Aktualności

Znamy uczestników 7. edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”

Znamy uczestników 7. edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”

Wiemy, kto 5 października 2024 r. będzie walczył o najlepszą potrawę z karpia. Zapraszamy do kibicowania – bezpośrednio na Zamku Książęcym w Niemodlinie oraz online. Transmisja odbędzie się na Facebooku – Czas na rybę.

Wśród Szefów Kuchni walczących o zwycięstwo na najlepsza potrawę z karpia w dnu 5.10.2024 r.  znajdą się następujące drużyny:

Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak – Pałac Goetz z Brzeska

Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski – Fabryka Wełny z Pabianic

Adam Łodej i Filip Bugajski – Restauracja La Sora Hotel Binkowski z Kielc

Paweł Kucharski i Kamil Kowal – Restauracja MammaMia w Karpaczu

Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski – Brasserie Selgros w Piasecznie

Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski – Courtyard By Marriott Warsaw Airport

Uczestnicy będą mieli 90 minut na przygotowanie dania głównego gdzie oprócz karpia opolskiego będzie musiało się znaleźć kiszone warzywo z Gospodarstwo Rolnego Sznajderów.

Potrawy będą oceniane przez wyjątkowe Jury w składzie:

  • Marcin Bielec
  • Jean Bos
  • Krzysztof Gawlik
  • Wojciech Harapkiewicz
  • Wolfgang P. Menge
  • Joanna Ochniak
  • Marcin Przybysz
  • Giancarlo Russo
  • Marcin Soból
  • Robert Sowa
  • Paweł Stawicki
  • Krzysztof Robert Szulborski
  • Jarosław Uściński
  • Jarek Walczyk

 

Dzień wcześniej, w piątek 4 października 2024 roku gotować będzie sześć drużyn uczniów szkół gastronomicznych w Konkursie “Czas na rybę!  Junior”.

Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska – Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku

Mariia Didenko i Michał Kamiński – Zespół Szkół Technicznych i Branżowych im. Stanisława Staszica „HANDLÓWKA” w Jeleniej Górze

Zuzanna Śliwa i Martyna Talar – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W.Witosa w Nawojowej

Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek – Publiczne Technikum nr 2 w Opolu

Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk – Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławie Śląskim

Nazarii Radochyn i Maksym Minaiev – Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźle

Znamy uczestników 7. edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”

Potrawy będą oceniane przez jury w składzie:

  • Janusz Garncarczyk
  • Radosław Kłapacz
  • Krzysztof Malinowski
  • Marek Namysłowski
  • Joanna Ochniak
  • Artur Piotrowski
  • Krzysztof Wierzba

 

Jest o co walczyć!

Nie tylko prestiż i dobra zabawa!  Profesjonaliści walczą o  nagrodę o wartości ponad 8.000,- zł. Dodatkowo firma UNOX zaprasza laureatów na zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech! Specjalną nagrodą jest staż w Restauracji Epoka w Warszawie u jednego z jurorów Konkursu – Marcina Przybysza!

Uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2.400,- zł oraz minimalnie tygodniowy staż w Restauracji Lizawka u szefa kuchni Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska.

Partnerzy wydarzenia

Podczas wydarzenia partnerzy będą prezentowali swoje produkty i ofertę. Będzie to doskonała okazja do nawiązania relacji biznesowych między innymi z: właścicielem Hotelu Jakubus – firmą Osadkowski sp. z o.o., producentem pieców konwekcyjnych – firmą UNOX, dystrybutorem sprzętu gastronomicznego – RM Gastro, producentem porcelany Lubiana, producentem soków – Purena, dystrybutorem przypraw – firmą Darpol, producentem produktów tłuszczowych – firmą Bunge, dystrybutorem japońskich noży KAI – Home Brand, producentem sprzętu gastronomicznego Heinzelmann.

Impreza towarzysząca – Forum dyskusyjne “Smaczna przemiana karpia”

W niedzielę, 6 października, również na Zamku w Niemodlinie ciąg dalszy gotowania na najwyższym poziomie. Podczas Forum dyskusyjnego odbędą się prelekcje i dyskusje dotyczące ryb oraz gotowania.

W programie między innymi prelekcja profesora Jarosława Dumanowskiego i Marcina Przybysza, dotycząca budowania marki restauracji w oparciu o aspekt historyczny i kulinarne tradycje. Bogusław Pawlikowski z Morskiego Instytutu Rybackiego opowie o kierunkach przetwórstwa karpia – pod kątem gastronomii i gospodarstw rybackich. Lidia Jażdżewska podzieli się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego z rozszerzeniem usług o przetwórstwo, gastronomię, edukację, turystykę i rekreację.

Podczas Forum odbędą się także pokazy kulinarne:

  • Marcin Przybysz – Szef Kuchni z Restauracji Epoka, przygotuje potrawę “Karp bez kości z książki Compendium Ferculorum 1882 r.”
  • Robert Sowa z Wojciech Harapkiewicz – wspólnie ugotują potrawę “Karp pieczony/ soczewica/ marchew/ sos skorupiakowy”
  • Kamil Klekowski pokaże natomiast różne formy przetworów z ryb – jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich.

 

Wstęp na Forum jest bezpłatny. Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie w godzinach 11-17.

Na konkursowym profilu na Facebook planowana jest transmisja obu dni Konkursu! Zapraszamy do oglądania  www.facebook.com/CzasNaRybe (4 i 5 października).

Znamy uczestników 7. edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”

Źródło: Czas na rybę

Znamy uczestników 7. edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”

Znamy uczestników 7. edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”

Wiemy, kto 5 października 2024 r. będzie walczył o najlepszą potrawę z karpia. Zapraszamy do kibicowania – bezpośrednio na Zamku Książęcym w Niemodlinie oraz online. Transmisja odbędzie się na Facebooku – Czas na rybę.

Wśród Szefów Kuchni walczących o zwycięstwo na najlepsza potrawę z karpia w dnu 5.10.2024 r.  znajdą się następujące drużyny:

Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak – Pałac Goetz z Brzeska

Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski – Fabryka Wełny z Pabianic

Adam Łodej i Filip Bugajski – Restauracja La Sora Hotel Binkowski z Kielc

Paweł Kucharski i Kamil Kowal – Restauracja MammaMia w Karpaczu

Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski – Brasserie Selgros w Piasecznie

Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski – Courtyard By Marriott Warsaw Airport

Uczestnicy będą mieli 90 minut na przygotowanie dania głównego gdzie oprócz karpia opolskiego będzie musiało się znaleźć kiszone warzywo z Gospodarstwo Rolnego Sznajderów.

Potrawy będą oceniane przez wyjątkowe Jury w składzie:

  • Marcin Bielec
  • Jean Bos
  • Krzysztof Gawlik
  • Wojciech Harapkiewicz
  • Wolfgang P. Menge
  • Joanna Ochniak
  • Marcin Przybysz
  • Giancarlo Russo
  • Marcin Soból
  • Robert Sowa
  • Paweł Stawicki
  • Krzysztof Robert Szulborski
  • Jarosław Uściński
  • Jarek Walczyk

 

Dzień wcześniej, w piątek 4 października 2024 roku gotować będzie sześć drużyn uczniów szkół gastronomicznych w Konkursie “Czas na rybę!  Junior”.

Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska – Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku

Mariia Didenko i Michał Kamiński – Zespół Szkół Technicznych i Branżowych im. Stanisława Staszica „HANDLÓWKA” w Jeleniej Górze

Zuzanna Śliwa i Martyna Talar – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W.Witosa w Nawojowej

Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek – Publiczne Technikum nr 2 w Opolu

Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk – Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławie Śląskim

Nazarii Radochyn i Maksym Minaiev – Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźle

Znamy uczestników 7. edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”

Potrawy będą oceniane przez jury w składzie:

  • Janusz Garncarczyk
  • Radosław Kłapacz
  • Krzysztof Malinowski
  • Marek Namysłowski
  • Joanna Ochniak
  • Artur Piotrowski
  • Krzysztof Wierzba

 

Jest o co walczyć!

Nie tylko prestiż i dobra zabawa!  Profesjonaliści walczą o  nagrodę o wartości ponad 8.000,- zł. Dodatkowo firma UNOX zaprasza laureatów na zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech! Specjalną nagrodą jest staż w Restauracji Epoka w Warszawie u jednego z jurorów Konkursu – Marcina Przybysza!

Uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2.400,- zł oraz minimalnie tygodniowy staż w Restauracji Lizawka u szefa kuchni Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska.

Partnerzy wydarzenia

Podczas wydarzenia partnerzy będą prezentowali swoje produkty i ofertę. Będzie to doskonała okazja do nawiązania relacji biznesowych między innymi z: właścicielem Hotelu Jakubus – firmą Osadkowski sp. z o.o., producentem pieców konwekcyjnych – firmą UNOX, dystrybutorem sprzętu gastronomicznego – RM Gastro, producentem porcelany Lubiana, producentem soków – Purena, dystrybutorem przypraw – firmą Darpol, producentem produktów tłuszczowych – firmą Bunge, dystrybutorem japońskich noży KAI – Home Brand, producentem sprzętu gastronomicznego Heinzelmann.

Impreza towarzysząca – Forum dyskusyjne “Smaczna przemiana karpia”

W niedzielę, 6 października, również na Zamku w Niemodlinie ciąg dalszy gotowania na najwyższym poziomie. Podczas Forum dyskusyjnego odbędą się prelekcje i dyskusje dotyczące ryb oraz gotowania.

W programie między innymi prelekcja profesora Jarosława Dumanowskiego i Marcina Przybysza, dotycząca budowania marki restauracji w oparciu o aspekt historyczny i kulinarne tradycje. Bogusław Pawlikowski z Morskiego Instytutu Rybackiego opowie o kierunkach przetwórstwa karpia – pod kątem gastronomii i gospodarstw rybackich. Lidia Jażdżewska podzieli się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego z rozszerzeniem usług o przetwórstwo, gastronomię, edukację, turystykę i rekreację.

Podczas Forum odbędą się także pokazy kulinarne:

  • Marcin Przybysz – Szef Kuchni z Restauracji Epoka, przygotuje potrawę “Karp bez kości z książki Compendium Ferculorum 1882 r.”
  • Robert Sowa z Wojciech Harapkiewicz – wspólnie ugotują potrawę “Karp pieczony/ soczewica/ marchew/ sos skorupiakowy”
  • Kamil Klekowski pokaże natomiast różne formy przetworów z ryb – jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich.

 

Wstęp na Forum jest bezpłatny. Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie w godzinach 11-17.

Na konkursowym profilu na Facebook planowana jest transmisja obu dni Konkursu! Zapraszamy do oglądania  www.facebook.com/CzasNaRybe (4 i 5 października).

Znamy uczestników 7. edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!”

Źródło: Czas na rybę

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

La Brasserie Moderne wśród laureatów międzynarodowego konkursu The World Luxury Awards 2023

Dla większej korzyści dla klienta – Rational intensyfikuje współpracę ze swoimi partnerami handlowymi

Biała Kolacja w ogrodzie Borecznej

Smak, radość, pasja i biznes. Dojrzałe WINO z nowościami

Różny zespół, ta sama jakość: jak standaryzacja pomaga odnieść sukces

Co jedzą Wietnamczycy, gdy my sięgamy po dokładkę karpia?