Zwycięzcy XIII Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
W dniu 23 listopada 2024 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie odbył się finał XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu: Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Pana Norberta Sokołowskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.
Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych – Pani Kamili Dzwonkowskiej oraz Norberta Sokołowskiego.
Zadanie konkursowe
Zadaniem konkursowym było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany, lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Laureaci i nagrody
W konkursie laureatami zostali:
- I miejsce – Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Uczniowie: Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz
Opiekun: Karolina Malaga
Danie: Kotleciki z jagnięciny podhalańskiej z kością / sos na bazie wiśni nadwiślanki z miętą i miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich / arancini z krupnioka śląskiego z oscypkiem – nagroda 3200 zł
- II miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Uczniowie: Maria Solińska i Hubert Hyzopski
Opiekun: Anna Korzeń
Danie: Policzki wołowe z modrą kapustą, pierogami z fasoli i twarogu wędzonego, musem z jabłka grójeckiego i karmelizowaną śliwką – nagroda 2600 zł
- III miejsce – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie Uczniowie: Małgorzata Kubsik i Alicja Robak
Opiekun: Katarzyna Hryciuk
Danie: Rolada z ciasta piwnego z farszem z borowika i wielkopolskiego sera smażonego – nagroda 2200 zł
- Wyróżnienia:
Zespół Szkół Zawodowychim. Stanisaława Staszica w Lidzbarku Warmińskim
Uczniowie: Zofia Mucha i Dominika Bazyluk
Opiekun: Sylwia Kocoń
Danie: Polędwika z dzika w towarzystwie arancini grzybowego i wyrazistego musu buraczano – śliwkowego podanego na demi glace aromatyzowanym trawą żubrową – nagroda 1000 zł
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie
Uczniowie: Hanna Pik i Nadia Jachemczak
Opiekun: Małgorzata Węglewska
Danie: Fasolowo – twarogowe
Knedle z jagnięce podane z sosem z bryndzy, musem z jabłek, suszonych śliwek i karmelizową kapustą czerwoną – nagroda 1000 zł
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Uczniowie: Piotr Waksmundzki i Adrian Sołtys
Opiekun: Robert Stanek
Danie: Biodrówka z podhalańskiej jagnięciny – nagroda 1000 zł
- Pozostali laureaci otrzymali nagrody o wartości 250 zł.
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi
Uczeń: Marlena Wrębiak
Opiekun: Elżbieta Kurowska
Danie: pierogi z puree i sosem.
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 Im. Adama Chętnika w Ostrołęce
Uczniowie: Karolina Walczak I Adam Pawłowski
Opiekun: Ewa Okowicka – Dyl
Danie: Polska gęś owsiana pieczona z kluskami i nadzieniem z sera korycińskiego na puree buraczkowym, powidłąmi śliwkowymi i karmelizowanymi warzywami z sosem tymiankowym.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie
Uczniowie: Jakub Jasiński i Mikołaj Mierzejewski
Opiekun: Maria Dobies
Danie: Jesienna symfonia smaków.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
Uczniowie: Wiktoria Wiśniewska I Wiktoria Nitka
Opiekun: Jarosła Seweryn
Danie: Schab nadziewany śliwką, flambirowany nalewką zmłodych pędów sosny / sos z pieczonego jabłka i jagód / fasolka chłopska / dyniowa pianka / marmolada z czerwonej cebuli /chrupiący boczek.
Dodatkową nagrodą dla zwycięzców w tym roku jest przygotowanie zwycięskiego dania na żywo w programie telewizyjnym Pytanie na Śniadanie w TVP2 w dniu 30 listopada 2024r.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Źródło: mat. pras.