Porady branżowe

Regulacje prawne w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Regulacje prawne w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Wobec pandemii COVID-19 Rada Ministrów zdecydowała się na wprowadzenie ograniczeń, zakazów i nakazów, które miały na celu skłonienie Polaków do pozostania w domach, a tym samym zatrzymanie rozprzestrzeniania się zakażeń. Restrykcje uderzyły w restauratorów i hotelarzy, jak też w inne branże. Pomijając kwestię zasadności wprowadzonych ograniczeń, warto przyjrzeć im się z punktu widzenia legalności i poprawności ich wprowadzenia.

Wielu przedsiębiorców decyduje się na otworzenie swoich lokali, pomimo obowiązujących nakazów. Jak zachować się podczas kontroli przeprowadzonej przez Sanepid? Czy przedsiębiorca może nagrywać czynności funkcjonariusza policji? Czy możliwe jest nieprzyjęcie mandatu lub jego uchylenie?

 
Na te inne pytania w sposób kompleksowy odpowiada opracowanie przygotowane przez Kancelarię Radców Prawnych SMW Legal. Przedstawia ono regulacje konstytucyjne, przepisy dotyczące kontroli prowadzonej przez Sanepid, jak również możliwości nałożenia na przedsiębiorcę kary administracyjnej i tryb odwołania się od takiej decyzji. Dotyka również kwestię uprawnień policji oraz możliwości nieprzyjęcia nałożonego na przedsiębiorcę mandatu.  
 
Zapraszamy do lektury!

Kancelaria Radców Prawnych SMW Legal

Opracowanie dotyczące regulacji prawnych w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Regulacje prawne w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Regulacje prawne w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Wobec pandemii COVID-19 Rada Ministrów zdecydowała się na wprowadzenie ograniczeń, zakazów i nakazów, które miały na celu skłonienie Polaków do pozostania w domach, a tym samym zatrzymanie rozprzestrzeniania się zakażeń. Restrykcje uderzyły w restauratorów i hotelarzy, jak też w inne branże. Pomijając kwestię zasadności wprowadzonych ograniczeń, warto przyjrzeć im się z punktu widzenia legalności i poprawności ich wprowadzenia.

Wielu przedsiębiorców decyduje się na otworzenie swoich lokali, pomimo obowiązujących nakazów. Jak zachować się podczas kontroli przeprowadzonej przez Sanepid? Czy przedsiębiorca może nagrywać czynności funkcjonariusza policji? Czy możliwe jest nieprzyjęcie mandatu lub jego uchylenie?

 
Na te inne pytania w sposób kompleksowy odpowiada opracowanie przygotowane przez Kancelarię Radców Prawnych SMW Legal. Przedstawia ono regulacje konstytucyjne, przepisy dotyczące kontroli prowadzonej przez Sanepid, jak również możliwości nałożenia na przedsiębiorcę kary administracyjnej i tryb odwołania się od takiej decyzji. Dotyka również kwestię uprawnień policji oraz możliwości nieprzyjęcia nałożonego na przedsiębiorcę mandatu.  
 
Zapraszamy do lektury!

Kancelaria Radców Prawnych SMW Legal

Opracowanie dotyczące regulacji prawnych w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Udostępnij!

Share on facebook
Share on linkedin

Może zainteresują Ciebie

Restrukturyzacja odpowiedzią na kryzys?

Testować, próbować, smakować, czyli kilka słów o kuchni roślinnej

Jeszcze większa elastyczność w cateringu czy restauracji

Porady na udane smażenie

Higiena na wagę złota