Aktualności

World Class poszukuje barmańskiego mistrza Polski 2024

World Class poszukuje barmańskiego mistrza Polski 2024

Wytrawna mówczyni czy wytworny słuchacz? „Wydziarany” kumpel czy elegantka zza baru? Powściągliwa artystka czy showman? Mistrz smaku, a może ceremonii? Czy istnieje ideał barmana lub barmanki? Prawdopodobnie nie, ale wkrótce dowiemy się, kto jest najlepszy w Polsce w tym fachu. World Class przedstawia 12 półfinalistów tegorocznej krajowej edycji konkursu, wśród których znaleźli się reprezentanci Gdańska, Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia. Zwycięzca wyjedzie na koktajlową olimpiadę w Szanghaju, gdzie zmierzy się z barmanami z całego świata.

World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Od 15 lat co roku ponad 10 000 barmanów w blisko 60 krajach ubiega się o przepustkę do globalnego finału. Do tej pory barmański Everest próbowało zdobyć ośmioro uczestników z Polski, w tym w ostatniej edycji reprezentantem naszego kraju w São Paulo był Grzegorz Pikulski.

– Do tegorocznej stawki Top 12 zakwalifikowało się grono świetnych polskich barmanów. Niektórzy z nich to osoby znane w branży ze swojej pracy, wyjątkowego stylu, a także udziału w konkursie. Bardzo mnie cieszy, że co roku swoich sił próbują również ‘młode wilki’, bo już sam udział w konkursie gwarantuje skok umiejętności. Jestem szczęśliwy, że tym razem jako mentor mogę wspierać kolegów i koleżanki w drodze na barmański szczyt, jakim udział w globalnym finale – mówi Grzegorz Pikulski z Krakowa, Barman Roku World Class Poland 2023, który reprezentował Polskę podczas ostatniego finału World Class 2023 w São Paulo.

Już po raz dziewiąty na podstawie zgłoszeń barmanów i barmanek z całej Polski organizator konkursu World Class wyłonił najlepszych. Jest ich dwanaścioro i wszyscy mają barmańskie umiejętności, które wzbudzają zachwyt gości. Mają 23-42 lat. Wśród nich są bardzo doświadczeni barmani, uczestnicy konkursu z ubiegłych lat oraz adepci. Reprezentują znane lub rozwijające się koktajlbary w Gdańsku, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. W stawce znajdują się też 3 kobiety, które coraz liczniej pojawiają się za barem i odnoszą sukcesy.

– W tym roku 2024 obchodzimy 15-lecie globalnego konkursu World Class, wydarzenia, które stanowi inspirację dla ludzi na całym świecie, zachęcając do zanurzenia się w kulturze kreowania smaków i doświadczeń z jakościowej konsumpcji alkoholi. Co roku z ciekawością i ekscytacją obserwujemy rozwój polskiej sceny koktajlowej, perfekcyjne rzemiosło i nowatorskie pomysły uczestników. Jesteśmy dumni z jakości tegorocznych zgłoszeń, które reprezentują najwyższy, światowy poziom i obiecują emocjonującą rywalizację w półfinale i finale konkursu, który odbędzie się 20 maja – powiedział Marek Serpatowski, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.

W dniu 20 maja w Warszawie barmanki i barmani zmierzą się w konkurencjach, które pozwolą ocenić wiedzę, technikę, kreatywność, znajomość trendów i gościnność zawodników oraz umiejętność pracy pod presją czasu. To wszystko sprawdzą globalne gwiazdy sceny koktajlowej: Adrián Michalcík z Norwegii – Barman Roku World Class 2022, Jenna Ba (Diageo Global Brand Ambassador, Tanqueray), Ervin Trykowski (Diageo Global Brand Ambassador, The Singleton) oraz Rafał Ciesielski (polski ekspert koktajlowy, twórca Better Bar oraz Bar School).

Zwycięzca lub zwyciężczyni warszawskiego finału z tytułem Barmana Roku World Class Poland 2024 wyjedzie we wrześniu br. Szanghaju (Chiny). Tam w globalnym finale zmierzy się z blisko 60-ma największymi barmańskimi talentami na świecie.

World Class Poland 2024 – Top 12 półfinalistów

Trójmiejską scenę koktajlową w tym roku reprezentuje dwóch barmanów z Gdańska. Paweł Rejniak z Flisak’76 jest najmłodszym wśród uczestników tegorocznej edycji World Class Poland, a już w ubiegłym roku znalazł się na podium (3. miejsce). Damian Ziółkowski (Eliksir restaurant & cocktailbar), debiutant w konkursie, z wykształcenia jest inżynierem, który od kilku lat z pasją rozwija techniki barmańskie.

Jak co roku, reprezentację w polskich kwalifikacjach wystawia także Kraków. Kacper Durnoga, który realizuje swoją pasję we własnym barze Gin Mill, w 2023 roku był o włos od zwycięstwa w World Class Poland (zajął 2. miejsce). Znany osobom śledzącym konkurs jest również Cezary Nowak, szef baru w TAG., który zachwyca gości wyśmienitymi kompozycjami z wykorzystaniem syropów i likierów.

Łódź w tym roku reprezentują debiutant oraz prawdziwy weteran konkursu. Kaspian Konieczka (Ukryte Rzeki) jest jednym z najmłodszych uczestników, przez swój talent oratorski nazywanym „młodym milionerem”, który z pasja opowiada historie stojące za koktajlami. Bartłomiej Wójcik (Spirit Bar Łódź by Puro Hotels) jest już gwiazdą World Class, bo od 2015 roku wziął udział w sześciu polskich finałach, aż zdobył krajowe trofeum i uczestniczył w globalnym finale.

Warszawa zawsze ma liczną reprezentację w World Class, nie zawiodła i tym razem, bo do krajowego finału wystawiła cztery barmańskie talenty. Aneta Wawrzyniak startuje kolejny raz, a na co dzień swoją pasję rozwija w koncepcie barowym w stylu weneckim, Va Bene Cicchetti. Olga Gnatyk z Gin Bar Lane’s również związana jest z ciekawym konceptem barowym, który ma nietuzinkową selekcję ginów. W World Class jest debiutantką.

Obok nich w konkursie startuje dwóch stołecznych barmanów z wieloletnim doświadczeniem w branży. Talent i dobrą energię Daniela Błaszczyka znają bywalcy tylu stołecznych barów i klubów, że nie da się ich policzyć na palcach obu rąk. Obecnie jest szefem baru w Hotel Warszawa. Karol Rychlewicz jako menedżer baru kreuje nowe receptury i dba o najwyższą jakość doświadczeń gości w Backroom Warsaw.

Do Top 12 World Class w tym roku zakwalifikował się również obieżyświat, debiutujący w konkursie, Igor Holin, który swoje koktajlowe historie na co dzień opowiada w Whiskey in the Jar w Poznaniu. Z Dolnego Śląska do Warszawy na krajowy finał przyjedzie również Nikol Młoczek – artystka tatuażu, specjalistka organizacji imprez i barmanka z Cocktail Bar by Incognito we Wrocławiu.

Źródło: mat. pras.

World Class poszukuje barmańskiego mistrza Polski 2024

World Class poszukuje barmańskiego mistrza Polski 2024

Wytrawna mówczyni czy wytworny słuchacz? „Wydziarany” kumpel czy elegantka zza baru? Powściągliwa artystka czy showman? Mistrz smaku, a może ceremonii? Czy istnieje ideał barmana lub barmanki? Prawdopodobnie nie, ale wkrótce dowiemy się, kto jest najlepszy w Polsce w tym fachu. World Class przedstawia 12 półfinalistów tegorocznej krajowej edycji konkursu, wśród których znaleźli się reprezentanci Gdańska, Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia. Zwycięzca wyjedzie na koktajlową olimpiadę w Szanghaju, gdzie zmierzy się z barmanami z całego świata.

World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Od 15 lat co roku ponad 10 000 barmanów w blisko 60 krajach ubiega się o przepustkę do globalnego finału. Do tej pory barmański Everest próbowało zdobyć ośmioro uczestników z Polski, w tym w ostatniej edycji reprezentantem naszego kraju w São Paulo był Grzegorz Pikulski.

– Do tegorocznej stawki Top 12 zakwalifikowało się grono świetnych polskich barmanów. Niektórzy z nich to osoby znane w branży ze swojej pracy, wyjątkowego stylu, a także udziału w konkursie. Bardzo mnie cieszy, że co roku swoich sił próbują również ‘młode wilki’, bo już sam udział w konkursie gwarantuje skok umiejętności. Jestem szczęśliwy, że tym razem jako mentor mogę wspierać kolegów i koleżanki w drodze na barmański szczyt, jakim udział w globalnym finale – mówi Grzegorz Pikulski z Krakowa, Barman Roku World Class Poland 2023, który reprezentował Polskę podczas ostatniego finału World Class 2023 w São Paulo.

Już po raz dziewiąty na podstawie zgłoszeń barmanów i barmanek z całej Polski organizator konkursu World Class wyłonił najlepszych. Jest ich dwanaścioro i wszyscy mają barmańskie umiejętności, które wzbudzają zachwyt gości. Mają 23-42 lat. Wśród nich są bardzo doświadczeni barmani, uczestnicy konkursu z ubiegłych lat oraz adepci. Reprezentują znane lub rozwijające się koktajlbary w Gdańsku, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. W stawce znajdują się też 3 kobiety, które coraz liczniej pojawiają się za barem i odnoszą sukcesy.

– W tym roku 2024 obchodzimy 15-lecie globalnego konkursu World Class, wydarzenia, które stanowi inspirację dla ludzi na całym świecie, zachęcając do zanurzenia się w kulturze kreowania smaków i doświadczeń z jakościowej konsumpcji alkoholi. Co roku z ciekawością i ekscytacją obserwujemy rozwój polskiej sceny koktajlowej, perfekcyjne rzemiosło i nowatorskie pomysły uczestników. Jesteśmy dumni z jakości tegorocznych zgłoszeń, które reprezentują najwyższy, światowy poziom i obiecują emocjonującą rywalizację w półfinale i finale konkursu, który odbędzie się 20 maja – powiedział Marek Serpatowski, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.

W dniu 20 maja w Warszawie barmanki i barmani zmierzą się w konkurencjach, które pozwolą ocenić wiedzę, technikę, kreatywność, znajomość trendów i gościnność zawodników oraz umiejętność pracy pod presją czasu. To wszystko sprawdzą globalne gwiazdy sceny koktajlowej: Adrián Michalcík z Norwegii – Barman Roku World Class 2022, Jenna Ba (Diageo Global Brand Ambassador, Tanqueray), Ervin Trykowski (Diageo Global Brand Ambassador, The Singleton) oraz Rafał Ciesielski (polski ekspert koktajlowy, twórca Better Bar oraz Bar School).

Zwycięzca lub zwyciężczyni warszawskiego finału z tytułem Barmana Roku World Class Poland 2024 wyjedzie we wrześniu br. Szanghaju (Chiny). Tam w globalnym finale zmierzy się z blisko 60-ma największymi barmańskimi talentami na świecie.

World Class Poland 2024 – Top 12 półfinalistów

Trójmiejską scenę koktajlową w tym roku reprezentuje dwóch barmanów z Gdańska. Paweł Rejniak z Flisak’76 jest najmłodszym wśród uczestników tegorocznej edycji World Class Poland, a już w ubiegłym roku znalazł się na podium (3. miejsce). Damian Ziółkowski (Eliksir restaurant & cocktailbar), debiutant w konkursie, z wykształcenia jest inżynierem, który od kilku lat z pasją rozwija techniki barmańskie.

Jak co roku, reprezentację w polskich kwalifikacjach wystawia także Kraków. Kacper Durnoga, który realizuje swoją pasję we własnym barze Gin Mill, w 2023 roku był o włos od zwycięstwa w World Class Poland (zajął 2. miejsce). Znany osobom śledzącym konkurs jest również Cezary Nowak, szef baru w TAG., który zachwyca gości wyśmienitymi kompozycjami z wykorzystaniem syropów i likierów.

Łódź w tym roku reprezentują debiutant oraz prawdziwy weteran konkursu. Kaspian Konieczka (Ukryte Rzeki) jest jednym z najmłodszych uczestników, przez swój talent oratorski nazywanym „młodym milionerem”, który z pasja opowiada historie stojące za koktajlami. Bartłomiej Wójcik (Spirit Bar Łódź by Puro Hotels) jest już gwiazdą World Class, bo od 2015 roku wziął udział w sześciu polskich finałach, aż zdobył krajowe trofeum i uczestniczył w globalnym finale.

Warszawa zawsze ma liczną reprezentację w World Class, nie zawiodła i tym razem, bo do krajowego finału wystawiła cztery barmańskie talenty. Aneta Wawrzyniak startuje kolejny raz, a na co dzień swoją pasję rozwija w koncepcie barowym w stylu weneckim, Va Bene Cicchetti. Olga Gnatyk z Gin Bar Lane’s również związana jest z ciekawym konceptem barowym, który ma nietuzinkową selekcję ginów. W World Class jest debiutantką.

Obok nich w konkursie startuje dwóch stołecznych barmanów z wieloletnim doświadczeniem w branży. Talent i dobrą energię Daniela Błaszczyka znają bywalcy tylu stołecznych barów i klubów, że nie da się ich policzyć na palcach obu rąk. Obecnie jest szefem baru w Hotel Warszawa. Karol Rychlewicz jako menedżer baru kreuje nowe receptury i dba o najwyższą jakość doświadczeń gości w Backroom Warsaw.

Do Top 12 World Class w tym roku zakwalifikował się również obieżyświat, debiutujący w konkursie, Igor Holin, który swoje koktajlowe historie na co dzień opowiada w Whiskey in the Jar w Poznaniu. Z Dolnego Śląska do Warszawy na krajowy finał przyjedzie również Nikol Młoczek – artystka tatuażu, specjalistka organizacji imprez i barmanka z Cocktail Bar by Incognito we Wrocławiu.

Źródło: mat. pras.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Brak wykwalifikowanych pracowników w hotelarstwie: Nowe rozwiązania są poszukiwane

Restauracja Ferula w Hotelu Bacówka Radawa & SPA**** przechodzi spektakularną metamorfozę!

Wegańskie lub wegetariańskie: nowa interpretacja kulinarnych klasyków

KULINARNY PUCHAR Polskiego Mięsa już za miesiąc!

Co jedzą Wietnamczycy, gdy my sięgamy po dokładkę karpia?

Food Working #6: Eksperci wskazali trendy, które będą gwarancją sukcesu w 2024 roku