Restauracja Flavoria w Andersia Hotel & SPA w Poznaniu wprowadza sezonowe menu autorstwa nowego szefa kuchni – Michała Pysklaka.
Dania w nowej karcie restauracji Flavoria inspirowane są kuchnią polską i europejską. Część potraw ma charakter i rodowód wielkopolski, jak np. wędzony ziemniak z gzikiem, oliwą szczypiorkową, kiszoną rzodkiewką i porem czy pieczona kaczka z pomarańczami, pyzą, konfiturą z jabłek i sosem cydrowym.
W karcie znajdziemy też klasyki w nowoczesnym wydaniu, jak tatar z polędwicy wołowej, z piklami, emulsją z żółtek, majonezem truflowym, sałatę rzymską z pieczonym kurczakiem, pomidorami, serem Emilgrana, grzankami i sosem anchois czy też żurek na domowym zakwasie z jajkiem poché i chrzanem.
Nawiązaniem do kuchni śródziemnomorskiej jest makaron tagliatelle z borowikami, sosem śmietanowym i serem Grana Padano oraz risotto z boczniakami, tymiankiem i prażoną szalotką.
Fani mięs również znajdą tu coś dla siebie: stek Porterhouse z wyborem dodatków: purée ziemniaczanym, frytkami stekowymi, warzywami, pieczarkami portobello z patelni i wybornymi sosami. Ucztę kulinarną zwieńczą oryginalne desery: pełne smaku buraczane brownie z coulis porzeczkowym i migdałami, mus z białej czekolady z gruszką, cynamonem i sable lub lody waniliowe z ciepłym sosem malinowym.
– Smaki w menu są złożone w formie, ale delikatne; u smakoszy wywołują uczucie błogości i komfortu. Moje dania przenoszą gości w podróż po smakach dzieciństwa i w świat moich własnych wojaży – mówi Chef Michał Pysklak.
Michał Pysklak związany jest z Andersia Hotel & SPA od listopada 2022 r. Jest absolwentem Uniwersytetu Łódzkiego na kierunku Turystyka i Hotelarstwo. Miłośnik kuchni francuskiej. Swoją karierę zawodową, która nieprzerwanie trwa od ponad 20 lat, rozpoczął w rodzinnej Łodzi. Pracując w łódzkich hotelach doskonalił swoje umiejętności oraz rozwijał wyobraźnię kulinarną. Odbył także liczne staże zagraniczne we Francji i Anglii. Z Wielkopolską związany od 2010 roku.
Źródło: Andersia Hotel & SPA, a member of Radisson Individuals