Aktualności

Świat gastronomii spotka się w Poznaniu. Targi POLAGRA już we wrześniu!

Świat gastronomii spotka się w Poznaniu. Targi POLAGRA już we wrześniu!

Końcówka lata to doskonały czas na podsumowanie sezonu w gastronomii, ale też budowanie planów działania na nowy rok. Wydatnie pomogą w tym targi POLAGRA, z ważnymi wystawcami i równie istotną wiedzą dla świata właścicieli i pracowników sektora HoReCa. Spotykamy się już w dniach 25-27 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. 

Bezcenna wiedza

Targi to nie tylko miejsce spotkań z wystawcami, ale też przestrzeń, w której można pozyskać bezcenną kontakty i wiedzę. Okazji ku temu będzie sporo. Doskonale znany w świecie gastronomii Paweł Gruba zaprosi na szkolenie, a następnie, powiązaną z nim, dyskusję ze swoimi gośćmi. Znany z „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”.

Jak finansowo doceniać pracowników, a jednocześnie nie generować kosztów nie do udźwignięcia dla firmy? Jak sprawić, żeby kucharze, pomocnicy, kelnerzy, barmani (i ich pracodawcy!) mieli poczucie finansowej sprawiedliwości i satysfakcji? O tym usłyszymy w środę, 25 września. Tytuł mini-szkolenia to „Skuteczny system motywacyjno-prowizyjny na kuchnię, bar i salę”.

Po jego zakończeniu Paweł Gruba zaprosi na scenę poznańskich i wrocławskich szefów kuchni i restauratorów – doskonale znanych w świecie gastronomii ekspertów. W dobie rosnących kosztów i rynku pracownika temat dyskusji wydaje się jak najbardziej na czasie.

Pomysłami, praktyką i wiedzą podzielą się: Michał Kuter – właściciel restauracji A nóż widelec, Monika Kasprzak – właścicielka i sushi masterka Nare Sushi, Dawid Łagowski – szef kuchni w Hotel Illon, Młyńska 12 i Marina Gaj oraz Katarzyna Daniłowicz, czyli szefowa kuchni w Restauracji Tarasowa (zlokalizowanej we wrocławskiej Hali Stulecia). Wraz z prowadzącym zastanowią się jak optymalizować koszty pracownicze, zachowując wysokie zaangażowanie zespołu.

Debata będzie stanowić idealne uzupełnienie tego, co także w środę, 25 września wydarzy się na scenie głównej. Na targi POLAGRA z całej Polski przyjedzie kilkuset laureatów plebiscytu „Mistrzowie Smaku”, organizowanego przez Polska Press Grupa. Będą to między innymi właściciele, managerowie, pracownicy restauracji, kawiarni, lodziarni, barów pizzerii i punktów gastronomicznych.

Smacznie zapowiada się też czwartek, 26 września. Od rana rozpocznie się rywalizacja sześciu kucharskich duetów. A wszystko za sprawą finału 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Zawodniczki i zawodnicy powalczą o tytuł, a przede wszystkim uznanie jurorów. Przez lata dla każdego zwycięzcy KPP stanowił trampolinę do kariery. Jak będzie tym razem? Przekonamy się już w czwartek, 26 września.

W przerwach między obserwowaniem mistrzów sztuki kulinarnej warto będzie odwiedzić prawnicze szkolenia dla branży spożywczej i sektora horeca. Eksperci z czterech kancelarii przedstawią zagadnienia dotyczące opakowań i reklamy żywności, greenwashingu, recyklingu, ale też założeń (a w zasadzie wymagań) ESG w branży spożywczej i HoReCa.

Trzy dni z wystawcami

Serce wydarzenia jakim są targi POLAGRA stanowią jego wystawcy, w tym roku zlokalizowani aż w sześciu pawilonach, podzielonych tematycznie. Przedstawiciele branży HoReCa swoje kroki powinni kierować w stronę hal 7 i 8. Tam odbędzie się Kulinarny Puchar Polski, a swoją ofertę zaprezentują wystawcy. Wśród nich znajdą się dostawcy produktów, towarów i usług dla restauracji, hoteli, ale też stacji benzynowych i sklepów coraz częściej stających się pełnoprawnymi punktami gastronomicznymi.

Tegorocznym Partnerem Salonu Horeca został Komat – dostawca mebli gastronomicznych. Sprzęt i urządzenia ułatwiające pracę kucharzom zaprezentuje również RM Gastro. Swoją ofertę przedstawią m.in. Primulator, Winterhalter, Nescafé z marką Roastelier™, Las Kalisz, KJ Gastro, Petit Forestier, Dora Metal, Cheman, Gastroguss, Iwoniczanka. Lista wystawców nadal się powiększa.

Ekspozycji Salonu Horeca towarzyszyć będzie pachnące potrawami stoisko kucharskiego Stowarzyszenia Euro-Toques i trzydniowy Festiwal Kawy, a na nim palarnie i dostawcy kawy segmentu speciality. Tegoroczna POLAGRA ma silnych partnerów. Oprócz wymienionego już Komat, pozostali to Hert i Frizo (Partnerzy Salonu Foodtech) oraz Partnerzy Główni – Lidl Polska i Żabka Polska. Oni też zaproszą na swoje stoiska.

Warto pamiętać, że do 6 września bilety na POLAGRĘ są bezpłatne i dostępne na stronie www.polagra.pl.

Źródło: Grupa MTP

Świat gastronomii spotka się w Poznaniu. Targi POLAGRA już we wrześniu!

Świat gastronomii spotka się w Poznaniu. Targi POLAGRA już we wrześniu!

Końcówka lata to doskonały czas na podsumowanie sezonu w gastronomii, ale też budowanie planów działania na nowy rok. Wydatnie pomogą w tym targi POLAGRA, z ważnymi wystawcami i równie istotną wiedzą dla świata właścicieli i pracowników sektora HoReCa. Spotykamy się już w dniach 25-27 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. 

Bezcenna wiedza

Targi to nie tylko miejsce spotkań z wystawcami, ale też przestrzeń, w której można pozyskać bezcenną kontakty i wiedzę. Okazji ku temu będzie sporo. Doskonale znany w świecie gastronomii Paweł Gruba zaprosi na szkolenie, a następnie, powiązaną z nim, dyskusję ze swoimi gośćmi. Znany z „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”.

Jak finansowo doceniać pracowników, a jednocześnie nie generować kosztów nie do udźwignięcia dla firmy? Jak sprawić, żeby kucharze, pomocnicy, kelnerzy, barmani (i ich pracodawcy!) mieli poczucie finansowej sprawiedliwości i satysfakcji? O tym usłyszymy w środę, 25 września. Tytuł mini-szkolenia to „Skuteczny system motywacyjno-prowizyjny na kuchnię, bar i salę”.

Po jego zakończeniu Paweł Gruba zaprosi na scenę poznańskich i wrocławskich szefów kuchni i restauratorów – doskonale znanych w świecie gastronomii ekspertów. W dobie rosnących kosztów i rynku pracownika temat dyskusji wydaje się jak najbardziej na czasie.

Pomysłami, praktyką i wiedzą podzielą się: Michał Kuter – właściciel restauracji A nóż widelec, Monika Kasprzak – właścicielka i sushi masterka Nare Sushi, Dawid Łagowski – szef kuchni w Hotel Illon, Młyńska 12 i Marina Gaj oraz Katarzyna Daniłowicz, czyli szefowa kuchni w Restauracji Tarasowa (zlokalizowanej we wrocławskiej Hali Stulecia). Wraz z prowadzącym zastanowią się jak optymalizować koszty pracownicze, zachowując wysokie zaangażowanie zespołu.

Debata będzie stanowić idealne uzupełnienie tego, co także w środę, 25 września wydarzy się na scenie głównej. Na targi POLAGRA z całej Polski przyjedzie kilkuset laureatów plebiscytu „Mistrzowie Smaku”, organizowanego przez Polska Press Grupa. Będą to między innymi właściciele, managerowie, pracownicy restauracji, kawiarni, lodziarni, barów pizzerii i punktów gastronomicznych.

Smacznie zapowiada się też czwartek, 26 września. Od rana rozpocznie się rywalizacja sześciu kucharskich duetów. A wszystko za sprawą finału 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Zawodniczki i zawodnicy powalczą o tytuł, a przede wszystkim uznanie jurorów. Przez lata dla każdego zwycięzcy KPP stanowił trampolinę do kariery. Jak będzie tym razem? Przekonamy się już w czwartek, 26 września.

W przerwach między obserwowaniem mistrzów sztuki kulinarnej warto będzie odwiedzić prawnicze szkolenia dla branży spożywczej i sektora horeca. Eksperci z czterech kancelarii przedstawią zagadnienia dotyczące opakowań i reklamy żywności, greenwashingu, recyklingu, ale też założeń (a w zasadzie wymagań) ESG w branży spożywczej i HoReCa.

Trzy dni z wystawcami

Serce wydarzenia jakim są targi POLAGRA stanowią jego wystawcy, w tym roku zlokalizowani aż w sześciu pawilonach, podzielonych tematycznie. Przedstawiciele branży HoReCa swoje kroki powinni kierować w stronę hal 7 i 8. Tam odbędzie się Kulinarny Puchar Polski, a swoją ofertę zaprezentują wystawcy. Wśród nich znajdą się dostawcy produktów, towarów i usług dla restauracji, hoteli, ale też stacji benzynowych i sklepów coraz częściej stających się pełnoprawnymi punktami gastronomicznymi.

Tegorocznym Partnerem Salonu Horeca został Komat – dostawca mebli gastronomicznych. Sprzęt i urządzenia ułatwiające pracę kucharzom zaprezentuje również RM Gastro. Swoją ofertę przedstawią m.in. Primulator, Winterhalter, Nescafé z marką Roastelier™, Las Kalisz, KJ Gastro, Petit Forestier, Dora Metal, Cheman, Gastroguss, Iwoniczanka. Lista wystawców nadal się powiększa.

Ekspozycji Salonu Horeca towarzyszyć będzie pachnące potrawami stoisko kucharskiego Stowarzyszenia Euro-Toques i trzydniowy Festiwal Kawy, a na nim palarnie i dostawcy kawy segmentu speciality. Tegoroczna POLAGRA ma silnych partnerów. Oprócz wymienionego już Komat, pozostali to Hert i Frizo (Partnerzy Salonu Foodtech) oraz Partnerzy Główni – Lidl Polska i Żabka Polska. Oni też zaproszą na swoje stoiska.

Warto pamiętać, że do 6 września bilety na POLAGRĘ są bezpłatne i dostępne na stronie www.polagra.pl.

Źródło: Grupa MTP

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere: relacja z wyjazdu wyróżnionych studentów do Niemiec z fundatorem nagrody – firmą Rational

Kulinarny Rajd Mistrzów 2023

Transgourmet Foodservice i Selgros ogłaszają plany rozwoju na 30. Targach HORECA® w Krakowie [VIDEO]

Międzynarodowy Dzień Herbaty – okazja, by stać się świadomym herbacianym odkrywcą

Bocuse d’Or on Tour w jesiennej odsłonie

Festiwal Kuchni Międzynarodowej 2022