Wiemy, kto 5 października 2024 r. będzie walczył o najlepszą potrawę z karpia. Zapraszamy do kibicowania – bezpośrednio na Zamku Książęcym w Niemodlinie oraz online. Transmisja odbędzie się na Facebooku – Czas na rybę.
Wśród Szefów Kuchni walczących o zwycięstwo na najlepsza potrawę z karpia w dnu 5.10.2024 r. znajdą się następujące drużyny:
Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak – Pałac Goetz z Brzeska
Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski – Fabryka Wełny z Pabianic
Adam Łodej i Filip Bugajski – Restauracja La Sora Hotel Binkowski z Kielc
Paweł Kucharski i Kamil Kowal – Restauracja MammaMia w Karpaczu
Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski – Brasserie Selgros w Piasecznie
Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski – Courtyard By Marriott Warsaw Airport
Uczestnicy będą mieli 90 minut na przygotowanie dania głównego gdzie oprócz karpia opolskiego będzie musiało się znaleźć kiszone warzywo z Gospodarstwo Rolnego Sznajderów.
Potrawy będą oceniane przez wyjątkowe Jury w składzie:
- Marcin Bielec
- Jean Bos
- Krzysztof Gawlik
- Wojciech Harapkiewicz
- Wolfgang P. Menge
- Joanna Ochniak
- Marcin Przybysz
- Giancarlo Russo
- Marcin Soból
- Robert Sowa
- Paweł Stawicki
- Krzysztof Robert Szulborski
- Jarosław Uściński
- Jarek Walczyk
Dzień wcześniej, w piątek 4 października 2024 roku gotować będzie sześć drużyn uczniów szkół gastronomicznych w Konkursie “Czas na rybę! Junior”.
Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska – Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
Mariia Didenko i Michał Kamiński – Zespół Szkół Technicznych i Branżowych im. Stanisława Staszica „HANDLÓWKA” w Jeleniej Górze
Zuzanna Śliwa i Martyna Talar – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W.Witosa w Nawojowej
Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek – Publiczne Technikum nr 2 w Opolu
Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk – Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławie Śląskim
Nazarii Radochyn i Maksym Minaiev – Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźle
Potrawy będą oceniane przez jury w składzie:
- Janusz Garncarczyk
- Radosław Kłapacz
- Krzysztof Malinowski
- Marek Namysłowski
- Joanna Ochniak
- Artur Piotrowski
- Krzysztof Wierzba
Jest o co walczyć!
Nie tylko prestiż i dobra zabawa! Profesjonaliści walczą o nagrodę o wartości ponad 8.000,- zł. Dodatkowo firma UNOX zaprasza laureatów na zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech! Specjalną nagrodą jest staż w Restauracji Epoka w Warszawie u jednego z jurorów Konkursu – Marcina Przybysza!
Uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2.400,- zł oraz minimalnie tygodniowy staż w Restauracji Lizawka u szefa kuchni Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska.
Partnerzy wydarzenia
Podczas wydarzenia partnerzy będą prezentowali swoje produkty i ofertę. Będzie to doskonała okazja do nawiązania relacji biznesowych między innymi z: właścicielem Hotelu Jakubus – firmą Osadkowski sp. z o.o., producentem pieców konwekcyjnych – firmą UNOX, dystrybutorem sprzętu gastronomicznego – RM Gastro, producentem porcelany Lubiana, producentem soków – Purena, dystrybutorem przypraw – firmą Darpol, producentem produktów tłuszczowych – firmą Bunge, dystrybutorem japońskich noży KAI – Home Brand, producentem sprzętu gastronomicznego Heinzelmann.
Impreza towarzysząca – Forum dyskusyjne “Smaczna przemiana karpia”
W niedzielę, 6 października, również na Zamku w Niemodlinie ciąg dalszy gotowania na najwyższym poziomie. Podczas Forum dyskusyjnego odbędą się prelekcje i dyskusje dotyczące ryb oraz gotowania.
W programie między innymi prelekcja profesora Jarosława Dumanowskiego i Marcina Przybysza, dotycząca budowania marki restauracji w oparciu o aspekt historyczny i kulinarne tradycje. Bogusław Pawlikowski z Morskiego Instytutu Rybackiego opowie o kierunkach przetwórstwa karpia – pod kątem gastronomii i gospodarstw rybackich. Lidia Jażdżewska podzieli się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego z rozszerzeniem usług o przetwórstwo, gastronomię, edukację, turystykę i rekreację.
Podczas Forum odbędą się także pokazy kulinarne:
- Marcin Przybysz – Szef Kuchni z Restauracji Epoka, przygotuje potrawę “Karp bez kości z książki Compendium Ferculorum 1882 r.”
- Robert Sowa z Wojciech Harapkiewicz – wspólnie ugotują potrawę “Karp pieczony/ soczewica/ marchew/ sos skorupiakowy”
- Kamil Klekowski pokaże natomiast różne formy przetworów z ryb – jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich.
Wstęp na Forum jest bezpłatny. Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie w godzinach 11-17.
Na konkursowym profilu na Facebook planowana jest transmisja obu dni Konkursu! Zapraszamy do oglądania www.facebook.com/CzasNaRybe (4 i 5 października).
Źródło: Czas na rybę