Ostrołęce

Uczniowie: Karolina Walczak I Adam Pawłowski

Opiekun: Ewa Okowicka – Dyl

Danie: Polska gęś owsiana pieczona z kluskami i nadzieniem z sera korycińskiego na puree buraczkowym, powidłąmi śliwkowymi i karmelizowanymi warzywami z sosem tymiankowym.

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie

Uczniowie: Jakub Jasiński i Mikołaj Mierzejewski

Opiekun: Maria Dobies

Danie: Jesienna symfonia smaków.

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

Uczniowie: Wiktoria Wiśniewska I Wiktoria Nitka

Opiekun: Jarosła Seweryn

Danie: Schab nadziewany śliwką, flambirowany nalewką zmłodych pędów sosny / sos z pieczonego jabłka i jagód / fasolka chłopska / dyniowa pianka / marmolada z czerwonej cebuli /chrupiący boczek.

Dodatkową nagrodą dla zwycięzców w tym roku jest przygotowanie zwycięskiego dania na żywo w programie telewizyjnym Pytanie na Śniadanie w TVP2 w dniu 30 listopada 2024r.

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014­­–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Źródło: mat. pras.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Konferencja MADE FOR Restaurant – Responsibility już 28 marca!

Dinner in the Sky. Kolacja Ponad Szczytami Gór w Hotelu Seidorf

Wzrost płacy minimalnej a biznes sezonowy. Jak przedsiębiorcy radzą sobie z rosnącymi kosztami zatrudnienia?

Nowa fabryka i 50 tysięcy iVario: Rational Wittenheim SAS celebruje sukces

Festiwal Kuchni Międzynarodowej 2023

Targi World of Coffee 2022  i Mistrzostwa Świata Baristów z Polką na podium!