11 października 2022 roku w Ristorante Con Giardino w Gdańsku odbędzie się charytatywna kolacja degustacyjna na około 100 osób przygotowana przez organizację Kucharze Pomagają. Twórcą tej inicjatywy jest Tomasz Jakubiak.
Inicjatorem kolacji charytatywnej “Kucharze pomagają Ani” jest Tomasz Jakubiak, znany polski kucharz, autor książek kulinarnych, wizjoner, juror polskiej edycji programu Master Chef Junior, dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych. Wraz z nim gotować będzie 12 kucharzy i cukierników (Wojciech Rzepecki, Jordan Bach, Sebastian Cichy, Marek Wierzbowski, Michał Soliwoda, Jakub Łysk, Andrzej Gołąbek, Krystian Sosnowski, Gerard Rytter, Krzysztof Lisiak, Kacper Łysk i Dominik Bielawny), którzy stworzą menu 6 wyjątkowych i nietuzinkowych dań, połączonych ze specjalnie wyselekcjonowanymi winami. W trakcie wydarzenia odbędzie się także pokaz carvingu w wykonaniu Grzegorza Gniecha i Sylwii Kruszyńskiej oraz licytacje voucherów, produktów i usług podarowanych przez partnerów.
Celem kolacji jest pomoc Annie Kowalskiej, która uległa ciężkiemu wypadkowi samochodowemu, którego skutkiem jest czterokończynowe porażenie, złamany kręgosłup, resekcja jelit i wiele innych. Ania wymaga specjalistycznej opieki, dożywotniego żywienia pozajelitowego, pilnej rehabilitacji i pomocy psychologicznej.
Więcej szczegółów znajdziecie na stronie wydarzenia.