Porady branżowe

Regulacje prawne w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Regulacje prawne w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Wobec pandemii COVID-19 Rada Ministrów zdecydowała się na wprowadzenie ograniczeń, zakazów i nakazów, które miały na celu skłonienie Polaków do pozostania w domach, a tym samym zatrzymanie rozprzestrzeniania się zakażeń. Restrykcje uderzyły w restauratorów i hotelarzy, jak też w inne branże. Pomijając kwestię zasadności wprowadzonych ograniczeń, warto przyjrzeć im się z punktu widzenia legalności i poprawności ich wprowadzenia.

Wielu przedsiębiorców decyduje się na otworzenie swoich lokali, pomimo obowiązujących nakazów. Jak zachować się podczas kontroli przeprowadzonej przez Sanepid? Czy przedsiębiorca może nagrywać czynności funkcjonariusza policji? Czy możliwe jest nieprzyjęcie mandatu lub jego uchylenie?

 
Na te inne pytania w sposób kompleksowy odpowiada opracowanie przygotowane przez Kancelarię Radców Prawnych SMW Legal. Przedstawia ono regulacje konstytucyjne, przepisy dotyczące kontroli prowadzonej przez Sanepid, jak również możliwości nałożenia na przedsiębiorcę kary administracyjnej i tryb odwołania się od takiej decyzji. Dotyka również kwestię uprawnień policji oraz możliwości nieprzyjęcia nałożonego na przedsiębiorcę mandatu.  
 
Zapraszamy do lektury!

Kancelaria Radców Prawnych SMW Legal

Opracowanie dotyczące regulacji prawnych w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Regulacje prawne w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Regulacje prawne w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Wobec pandemii COVID-19 Rada Ministrów zdecydowała się na wprowadzenie ograniczeń, zakazów i nakazów, które miały na celu skłonienie Polaków do pozostania w domach, a tym samym zatrzymanie rozprzestrzeniania się zakażeń. Restrykcje uderzyły w restauratorów i hotelarzy, jak też w inne branże. Pomijając kwestię zasadności wprowadzonych ograniczeń, warto przyjrzeć im się z punktu widzenia legalności i poprawności ich wprowadzenia.

Wielu przedsiębiorców decyduje się na otworzenie swoich lokali, pomimo obowiązujących nakazów. Jak zachować się podczas kontroli przeprowadzonej przez Sanepid? Czy przedsiębiorca może nagrywać czynności funkcjonariusza policji? Czy możliwe jest nieprzyjęcie mandatu lub jego uchylenie?

 
Na te inne pytania w sposób kompleksowy odpowiada opracowanie przygotowane przez Kancelarię Radców Prawnych SMW Legal. Przedstawia ono regulacje konstytucyjne, przepisy dotyczące kontroli prowadzonej przez Sanepid, jak również możliwości nałożenia na przedsiębiorcę kary administracyjnej i tryb odwołania się od takiej decyzji. Dotyka również kwestię uprawnień policji oraz możliwości nieprzyjęcia nałożonego na przedsiębiorcę mandatu.  
 
Zapraszamy do lektury!

Kancelaria Radców Prawnych SMW Legal

Opracowanie dotyczące regulacji prawnych w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Porady na udane smażenie

Jeszcze większa elastyczność w cateringu czy restauracji

Testować, próbować, smakować, czyli kilka słów o kuchni roślinnej

Restrukturyzacja odpowiedzią na kryzys?

Kultura picia kawy, czyli jak zachęcić gości do regularności

SUP – regulacje dla gastronomii. Pobierz darmowy, edukacyjny ebook!