Aktualności

Kolejne kolacje Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

Kolejne kolacje Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

Za nami już trzy kolacje z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour. Patrząc na frekwencję na każdym z wydarzeń należy przyznać, że marka tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie ma się bardzo dobrze. Magia Bocuse d’Or plus utalentowani szefowie kuchni, wspaniałe dania i wyjątkowa atmosfera wpłynęły znacząco na sukces nowego projektu Akademii Bocuse d’Or Poland. Bilety na kolacje zostały wyprzedane na wiele dni przed wydarzeniem, co pokazuje, jak dużym zainteresowaniem cieszy się marka Bocuse d’Or.

Kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 16 września w restauracji Biała Róża w Krakowie, spotkała się z dużym uznaniem gości, wśród których nie zabrakło prawdziwych ekspertów sztuki kulinarnej, autorytetów takich jak Kurt Scheller. Autorskie menu przygotowane przez szefa kuchni Łukasza Cichego, brązowego medalistę polskiej selekcji 2021, Adama Chrząstowskiego, Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland, Marcina Sołtysa, szefa kuchni Filipa 18 Food Wine Art oraz Grzegorza Fica, szefa kuchni Restauracji Albertina było bardzo ciekawe i zaskakujące w różnych połączeniach smakowych.

Wśród dań nie mogło zabraknąć łososia MOWI Supreme zaproponowanego przez szefów w dwóch różnych odsłonach, poza tym na stole znalazł się comber z jelenia, cynaderki z królika z białą czekoladą, cappuccino z selera oraz słodkie wariacje z mirabelki, moreli i pistacji. Pairing wina do kolacji zapewniła firma Wina dla Przyjaciół. Wieczór był pełen kulinarnych ciekawostek i niezapomnianych emocji a dla gospodarza Łukasza Cichego był również okazją do świętowania 10 rocznicy pracy w restauracji Biała Róża w Krakowie.

Zaraz po stolicy małopolski, 17 września to Rzeszów był kolejnym przystankiem kulinarnej podróży Bocuse d’Or Poland on Tour, a dokładnie Restauracja Patio w Rzeszowie, gdzie szefem kuchni jest Kamil Tłuczek, srebrny medalista polskiej selekcji Bocuse d’Or Poland 2021. Sobotniego wieczoru szef Kamil w towarzystwie, Adama Chrząstowskiego Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland i Sebastiana Klamki finalisty krajowej selekcji 2021, przygotował fantastyczną, pełną niespodzianek kolację ON TOUR. 

Tu również menu było skomponowane specjalnie na tą okazję. Zarówno wizualnie jak i smakowo było wiele niespodzianek. I tak, pierwsze danie na pierwszy rzut oka sugerujące popularne lody na patyku w polewie, okazało się pysznym musem z kaczych wątróbek w gorzkiej czekoladzie zaskakując gości już od pierwszego kęsa. Następnie torteloni z łososiem MOWI Supreme i wędzonym twarogiem było pełne smaku, ponadto rostbef wołowy z guandaciale – konkursowe danie jednego z uczestników krajowej selekcji 2021, ponownie łosoś, tym razem w akompaniamencie emulsji z pieczonego selera i pączka z krewetkami. Całość kolacji podkreślił deser słodko kwaśny w postaci musu z czarnego bzu z granitą z werbeny cytrynowej i ogórka. Pairing wina do kolacji zapewniła Winnica Półtorak.

To był naprawdę wyjątkowy wieczór, na kolacji pojawił się Gość specjalny – Pan Konrad Fijołek, Prezydent Rzeszowa, który docenił starania kulinarne szefów kuchni i zapowiedział wielkie kulinarne wydarzenie „Karpaty na widelcu”, które już niebawem odbędą się w Rzeszowie.

Już dzisiaj zachęcamy wszystkich miłośników marki Bocuse d’Or, a tym samym dobrej kuchni do udziału w kolejnych kolacjach, które odbędą się niebawem. Już 30 września zapraszamy do Ostrowca Świętokrzyskiego, 7 października do Poznania i 13 października kolacja ON TOUR odbędzie się w Warszawie.

Organizator: Akademia Bocuse d’Or Poland

Partnerzy wydarzenia: MOWI Supreme, Churchill1795, Fine Dine, Plastmet, MEIKO Polska, Evian

***
Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.
Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

www.bocusedorpoland.pl

Źródło: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce

Kolejne kolacje Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

Kolejne kolacje Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

Za nami już trzy kolacje z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour. Patrząc na frekwencję na każdym z wydarzeń należy przyznać, że marka tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie ma się bardzo dobrze. Magia Bocuse d’Or plus utalentowani szefowie kuchni, wspaniałe dania i wyjątkowa atmosfera wpłynęły znacząco na sukces nowego projektu Akademii Bocuse d’Or Poland. Bilety na kolacje zostały wyprzedane na wiele dni przed wydarzeniem, co pokazuje, jak dużym zainteresowaniem cieszy się marka Bocuse d’Or.

Kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 16 września w restauracji Biała Róża w Krakowie, spotkała się z dużym uznaniem gości, wśród których nie zabrakło prawdziwych ekspertów sztuki kulinarnej, autorytetów takich jak Kurt Scheller. Autorskie menu przygotowane przez szefa kuchni Łukasza Cichego, brązowego medalistę polskiej selekcji 2021, Adama Chrząstowskiego, Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland, Marcina Sołtysa, szefa kuchni Filipa 18 Food Wine Art oraz Grzegorza Fica, szefa kuchni Restauracji Albertina było bardzo ciekawe i zaskakujące w różnych połączeniach smakowych.

Wśród dań nie mogło zabraknąć łososia MOWI Supreme zaproponowanego przez szefów w dwóch różnych odsłonach, poza tym na stole znalazł się comber z jelenia, cynaderki z królika z białą czekoladą, cappuccino z selera oraz słodkie wariacje z mirabelki, moreli i pistacji. Pairing wina do kolacji zapewniła firma Wina dla Przyjaciół. Wieczór był pełen kulinarnych ciekawostek i niezapomnianych emocji a dla gospodarza Łukasza Cichego był również okazją do świętowania 10 rocznicy pracy w restauracji Biała Róża w Krakowie.

Zaraz po stolicy małopolski, 17 września to Rzeszów był kolejnym przystankiem kulinarnej podróży Bocuse d’Or Poland on Tour, a dokładnie Restauracja Patio w Rzeszowie, gdzie szefem kuchni jest Kamil Tłuczek, srebrny medalista polskiej selekcji Bocuse d’Or Poland 2021. Sobotniego wieczoru szef Kamil w towarzystwie, Adama Chrząstowskiego Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland i Sebastiana Klamki finalisty krajowej selekcji 2021, przygotował fantastyczną, pełną niespodzianek kolację ON TOUR. 

Tu również menu było skomponowane specjalnie na tą okazję. Zarówno wizualnie jak i smakowo było wiele niespodzianek. I tak, pierwsze danie na pierwszy rzut oka sugerujące popularne lody na patyku w polewie, okazało się pysznym musem z kaczych wątróbek w gorzkiej czekoladzie zaskakując gości już od pierwszego kęsa. Następnie torteloni z łososiem MOWI Supreme i wędzonym twarogiem było pełne smaku, ponadto rostbef wołowy z guandaciale – konkursowe danie jednego z uczestników krajowej selekcji 2021, ponownie łosoś, tym razem w akompaniamencie emulsji z pieczonego selera i pączka z krewetkami. Całość kolacji podkreślił deser słodko kwaśny w postaci musu z czarnego bzu z granitą z werbeny cytrynowej i ogórka. Pairing wina do kolacji zapewniła Winnica Półtorak.

To był naprawdę wyjątkowy wieczór, na kolacji pojawił się Gość specjalny – Pan Konrad Fijołek, Prezydent Rzeszowa, który docenił starania kulinarne szefów kuchni i zapowiedział wielkie kulinarne wydarzenie „Karpaty na widelcu”, które już niebawem odbędą się w Rzeszowie.

Już dzisiaj zachęcamy wszystkich miłośników marki Bocuse d’Or, a tym samym dobrej kuchni do udziału w kolejnych kolacjach, które odbędą się niebawem. Już 30 września zapraszamy do Ostrowca Świętokrzyskiego, 7 października do Poznania i 13 października kolacja ON TOUR odbędzie się w Warszawie.

Organizator: Akademia Bocuse d’Or Poland

Partnerzy wydarzenia: MOWI Supreme, Churchill1795, Fine Dine, Plastmet, MEIKO Polska, Evian

***
Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.
Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

www.bocusedorpoland.pl

Źródło: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Tork Biobased ma pomóc firmom w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju bez utraty wydajności

II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Smaki Podlasia”

Jury 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Kolacja degustacyjna Heli i Ernesta

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® powrót w wielkim stylu

Nowo otwarte Bistro Młyn w samym sercu gdańskiej Wyspy Spichrzów