...

Aktualności

Młodzi kucharze na najwyższym poziomie! Znamy zwycięzców konkursu Chefs en Or 2025

Młodzi kucharze na najwyższym poziomie! Znamy zwycięzców konkursu Chefs en Or 2025

Za nami wielki finał konkursu Chefs en Or 2025, organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros. W finałowej rywalizacji, która odbyła się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wzięło udział dziewięcioro najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju. Zwyciężczynią tegorocznej edycji została Natalia Kalenik z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, która przygotowała pieczoną kaczkę w korpusie z żelką i salsą buraczaną.

Tematem tegorocznego finału była kaczka z botwiną lub burakiem i octem balsamicznym, a dodatkowym wyzwaniem był tajemniczy składnik – wybrany produkt marki własnej Transgourmet. Uczestnicy zaskoczyli jury nie tylko techniką i precyzją, ale także kreatywnością – na talerzach pojawiły się odważne połączenia smakowe, sezonowe produkty i przemyślane podejście less waste.

Cieszę się, że coraz więcej młodych osób zgłasza się do konkursu Chefs en Or, bo to jeden z najlepszych konkursów w Polsce. Prace były higienicznie czyste, co przełożyło się na smak potraw – wybór zwycięzców nie był łatwy, bo wszystkie dania były naprawdę bardzo smaczne. Różnice w punktacji między pierwszymi trzema miejscami były minimalne, decydowały detale – mówił tuż po finale przewodniczący jury, Bartosz Peter.

– Atmosfera była bardzo dobra, świetnie mi się gotowało. Przygotowałam kaczkę w korpusie z sosem na bulionie kaczki, z mirabelkami, octem balsamicznym, żelką i salsą buraczaną z truskawką, szałwią i musztardą francuską. Dodałam krokiecik na beszamelu z pieczarkami i serem pleśniowym. Próbowałam tego przepisu wcześniej około 6 razy, by dopracować proporcje. To była długa droga, ale warto było – mówiła Natalia tuż po ceremonii rozdania nagród – zwyciężczyni Natalia Kalenik nie kryła radości, tym bardziej, że był to jej drugi występ w konkursie Chefs en Or.

Drugie miejsce zajął Kornel Byzdra z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, który przygotował sezonową kaczkę. Kornel, opowiadając o atmosferze konkursu, zaznaczył: – Było jak w domu. Wszyscy byli bardzo mili, rozmawialiśmy ze sobą, nikt się nie wycofywał. To była świetna okazja do nauki.

Wtórował mu także Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, który zajął trzecie miejsce, serwując klasyczną pierś z kaczki z dzikim brokułem i burakiem.

– Było miło i przyjemnie, gotowanie sprawiało mi radość. Wyciągnąłem cenne lekcje z uwag jury i jestem zadowolony z tego doświadczenia – podkreślał Iwo Nowacki.

W skład jury finału weszli uznani eksperci kulinarni: Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski, który przewodniczył obradom jury; Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; Marek Burkacki, szef kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet; Krzysztof Klimaszewski, szef kuchni Brasserie Selgros Piaseczno oraz sędziowie techniczni – Bartłomiej Gora i Łukasz Wódz z Instytutu Kulinarnego.

– Już w połowie konkursu padł komentarz, że dawno nie było tak smacznego konkursu. Wybór był niezwykle trudny – były kontrasty: albo dużo składników, które miały swoje wady smakowe, albo dania niemal trzyskładnikowe, ale z których chciało się wyczyścić talerz do ostatniego okruszka. To był jeden z najpyszniejszych konkursów, w jakim uczestniczyłem. A pamiętajmy, że mówimy o młodzieży, a nie profesjonalnych kucharzach – podkreśla Jarosław Uściński.

Laureatka I miejsca otrzymała nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz profesjonalne szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła zwycięzcy otrzymała bon o wartości 5000 zł na zakupy w Selgros oraz możliwość zorganizowania szkolenia grupowego. Dla pozostałych finalistów i ich szkół również przewidziano atrakcyjne nagrody. Dodatkowo trójka zwycięzców została zaproszona na trening Narodowej Kadry Kucharzy Polski.

Transgourmet i Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii w Polsce – nie tylko poprzez konkurs Chefs en Or, ale także przez współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski, profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym oraz działania edukacyjne na rzecz uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych.

Więcej informacji o konkursie: www.chefsenor.pl

Źródło: Transgourmet Foodservice i Selgros

Młodzi kucharze na najwyższym poziomie! Znamy zwycięzców konkursu Chefs en Or 2025

Młodzi kucharze na najwyższym poziomie! Znamy zwycięzców konkursu Chefs en Or 2025

Za nami wielki finał konkursu Chefs en Or 2025, organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros. W finałowej rywalizacji, która odbyła się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wzięło udział dziewięcioro najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju. Zwyciężczynią tegorocznej edycji została Natalia Kalenik z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, która przygotowała pieczoną kaczkę w korpusie z żelką i salsą buraczaną.

Tematem tegorocznego finału była kaczka z botwiną lub burakiem i octem balsamicznym, a dodatkowym wyzwaniem był tajemniczy składnik – wybrany produkt marki własnej Transgourmet. Uczestnicy zaskoczyli jury nie tylko techniką i precyzją, ale także kreatywnością – na talerzach pojawiły się odważne połączenia smakowe, sezonowe produkty i przemyślane podejście less waste.

Cieszę się, że coraz więcej młodych osób zgłasza się do konkursu Chefs en Or, bo to jeden z najlepszych konkursów w Polsce. Prace były higienicznie czyste, co przełożyło się na smak potraw – wybór zwycięzców nie był łatwy, bo wszystkie dania były naprawdę bardzo smaczne. Różnice w punktacji między pierwszymi trzema miejscami były minimalne, decydowały detale – mówił tuż po finale przewodniczący jury, Bartosz Peter.

– Atmosfera była bardzo dobra, świetnie mi się gotowało. Przygotowałam kaczkę w korpusie z sosem na bulionie kaczki, z mirabelkami, octem balsamicznym, żelką i salsą buraczaną z truskawką, szałwią i musztardą francuską. Dodałam krokiecik na beszamelu z pieczarkami i serem pleśniowym. Próbowałam tego przepisu wcześniej około 6 razy, by dopracować proporcje. To była długa droga, ale warto było – mówiła Natalia tuż po ceremonii rozdania nagród – zwyciężczyni Natalia Kalenik nie kryła radości, tym bardziej, że był to jej drugi występ w konkursie Chefs en Or.

Drugie miejsce zajął Kornel Byzdra z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, który przygotował sezonową kaczkę. Kornel, opowiadając o atmosferze konkursu, zaznaczył: – Było jak w domu. Wszyscy byli bardzo mili, rozmawialiśmy ze sobą, nikt się nie wycofywał. To była świetna okazja do nauki.

Wtórował mu także Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, który zajął trzecie miejsce, serwując klasyczną pierś z kaczki z dzikim brokułem i burakiem.

– Było miło i przyjemnie, gotowanie sprawiało mi radość. Wyciągnąłem cenne lekcje z uwag jury i jestem zadowolony z tego doświadczenia – podkreślał Iwo Nowacki.

W skład jury finału weszli uznani eksperci kulinarni: Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski, który przewodniczył obradom jury; Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; Marek Burkacki, szef kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet; Krzysztof Klimaszewski, szef kuchni Brasserie Selgros Piaseczno oraz sędziowie techniczni – Bartłomiej Gora i Łukasz Wódz z Instytutu Kulinarnego.

– Już w połowie konkursu padł komentarz, że dawno nie było tak smacznego konkursu. Wybór był niezwykle trudny – były kontrasty: albo dużo składników, które miały swoje wady smakowe, albo dania niemal trzyskładnikowe, ale z których chciało się wyczyścić talerz do ostatniego okruszka. To był jeden z najpyszniejszych konkursów, w jakim uczestniczyłem. A pamiętajmy, że mówimy o młodzieży, a nie profesjonalnych kucharzach – podkreśla Jarosław Uściński.

Laureatka I miejsca otrzymała nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz profesjonalne szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła zwycięzcy otrzymała bon o wartości 5000 zł na zakupy w Selgros oraz możliwość zorganizowania szkolenia grupowego. Dla pozostałych finalistów i ich szkół również przewidziano atrakcyjne nagrody. Dodatkowo trójka zwycięzców została zaproszona na trening Narodowej Kadry Kucharzy Polski.

Transgourmet i Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii w Polsce – nie tylko poprzez konkurs Chefs en Or, ale także przez współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski, profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym oraz działania edukacyjne na rzecz uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych.

Więcej informacji o konkursie: www.chefsenor.pl

Źródło: Transgourmet Foodservice i Selgros

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Znamy uczestników, którzy pojadą na Olimpiadę Pizzy Neapolitańskiej

Zmiany w dziale gastronomii w hotelu InterContinental Warszawa

IV spotkanie Food Working: „Mięso przyszłości. Tradycyjne, roślinne, a może komórkowe? Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach?”

Mistrzostwa Świata Baristów z wyjątkową nagrodą

Poradnik foodowych sesji zdjęciowych i nagrań na 2024 rok

Inauguracja trzeciego roku Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.