Jak partner medialny – zapraszamy serdecznie 6 czerwca br. do hotelu Poznański na Konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski. Charakteryzuje je niezwykła i przyjazna atmosfera, moc wrażeń i doświadczeń kulinarnych, ciekawostki branżowe, innowacyjne rozwiązania technologiczne, wymiana doświadczeń, nowe znajomości i przyjaźnie. Zawsze towarzyszy mu słońce, radość, uśmiech i doskonały smak oraz zastrzyk energii na kolejny rok pracy. Tegorocznej edycji przyświeca hasło “Mam Apetyt na Życie!”. W roli prowadzących debiutujący duet Maja Popielarska i Tomasz Purol.
W tegorocznej edycji Konkursu wystartują:
1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź
2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia
3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin
4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań
5. Bartosz Rosa, Restauracja Liberte 33, Poznań
6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek
7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice
8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań
9. Marek Filmowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów
Ambitnych i zdeterminowanych na sukces kucharzy oceniać będzie jury w składzie:
1. Kurt Scheller Kurt Scheller Academy
2. Joanna Brodzik aktorka, autorka książki UMAMI
3. Katarzyna Daniłowicz, Tarasowa, Wrocław, TOP Chef Polska
4. Marcin Budynek Fisza Augustów, Akademia Marcina Budynka
5. Łukasz Cegłowski ARCO Paco by Perez, Gdańsk
6. Artur Skotarczyk MUGA, Poznań
7. Paweł Bęś, En Cuisine Chez Paweł Bęś, Mińsk Mazowiecki
8. Michał Kozłowski, Port Sołacz, Poznań. Wielkopolski Kucharz Roku 2019
Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego to nie tylko konkurs to również Wielkie Wydarzenie Kulinarne, na które składają się pokazy, prelekcje, degustacje, wspólne posiłki, spotkania autorskie, spotkania z osobowościami świata gastronomii i nie tylko! W tym roku Program wydarzenia przedstawia się następująco.
Program VIII edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023
10:00
Rozpoczęcie Konkursu – powitanie gości, przedstawienie jury, zawodników oraz sponsorów, prowadzenie Maja Popielarska i Tomasz Purol (Restauracja)
10:20 – 10:50
“Piąta ćwiartka w stylu fine dining” – autorski pokaz kulinarny` Magdaleny Ossowskiej, Nowicki Naturalnie (Sala Grunwald)
11;:00 – 11::20
Sport i zdrowa dieta sposobem na szczęśliwe życie szefa kuchni ” – Paweł Salamon – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin,, maratończyk iFilip Cwojdziński- szef kuchni Restauracji TU, bokser w rozmowie z dietetyk Alicją Jaworską – Piasecką, (Sala Grunwald)
11:30 – 11:50
Serwis dań konkursowych (Restauracja)
12:00 – 12:30
“Podroby /Jajko / Szczaw” – autorski pokaz kulinarny Dawida Łagowskiego, szefa kuchni w hotelu Ilonn , Las Kalisz (Sala Grunwald)
12: 30 – 12:50
“W parze” spotkanie autorskie z Kurtem Schellerem i Grzegorzem Gniechem poprowadzi Maja Popielarska
13:00 – 13:10
“Jak ukręcić idealny Majonez?” – zademonstruje Paweł Rozmiarek, szef kuchni Platinum Palace (Sala Grunwald)
13:20 – 13:40
“Poznań w Michelinie !. Korzyści wpisania miasta Poznania do słynnego Przewodnika Michelin:” – rozmowa z Jędrzejem Solarskim(zastępcą Prezydenta Miasta Poznania), Janem Mazurczakiem (PLOT) i Michałem Kutrem (“A Nóż Widelec”) rozmawia Joanna Ochniak
13:30 – 14:30
Lunch dla wszystkich gości Mistrzowski pokaz BBQ w wykonaniu Macieja Grubmana, Premiera Zupy Rybnej z Zielenicy, Food TruckPiekarni Inter Europol (Ogród)
13:40 – 14:00
Serwis dań konkursowych (Restauracja)
14:30 – 15:00
“OVO znaczy JAJKO ” – pokaz cukierniczy Michała Doroszkiewicza, Mistrza Świata Cukiernictwa, właściciela cukierni OVO
15:00 – 15:15
Moje „UMAMI” – spotkanie autorskie z Joanną Brodzik , poprowadzi Tomasz Purol (Ogród)
15:20 – 15:40
Serwis dań konkursowych (Restauracja)
16:10
Wspólne zdjęcie (Ogród)
Dodatkowo na stoiskach Partnerów odbywać się będą pokazy i degustacje, jak na prawdziwy kulinarny festiwal przystało.
Przypominamy, że Konkurs powstał w dowód pamięci po tragicznie zmarłym wybitnym, poznańskim szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1971-2013). Organizatorem konkursu jest Kapituła w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol i Barbara Surma. Konkurs obecnie stanowi kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata. Indywidualni zawodnicy walczą w konkursie o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz inne nagrody w tym staże i podróże kulinarne. Konkurs odbywa się pod patronatem honorowym Wojewody Wielkopolski Michała Zielińskiego oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka.
Konkurs jest otwarty dla szefów kuchni, kucharzy i przedstawicieli branży HoReCa.
Szczegóły: www.konkursykulinarne.pl
W tym roku konkurs wspierają:
Źródło: Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – konkurs Im. Rafała Jelewskiego