Aktualności

Różny zespół, ta sama jakość: jak standaryzacja pomaga odnieść sukces

Różny zespół, ta sama jakość: jak standaryzacja pomaga odnieść sukces

Restauracja czy hotel, wyzwania często są podobne: zmieniający się personel, różne narodowości, różne języki, różny poziom edukacji spotykają dużą liczbę gości, którzy chcą spożywać posiłki w tym samym czasie i tej samej jakości. Zwykle jest tak dynamicznie, że nie zawsze szczegółowe szkolenie nowych pracowników jest priorytetem. Aby uniknąć kompromisów w zakresie jakości, wielu kucharzy korzysta z nowoczesnych technologii.

– Są takie miejsca, gdzie personel kuchni zmienia się mniej więcej od trzech do sześciu miesięcy, a kuchnia pracuje 24 godziny na dobę. Trudno jest utrzymać wszystkich na tym samym poziomie wiedzy – mówi Bartosz Murawski, Dyrektor ds. kluczowych klientów w Rational.

W tym samym czasie kuchnię opuszczają tysiące posiłków, a w godzinach szczytu 3000 gości i więcej chce, by rozpieszczano je pysznym jedzeniem. Wszystko musi działać jak w zegarku. Rational zna takie wyzwania.

– Wszystkie procesy w kuchni muszą być ze sobą skoordynowane; absolutnie nie ma miejsca na jakiekolwiek odchylenia lub błędy – mówi Bartosz Murawski.

Dlatego firma Rational opracowała piec konwekcyjno-parowy iCombi Pro oraz urządzenie multifunkcyjne iVario, które zastępują patelnie uchylne, kotły warzelne i frytownice. Oba urządzenia są intuicyjne w obsłudze, działają niezależnie i automatycznie dostosowują proces gotowania do aktualnych okoliczności. Na przykład w iCombi Pro nie ma znaczenia, czy ryba waży 8 czy 18 kg. Inteligentny system gotowania rozpoznaje rozmiar i ilość załadunku, odpowiednio dostosowuje proces gotowania i niezawodnie zapewnia pożądany rezultat.

– Kiedy wyposażenie kuchni przejmuje rutynowe zadania i praktycznie wybiega w przyszłość w produkcji, jakość jest zapewniona – kontynuuje Bartosz Murawski.

Ponadto oba urządzenia mogą być używane niezwykle elastycznie. Jeśli na przykład zmieni się menu lub nawet cała koncepcja restauracji na panelu iCombi lub iVario, wystarczy tylko zapisać nowe przepisy.

– Oba urządzenia świetnie sobie radzą przy różnych metodach przygotowywania, takich jak gotowanie, smażenie i wiele innych – wyjaśnia Bartosz Murawski. – To prawie eliminuje potrzebę instalowania innego sprzętu kuchennego.

Rational wie, że umiejętności obsługi sprzętu muszą wspierać załogę kuchni. Ale: „Trudno to osiągnąć za pomocą konwencjonalnych urządzeń do gotowania”. Aby ułatwić pracę nowym lub niedoświadczonym pracownikom, iCombi Pro i iVario posiadają funkcję MyDisplay. Tutaj ścieżki gotowania wybranych potraw są wyświetlane w urządzeniu i można je wybrać za pomocą wyświetlacza za dotknięciem tylko jednego przycisku. Aby uniknąć wyzwań językowych, programy gotowania są oznaczone zdjęciami poszczególnych potraw. Użytkownicy zyskują większe bezpieczeństwo, a wskaźnik błędów jest zminimalizowany. MyDisplay można skonfigurować z poziomu biurka za pomocą ConnectedCooking, rozwiązania sieciowego firmy Rational.

Tam, gdzie wiele osób je, nie ma czasu na spowolnienie. Nawet w przypadku wyposażenia kuchennego. Aby nadal spełniać wymagania higieniczne i za każdym razem serwować nienaganne jedzenie, iCombi ma ultraszybką funkcję mycia doraźnego, która zajmuje tylko 12 minut. Jeśli wymagany jest program głębokiego mycia, zostanie to pokazane na wyświetlaczu pieca konwekcyjno-parowego. Obejmuje etap mycia i wymaganą ilość środka myjącego. Nawiasem mówiąc, środek myjący do iCombi nie zawiera fosforanów i fosforu – kolejny plus dla środowiska.

– Stała wysoka jakość w kuchni jest łatwa, gdy masz odpowiedni sprzęt. Niezależnie od poziomu doświadczenia zespołu – podsumowuje Bartosz Murawski.

Różny zespół, ta sama jakość: jak standaryzacja pomaga odnieść sukces

Różny zespół, ta sama jakość: jak standaryzacja pomaga odnieść sukces

Restauracja czy hotel, wyzwania często są podobne: zmieniający się personel, różne narodowości, różne języki, różny poziom edukacji spotykają dużą liczbę gości, którzy chcą spożywać posiłki w tym samym czasie i tej samej jakości. Zwykle jest tak dynamicznie, że nie zawsze szczegółowe szkolenie nowych pracowników jest priorytetem. Aby uniknąć kompromisów w zakresie jakości, wielu kucharzy korzysta z nowoczesnych technologii.

– Są takie miejsca, gdzie personel kuchni zmienia się mniej więcej od trzech do sześciu miesięcy, a kuchnia pracuje 24 godziny na dobę. Trudno jest utrzymać wszystkich na tym samym poziomie wiedzy – mówi Bartosz Murawski, Dyrektor ds. kluczowych klientów w Rational.

W tym samym czasie kuchnię opuszczają tysiące posiłków, a w godzinach szczytu 3000 gości i więcej chce, by rozpieszczano je pysznym jedzeniem. Wszystko musi działać jak w zegarku. Rational zna takie wyzwania.

– Wszystkie procesy w kuchni muszą być ze sobą skoordynowane; absolutnie nie ma miejsca na jakiekolwiek odchylenia lub błędy – mówi Bartosz Murawski.

Dlatego firma Rational opracowała piec konwekcyjno-parowy iCombi Pro oraz urządzenie multifunkcyjne iVario, które zastępują patelnie uchylne, kotły warzelne i frytownice. Oba urządzenia są intuicyjne w obsłudze, działają niezależnie i automatycznie dostosowują proces gotowania do aktualnych okoliczności. Na przykład w iCombi Pro nie ma znaczenia, czy ryba waży 8 czy 18 kg. Inteligentny system gotowania rozpoznaje rozmiar i ilość załadunku, odpowiednio dostosowuje proces gotowania i niezawodnie zapewnia pożądany rezultat.

– Kiedy wyposażenie kuchni przejmuje rutynowe zadania i praktycznie wybiega w przyszłość w produkcji, jakość jest zapewniona – kontynuuje Bartosz Murawski.

Ponadto oba urządzenia mogą być używane niezwykle elastycznie. Jeśli na przykład zmieni się menu lub nawet cała koncepcja restauracji na panelu iCombi lub iVario, wystarczy tylko zapisać nowe przepisy.

– Oba urządzenia świetnie sobie radzą przy różnych metodach przygotowywania, takich jak gotowanie, smażenie i wiele innych – wyjaśnia Bartosz Murawski. – To prawie eliminuje potrzebę instalowania innego sprzętu kuchennego.

Rational wie, że umiejętności obsługi sprzętu muszą wspierać załogę kuchni. Ale: „Trudno to osiągnąć za pomocą konwencjonalnych urządzeń do gotowania”. Aby ułatwić pracę nowym lub niedoświadczonym pracownikom, iCombi Pro i iVario posiadają funkcję MyDisplay. Tutaj ścieżki gotowania wybranych potraw są wyświetlane w urządzeniu i można je wybrać za pomocą wyświetlacza za dotknięciem tylko jednego przycisku. Aby uniknąć wyzwań językowych, programy gotowania są oznaczone zdjęciami poszczególnych potraw. Użytkownicy zyskują większe bezpieczeństwo, a wskaźnik błędów jest zminimalizowany. MyDisplay można skonfigurować z poziomu biurka za pomocą ConnectedCooking, rozwiązania sieciowego firmy Rational.

Tam, gdzie wiele osób je, nie ma czasu na spowolnienie. Nawet w przypadku wyposażenia kuchennego. Aby nadal spełniać wymagania higieniczne i za każdym razem serwować nienaganne jedzenie, iCombi ma ultraszybką funkcję mycia doraźnego, która zajmuje tylko 12 minut. Jeśli wymagany jest program głębokiego mycia, zostanie to pokazane na wyświetlaczu pieca konwekcyjno-parowego. Obejmuje etap mycia i wymaganą ilość środka myjącego. Nawiasem mówiąc, środek myjący do iCombi nie zawiera fosforanów i fosforu – kolejny plus dla środowiska.

– Stała wysoka jakość w kuchni jest łatwa, gdy masz odpowiedni sprzęt. Niezależnie od poziomu doświadczenia zespołu – podsumowuje Bartosz Murawski.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

CHWASTY. Wegańska kolacja degustacyjna

Trzecie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere: słodkie arcydzieła

Food and Design startuje ze szkoleniami dla branży spożywczej i HoReCa

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie już za tydzień!

Mistrzowie kręcili pizzę dla WOŚP!

Koncert charytatywny. Świat Gastronomii na rzecz Ukrainy!