Aktualności

Wieprzowina bez tajemnic – obalamy mity

Wieprzowina bez tajemnic – obalamy mity

Mówiąc o tradycyjnym polskim obiedzie od razu na myśl przychodzi kotlet schabowy z złocistej panierce u boku ziemniaczków i zasmażanej kapusty. Podstawą spotkania w ogrodzie ze znajomymi dla większości Polaków jest grill, a na nim kiełbasy, karkówka  kaszanka. Wieprzowina gości na naszych stołach od wielu lat i jest bezkonkurencyjnym liderem w wyborach polskich konsumentów.

Na jej plus przemawia niewygórowana cena, łatwa dostępność i szeroki asortyment. Jak to się dzieje więc, że wokół  tego mięsa krąży tyle mitów, a Polacy wciąż mają mieszane uczucia? Postanowiliśmy przyjrzeć się wieprzowinie pochodzącej z rodzimych gospodarstw, aby raz na zawsze rozwiać wątpliwości na temat jej wpływu na nasze zdrowie.

Tłusta i ciężkostrawna?

W przeciągu ostatnich dwóch dekad nastąpiła w tej kwestii diametralna zmiana. Dobór odpowiednich ras świń, przestrzeganie zasad żywienia oraz utrzymywanie warunków dobrostanu zwierząt sprawiły, że polska wieprzowina została bardzo odchudzona. Kaloryczność szynki czy schabu to około 120 kcal. Cholesterol zawarty w mięsie wieprzowym kształtuje się na podobnym poziomie co w wołowinie czy drobiu. Odpowiednio dobrany i przygotowany kawałek mięsa wieprzowego z całą pewnością może być posiłkiem dla osób przestrzegających nawet restrykcyjnych diet.

 Uboga w wartości odżywcze?

Wieprzowina w świecie dietetyków uznawana jest za wartościową choćby ze względu na obecność białek o wysokiej wartości biologicznej. To olbrzymi rezerwuar witamin z grupy B, niezbędnych do funkcjonowania układu nerwowego czy właściwej przemiany materii. Znajdziemy w niej także duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy E i cynku. Zawartość niepożądanych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest niewielka.

Jak więc wybrać idealny kawałek wieprzowiny na nasz talerz?

Przy zakupie wieprzowiny kierujmy się wyglądem i zapachem. Wysokiej jakości wieprzowina jest przede wszystkim jędrna. Sucha powierzchnia przekroju daje pewność, że nie namnaża się na niej mikroflora chorobotwórcza. Niewielka ilość tłuszczu i ścięgien, a także kolor w zakresie od jasnego różu do czerwieni, utwierdza w przekonaniu, że mamy do czynienia z mięsem pierwszej klasy. Zapach wieprzowiny powinien być delikatny, kojarzący się z krwią.

Z pomocą przychodzą konsumentowi także systemy jakości, takie jak PQS czy QAFP, których logo na produkcie wieprzowym gwarantuje jakość i bezpieczeństwo.

Tekst: Ilona Chmura

SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO

Wieprzowina bez tajemnic – obalamy mity

Wieprzowina bez tajemnic – obalamy mity

Mówiąc o tradycyjnym polskim obiedzie od razu na myśl przychodzi kotlet schabowy z złocistej panierce u boku ziemniaczków i zasmażanej kapusty. Podstawą spotkania w ogrodzie ze znajomymi dla większości Polaków jest grill, a na nim kiełbasy, karkówka  kaszanka. Wieprzowina gości na naszych stołach od wielu lat i jest bezkonkurencyjnym liderem w wyborach polskich konsumentów.

Na jej plus przemawia niewygórowana cena, łatwa dostępność i szeroki asortyment. Jak to się dzieje więc, że wokół  tego mięsa krąży tyle mitów, a Polacy wciąż mają mieszane uczucia? Postanowiliśmy przyjrzeć się wieprzowinie pochodzącej z rodzimych gospodarstw, aby raz na zawsze rozwiać wątpliwości na temat jej wpływu na nasze zdrowie.

Tłusta i ciężkostrawna?

W przeciągu ostatnich dwóch dekad nastąpiła w tej kwestii diametralna zmiana. Dobór odpowiednich ras świń, przestrzeganie zasad żywienia oraz utrzymywanie warunków dobrostanu zwierząt sprawiły, że polska wieprzowina została bardzo odchudzona. Kaloryczność szynki czy schabu to około 120 kcal. Cholesterol zawarty w mięsie wieprzowym kształtuje się na podobnym poziomie co w wołowinie czy drobiu. Odpowiednio dobrany i przygotowany kawałek mięsa wieprzowego z całą pewnością może być posiłkiem dla osób przestrzegających nawet restrykcyjnych diet.

 Uboga w wartości odżywcze?

Wieprzowina w świecie dietetyków uznawana jest za wartościową choćby ze względu na obecność białek o wysokiej wartości biologicznej. To olbrzymi rezerwuar witamin z grupy B, niezbędnych do funkcjonowania układu nerwowego czy właściwej przemiany materii. Znajdziemy w niej także duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy E i cynku. Zawartość niepożądanych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest niewielka.

Jak więc wybrać idealny kawałek wieprzowiny na nasz talerz?

Przy zakupie wieprzowiny kierujmy się wyglądem i zapachem. Wysokiej jakości wieprzowina jest przede wszystkim jędrna. Sucha powierzchnia przekroju daje pewność, że nie namnaża się na niej mikroflora chorobotwórcza. Niewielka ilość tłuszczu i ścięgien, a także kolor w zakresie od jasnego różu do czerwieni, utwierdza w przekonaniu, że mamy do czynienia z mięsem pierwszej klasy. Zapach wieprzowiny powinien być delikatny, kojarzący się z krwią.

Z pomocą przychodzą konsumentowi także systemy jakości, takie jak PQS czy QAFP, których logo na produkcie wieprzowym gwarantuje jakość i bezpieczeństwo.

Tekst: Ilona Chmura

SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Coca-Cola zawiesza działalność w Rosji

Wzrost płacy minimalnej a biznes sezonowy. Jak przedsiębiorcy radzą sobie z rosnącymi kosztami zatrudnienia?

Dlaczego warto rozszerzyć ofertę o cukiernictwo alternatywne? Konferencja Agaty Kubackiej na Expo Sweet 2024

30. edycja targów Gastro-Hotel w Kołobrzegu

Jerzy Pasikowski przewodniczącym jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie!

Barista radzi: efektywne porządki w kawiarni gwarancją lepszej kawy