Aktualności

Wielki Finał II Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Wielki Finał II Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

To był niezapomniany wieczór, który na długo pozostanie w pamięci młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów. 27 czerwca 2024 roku odbyła się Wielka Gala Finałowa rocznika 2023/2024 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere goszcząc uczestników wydarzenia w imponującej Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Organizatorzy, Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, zadbali o wyjątkową oprawę tego wieczoru. Uroczystą Galę poprowadzili Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group oraz Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Po powitaniu zebranych gości, opowiedzieli oni o idei i misji Akademii, unikalnego na skalę kraju i Europy projektu, który w drugiej edycji wyłonił 24 wyjątkowo uzdolnionych uczniów z 15 szkół z całej Polski.

Misją Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest pomaganie młodym kucharzom w pielęgnowaniu i rozwijaniu  pasji do sztuki kulinarnej na najwyższym światowym poziomie, a także inspirowaniu ich do stawania się przyszłymi znanymi i docenianymi szefami kuchni.

Dlatego przez cały rok akademicki 2023/2024 zdobywali oni kulinarne umiejętności i doświadczenie pod okiem 21 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych cenionych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Studenci mieli możliwość uczestniczenia w cyklu 15 warsztatów, które odbywały się w najlepszych, najnowocześniejszych studiach kulinarnych
w Polsce: Chefs Atelier by Chefs Culinar, Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, Akademii Czekolady Callebaut, Chef’s Table by Ernest Jagodziński, Rational AG w Warszawie oraz specjalnie zaaranżowanej na potrzeby warsztatów Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

Podczas wydarzenia nie obyło się bez wzruszeń. Na chwilę przed rozpoczęciem części oficjalnej, zaproszonym gościom wyświetlone zostały nieemitowane dotychczas materiały filmowe, które obrazowały starania studentów w procesie edukacji na przestrzeni ostatnich 10. miesięcy. Wybrzmiał z nich ogrom zaangażowania i pracy, jaką musieli włożyć, a także pozytywne emocje i utworzone więzi koleżeńskie. Sentymentalną podróż zwieńczył koncert Klaudii Kulik, współpracującej z Orkiestrą Reprezentacyjną SGGW, która wykonała cztery utwory, niosące w swych słowach przesłanie dla studentów na przyszłość oraz potęgujące piękne emocje wśród gości.

Uroczystą cześć wieczoru rozpoczęła Ceremonia Wręczenia Dyplomów, która zgromadziła na scenie wszystkich absolwentów z dumą odbierających dyplom z rąk założycielki Akademii – Elżbiety Nitsze. Było to oficjalne zakończenie roku akademickiego 2023/2024. Następnie podziękowano kadrze trenerskiej, szkołom i nauczycielom, którzy wspierali uczniów przez cały ten wyjątkowy rok.

Podobnie jak w ubiegłym roku, wyróżniono dwójkę najbardziej zaangażowanych nauczycieli: Karolina Mikołajczyk-Nieckarz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz Katarzyna Hryciuk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie, otrzymały zaproszenia z rąk Kierownik Projektu Anny Paprockiej na kolację degustacyjną w Restauracji Belvedere.

Kulminacyjnym punktem wieczoru była Ceremonia Wręczenia Nagród dla najzdolniejszych studentów rocznika. Decyzje o tym, kto „stanął na podium”, opierały się na punktach kwalifikacyjnych przyznawanych przez trenerów kulinarnych podczas warsztatów przez cały rok. Najpierw ogłoszono nazwiska trzech wyróżnionych osób, które odbędą dwudniowe specjalistyczne szkolenie cukiernicze w Warsaw Academy of Pastry Arts. Byli to: Natalia Pintera (IV wyróżnienie), Wiktor Wołczyk (III wyróżnienie) oraz Iwo Nowacki (II wyróżnienie).

Nagrodę dla drugiego najbardziej uzdolnionego studenta, w postaci 3-dniowego wyjazdu do Niemiec połączonego z warsztatami kulinarnymi oraz zwiedzaniem nowoczesnej fabryki RATIONAL AG, otrzymał Przemysław Szulc (I wyróżnienie). Najlepszym cukiernikiem roku okazał się Leon Tyrała, który według  trenerów zasłużył na 5-dniowy kurs cukierniczy w Akademii Czekolady Callebaut Polska wraz z zakwaterowaniem i wyżywieniem.

Emocje sięgnęły zenitu, gdy nadszedł czas ogłoszenia najzdolniejszego studenta – laureata głównej nagrody II Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Niesamowitą nagrodę ufundowaną przez Belvedere Gourmet Group, w postaci stażu w restauracji Osteria Francescana w Modenie we Włoszech, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin, pod okiem samego Massimo Bottury, otrzymał Patryk Szymański z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Nagrodę wręczyła prezeska grupy Belvedere oraz pomysłodawczyni Akademii, Elżbieta Nitsze.

Dwójka studentów, która uzyskała najwyższe noty w ogólnym rankingu Akademii, otrzymała specjalne nagrody od Patrona Honorowego Akademii Mistrzów Smaku — Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Patryk Szymański oraz Przemysław Szulc odebrali indeksy na studia tej uczelni na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia, wręczone im przez Prorektora ds. Rozwoju, I Zastępcę Rektora, Prof. dr hab. Kazimierza Tomalę.

Niespodzianką wśród wyróżnień tej edycji było ogłoszenie, że Mecenas Główny Akademii – Chefs Culinar ufundował specjalną nagrodę dla zwycięskiej szkoły, w postaci warsztatów kulinarnych dla 16 osób w Chefs Atelier by Chefs Culinar. Otrzymał ją Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

Na zakończenie części oficjalnej wieczoru, organizatorzy zdradzili kilka nowości, które pojawią się w kolejnej III Edycji Akademii. Dowiedzieliśmy się m.in. o poszerzeniu kadry trenerskiej o międzynarodowe nazwiska. Warsztaty kulinarne z szefem Christopherem Haatuftem – szefem kuchni restauracji Lysverket, odznaczonej 1 gwiazdką Michelin. będą niesamowitym wydarzeniem w terminarzu kolejnej edycji. Planowana jest także kolacja charytatywna przygotowana przez samych studentów oraz wydanie książki kulinarnej
z przepisami studentów oraz zaproszonych trenerów kulinarnych Akademii.

Po oficjalnej części, nadszedł czas na zasłużone świętowanie zakończenia udanego roku akademickiego podczas znakomitego koktajl party przygotowanego przez Belvedere Catering oraz Belvedere Café.

Organizatorzy wyrazili ogromne podziękowania mecenasom projektu i sponsorom II Wielkiej Gali Finałowej: Chefs Culinar i Rational AG (główni mecenasi), Akademii Czekolady Callebaut, Sempre, Chef’s Table by Ernest Jagodziński, Cheman, Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Izbie Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz Bocuse d’Or Poland.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęły Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego oraz Bocuse d’Or Poland.

Źródło: Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere

Wielki Finał II Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Wielki Finał II Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

To był niezapomniany wieczór, który na długo pozostanie w pamięci młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów. 27 czerwca 2024 roku odbyła się Wielka Gala Finałowa rocznika 2023/2024 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere goszcząc uczestników wydarzenia w imponującej Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Organizatorzy, Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, zadbali o wyjątkową oprawę tego wieczoru. Uroczystą Galę poprowadzili Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group oraz Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Po powitaniu zebranych gości, opowiedzieli oni o idei i misji Akademii, unikalnego na skalę kraju i Europy projektu, który w drugiej edycji wyłonił 24 wyjątkowo uzdolnionych uczniów z 15 szkół z całej Polski.

Misją Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest pomaganie młodym kucharzom w pielęgnowaniu i rozwijaniu  pasji do sztuki kulinarnej na najwyższym światowym poziomie, a także inspirowaniu ich do stawania się przyszłymi znanymi i docenianymi szefami kuchni.

Dlatego przez cały rok akademicki 2023/2024 zdobywali oni kulinarne umiejętności i doświadczenie pod okiem 21 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych cenionych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Studenci mieli możliwość uczestniczenia w cyklu 15 warsztatów, które odbywały się w najlepszych, najnowocześniejszych studiach kulinarnych
w Polsce: Chefs Atelier by Chefs Culinar, Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, Akademii Czekolady Callebaut, Chef’s Table by Ernest Jagodziński, Rational AG w Warszawie oraz specjalnie zaaranżowanej na potrzeby warsztatów Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

Podczas wydarzenia nie obyło się bez wzruszeń. Na chwilę przed rozpoczęciem części oficjalnej, zaproszonym gościom wyświetlone zostały nieemitowane dotychczas materiały filmowe, które obrazowały starania studentów w procesie edukacji na przestrzeni ostatnich 10. miesięcy. Wybrzmiał z nich ogrom zaangażowania i pracy, jaką musieli włożyć, a także pozytywne emocje i utworzone więzi koleżeńskie. Sentymentalną podróż zwieńczył koncert Klaudii Kulik, współpracującej z Orkiestrą Reprezentacyjną SGGW, która wykonała cztery utwory, niosące w swych słowach przesłanie dla studentów na przyszłość oraz potęgujące piękne emocje wśród gości.

Uroczystą cześć wieczoru rozpoczęła Ceremonia Wręczenia Dyplomów, która zgromadziła na scenie wszystkich absolwentów z dumą odbierających dyplom z rąk założycielki Akademii – Elżbiety Nitsze. Było to oficjalne zakończenie roku akademickiego 2023/2024. Następnie podziękowano kadrze trenerskiej, szkołom i nauczycielom, którzy wspierali uczniów przez cały ten wyjątkowy rok.

Podobnie jak w ubiegłym roku, wyróżniono dwójkę najbardziej zaangażowanych nauczycieli: Karolina Mikołajczyk-Nieckarz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz Katarzyna Hryciuk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie, otrzymały zaproszenia z rąk Kierownik Projektu Anny Paprockiej na kolację degustacyjną w Restauracji Belvedere.

Kulminacyjnym punktem wieczoru była Ceremonia Wręczenia Nagród dla najzdolniejszych studentów rocznika. Decyzje o tym, kto „stanął na podium”, opierały się na punktach kwalifikacyjnych przyznawanych przez trenerów kulinarnych podczas warsztatów przez cały rok. Najpierw ogłoszono nazwiska trzech wyróżnionych osób, które odbędą dwudniowe specjalistyczne szkolenie cukiernicze w Warsaw Academy of Pastry Arts. Byli to: Natalia Pintera (IV wyróżnienie), Wiktor Wołczyk (III wyróżnienie) oraz Iwo Nowacki (II wyróżnienie).

Nagrodę dla drugiego najbardziej uzdolnionego studenta, w postaci 3-dniowego wyjazdu do Niemiec połączonego z warsztatami kulinarnymi oraz zwiedzaniem nowoczesnej fabryki RATIONAL AG, otrzymał Przemysław Szulc (I wyróżnienie). Najlepszym cukiernikiem roku okazał się Leon Tyrała, który według  trenerów zasłużył na 5-dniowy kurs cukierniczy w Akademii Czekolady Callebaut Polska wraz z zakwaterowaniem i wyżywieniem.

Emocje sięgnęły zenitu, gdy nadszedł czas ogłoszenia najzdolniejszego studenta – laureata głównej nagrody II Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Niesamowitą nagrodę ufundowaną przez Belvedere Gourmet Group, w postaci stażu w restauracji Osteria Francescana w Modenie we Włoszech, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin, pod okiem samego Massimo Bottury, otrzymał Patryk Szymański z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Nagrodę wręczyła prezeska grupy Belvedere oraz pomysłodawczyni Akademii, Elżbieta Nitsze.

Dwójka studentów, która uzyskała najwyższe noty w ogólnym rankingu Akademii, otrzymała specjalne nagrody od Patrona Honorowego Akademii Mistrzów Smaku — Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Patryk Szymański oraz Przemysław Szulc odebrali indeksy na studia tej uczelni na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia, wręczone im przez Prorektora ds. Rozwoju, I Zastępcę Rektora, Prof. dr hab. Kazimierza Tomalę.

Niespodzianką wśród wyróżnień tej edycji było ogłoszenie, że Mecenas Główny Akademii – Chefs Culinar ufundował specjalną nagrodę dla zwycięskiej szkoły, w postaci warsztatów kulinarnych dla 16 osób w Chefs Atelier by Chefs Culinar. Otrzymał ją Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

Na zakończenie części oficjalnej wieczoru, organizatorzy zdradzili kilka nowości, które pojawią się w kolejnej III Edycji Akademii. Dowiedzieliśmy się m.in. o poszerzeniu kadry trenerskiej o międzynarodowe nazwiska. Warsztaty kulinarne z szefem Christopherem Haatuftem – szefem kuchni restauracji Lysverket, odznaczonej 1 gwiazdką Michelin. będą niesamowitym wydarzeniem w terminarzu kolejnej edycji. Planowana jest także kolacja charytatywna przygotowana przez samych studentów oraz wydanie książki kulinarnej
z przepisami studentów oraz zaproszonych trenerów kulinarnych Akademii.

Po oficjalnej części, nadszedł czas na zasłużone świętowanie zakończenia udanego roku akademickiego podczas znakomitego koktajl party przygotowanego przez Belvedere Catering oraz Belvedere Café.

Organizatorzy wyrazili ogromne podziękowania mecenasom projektu i sponsorom II Wielkiej Gali Finałowej: Chefs Culinar i Rational AG (główni mecenasi), Akademii Czekolady Callebaut, Sempre, Chef’s Table by Ernest Jagodziński, Cheman, Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Izbie Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz Bocuse d’Or Poland.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęły Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego oraz Bocuse d’Or Poland.

Źródło: Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Smaki Podlasia”

#makeitplant – globalna kampania Upfield Professional zachęca szefów kuchni do wprowadzania dań roślinnych

Znamy zwycięzców konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”!

Wieczór trzech zmysłów: Przemysław Klima, Marcin Wygralak i Dawid Klimaniec

Bocuse d’Or. Aplikuj do Kulinarnej Ligi Mistrzów

Zmiany w restauracjach: Łatwiejsza praca z iVario