Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów wraz z wydarzeniami towarzyszącymi to największe w Polsce spotkanie edukacyjne dla gastronomii. W tegorocznym programie przewidziano 24 wystąpienia z udziałem 42 ekspertów. Spotkanie odbędzie się 12 października 2022 w EXPO XXI, ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Redakcja Restaurant Management objęła patronat medialny nad wydarzeniem.
Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów jest też istotnym miejscem prezentacji oferty najważniejszych i najciekawszych dostawców HoReCa. W jego trakcie swoją ofertę zaprezentuje 70 wyselekcjonowanych firm. Organizatorzy spodziewają się gościć nawet do 2 tysięcy uczestników. Do udziału w kongresie zaproszeni są szefowie kuchni, restauratorzy i kucharze. Dla nich udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
SCENA GŁÓWNA
9:30 – 9:50 Tworzenie karty na podstawie analizy kosztów. Negocjacje z dostawcami.
Wojciech Harapkiewicz
9:50 – 10:20 Food cost bez tajemnic. Jak o połowę zredukować straty w restauracji?
Sławomir Głomski
10:20 – 10:40 Eko-moc czy eko-bzdury, czyli wszystko co szef kuchni powinien wiedzieć o żywność ekologicznej.
Krzysztof Szulborski
10:40 – 11:20 Jak w nowoczesnej gastronomii zarządzać budżetem?
Joanna Sobczyk, Sławomir Głomski, Krzysztof Szulborski, Wojciech Harapkiewicz, Marcin Soból, Jarek Walczyk; moderatorka: Agnieszka Huszczyńska
11:20 – 11:40 Unikamy wege wpadek, czyli kiedy dania roślinne w karcie podnoszą popularność restauracji?
Jakub Jaworski
11:40 – 12:00 Greenology, czyli dieta roślinna w menu szefa kuchni.
Agnieszka Mazurek
13:00 – 13:30 Filozofia i gotowanie według 5 przemian.
Monika Biblis
13:30 – 14:10 Restauracyjne nawyki, z którymi trzeba się pożegnać. W jaki sposób kryzysy lat 2020 – 2022 zmieniły gastrobiznes?
Jarosław Uściński, Justyna Sypka, Maciej Szczykutowicz, Damian Jakubowski, Dariusz Nikodemski; moderatorka: Ania Dębska
14:10 – 14:30 Zarządzanie zespołem, czyli jak być w kuchni liderem i autorytetem?
Jarosław Walczyk
14:30 – 14:50 Sami możemy wiele, RAZEM WSZYSTKO. Prawdziwa historia sukcesu restauracji, którą nagle opuścił szef kuchni.
Katarzyna Cienka
14:50 – 15:10 Ponadprzeciętny serwis w obsłudze Sali. Na co warto zwracać uwagę i dlaczego?
Marcin Dyrda
15:10 – 15:30 Dobre sposoby na złe opinie, czyli jak (nie) odpowiadać na recenzje w internecie.
Angelika Borysiak
15:30 – 16:00 Wygrywają odważni. Nie bój się niepowodzeń.
Andrzej Kruczyński
16:00 – 17:00 Droga do doskonałości.
Przemysław Klima w rozmowie z Jackiem Krawczykiem.
MAŁA SCENA
9:30 – 9:50 Dlaczego roślinne alternatywy mięsa są przyszłością?
Albert Szpindowski
9:50 – 10:30 Catering dietetyczny – inwestycja krok po kroku.
Konrad Wawrzeła, Sebastian Kupski, Agnieszka Karendys, Andrzej Chojnacki; moderator Marcin Dyrda
10:30 – 11:00 System POS Dotykačka, czyli centrum efektywnego zarządzania biznesem gastronomicznym.
Klaudia Budny
11:00 – 11:30 “Zawsze tak robiłem i było dobrze.” W obliczu wyzwań może warto inaczej?
Maciej Wroński i Antonio Stea
11:30 – 12:00 Czy tanie zmywanie jest możliwe? Kilka prostych sposobów, aby zaoszczędzić przy zachowaniu najwyższej profesjonalnej jakości.
Marcin Nowak i Eryk Jóźwiak
13:00 – 14:00 Świeże makarony własnej produkcji w każdej formie jako trend dla restauracji w 2022 roku.
Adam Gogolewski
14:00 – 14:40 Diety wykluczeniowe w gastronomii – jak je ugryźć?
Grzegorz Pomietło, Izabela Bonecka, Sebastian Sikorski, Łukasz Jaworski, Gerard Rytter; moderatorka: diet coach Katarzyna Gubała
14:40 – 15:10 Ergonomia w profesjonalnej zmywalni – luksus czy konieczność w dobie braku rąk do pracy.
Łukasz Metko
15:10 – 15:40 Cyfrowe rozwiązania w zakresie logistyki żywności i zrównoważone ponowne wykorzystanie.
Daniel Sielicki
15:40 – 16:00 EFFO. Profesjonalny olej do gotowania.
Dmytro Borzenok
Warsztaty produktowe
9:00 – 17:00 Stoisko Grafen Pokazy innowacji w branży sushi.
Paweł Trzaskowski
Więcej informacji oraz panel rejestracyjny można znaleźć na stronie www.kongresszefowkuchni.pl.